Ζητάει άμεσο ξεμπλοκάρισμα «πράσινων» επενδύσεων, όπου είναι κολλημένη και η ΓΕΚ Τέρνα
Ο Γιώργος Περιστέρης «χτυπάει» κατά καιρούς με δηλώσεις του την κυβέρνηση. Είτε ως πρόεδρος του ομίλου Τέρνα, είτε με τον θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ. Κάθε φορά όμως που εξαπολύει, ως πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά… σύμπτωση, την ίδια περίοδο, αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλα προβλήματα στις επενδύσεις που θέλει να κάνει. Όπως συνέβη και τώρα.
Μιλώντας πριν από τρεις μέρες στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Περιστέρης εστίασε στην χρηματοδότηση των ΑΠΕ και στην έλλειψη ρευστότητας. Επεσήμανε ότι την τελευταία διετία έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις υπέρ των ΑΠΕ, όμως υπήρξαν εμπόδια που ανέστειλαν την επενδυτική δραστηριότητα στους δύο τομείς των ΑΠΕ, με την μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που αγγίζει το 80%, δηλαδή τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά.
Αυτό είχε ως συνέπεια οι επενδύσεις που τότε θα μπορούσαν να γίνουν, σήμερα να είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι ο Γιώργος Περιστέρης έκανε καίριες παρεμβάσεις. Όπως αυτές που αφορούν την διευκόλυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Έδωσε όμως ιδιαίτερη βάση στο ζήτημα της άμεσης άρσης των εμποδίων γενικά στις «πράσινες» επενδύσεις και ιδιαίτερα στον τομέα των υδροηλεκτρικών και των υπεράκτιων πάρκων.
Οι παρεμβάσεις αυτές, εκτός από το γενικότερο συμφέρον, αφορούν και στο προσωπικό του κ. Περιστέρη. Κι αυτό γιατί η ΓΕΚ Τέρνα προσπαθεί, χωρίς αποτέλεσμα, να αναπτύξει δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα, ισχύος 500 MW στο Θρακικό Πέλαγος και μεταξύ του Ευβοϊκού Κόλπου και του Μαραθώνα. Οι δύο επενδύσεις είναι κολλημένες, καθώς ο Γιώργος Περιστέρης βρίσκεται αντιμέτωπος με κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που μπλοκάρουν τις επενδύσεις.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από θαλάσσια αιολικά, προβλέπεται τιμή βάσης τα 108,30 ευρώ η μεγαβατώρα, η οποία μπορεί να προσαυξάνεται με υπουργική απόφαση, σε ποσοστό μέχρι και 30%. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των υπεράκτιων θα ανοίξει και θα κλείσει αυτομάτως. Κι αυτό πολεμά ο Γιώργος Περιστέρης, και για λογαριασμό των υπόλοιπων ομίλων που έχουν καταθέσει αιτήσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και για τον εαυτό του.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει με τους κατοίκους και φορείς στο αιολικό πάρκο που αναπτύσσει στη Νότια Εύβοια. Μάλιστα, ορισμένοι ζητούν να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες από την περιοχή. Γι’ αυτό και ο όμιλος Τέρνα έχει προβλέψει και τις απομειώσεις που μπορεί να υπάρξουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την άλλη πλευρά, ενώ η κατασκευή 6 μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων από την ΓΕΚ Τέρνα, συνολικής ισχύος 2.000 MW στην Αιτωλοακαρνανία, στη Νέα Ιωνία Βόλου, στην Ημαθία, στο Μακρυχώρι Λάρισας και τον Πηνειό, περνά από… σαράντα κύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2011, μόνο ένα υδροηλεκτρικό έργο της ΓΕΚ Τέρνα έχει ολοκληρωθεί και τίθεται σε λειτουργία.