Η συμμετοχή – έκπληξη της Avenir και τα σχέδια των μνηστήρων
Σε μάχη για τέσσερις εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, ο διαγωνισμός για τον οποίο θα είναι ο πρώτος που θα ανοίξει τον δρόμο των αποκρατικοποιήσεων το 2012. Ο Σωκράτης Κόκκαλης με την Intralot, θα έρθει αντιμέτωπος με την γαλλική Paris Mutuel Urbain (PMU), τη νοτιοαφρικανική Phumelela Gaming & Leisure, αλλά και την Avenir, που συμπλήρωσε πρόσφατα το καρέ των μνηστήρων, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΟΔΙΕ. Από την πώληση του Οργανισμού το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 250 – 300 εκατ. ευρώ.
Οι τέσσερις διεκδικητές μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, θα προχωρήσουν στον έλεγχο των δεδομένων που επιθυμούν και στην υλοποίηση due diligence. Η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενδεχομένως και νωρίτερα, εφόσον το κρίνουν οι περιστάσεις και εφόσον οι προσφορές είναι ικανοποιητικές.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως θα πιάσει το ανώτατο ποσό από τον ΟΔΙΕ, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ, αφού το ενδιαφέρον των μνηστήρων είναι και δεδομένο και μεγάλο, ακόμα και αν ο Οργανισμός είχε πέρυσι ζημιές 27 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των τριών από τους τέσσερις μνηστήρες, με πρώτο τον Σωκράτη Κόκκαλη. Οι Έλληνες και οι Nοτιοαφρικανοί υποψήφιοι, θεωρούν «αγκάθι» την επιλογή των χρηματοοικονομικών συμβούλων της αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ, δηλαδή της Εμπορικής Τράπεζας και της Credit Agricole, της γαλλικής μητρικής.
Η παρουσία στον διαγωνισμό ενός γαλλικού ομίλου στην διεκδίκηση του ΟΔΙΕ, με χρηματοοικονομικό σύμβολο επίσης γαλλικό τραπεζικό όμιλο, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στους υπόλοιπους διεκδικητές. Το θέμα λέγεται ότι απασχόλησε την κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε τίποτε, καθώς την τελική απόφαση θα πάρει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
H Intralot
Η Intralot αποτελεί εδώ και καιρό τεχνολογικό συνεργάτη του ΟΔΙΕ, έχοντας αναλάβει τη λειτουργία και υποστήριξη τόσο του Συστήματος Ιπποδρομιακού Στοιχηματισμού, όσο και του Συστήματος Διοικητικής Υποστήριξης για τις ιπποδρομίες.
Η επιθυμία του Σωκράτη Κόκκαλη να αποκτήσει τον ΟΔΙΕ ήταν γνωστή στην κυβέρνηση, και θεωρείτο δεδομένη, η επισημοποίηση όμως της συμμετοχής του έγινε πριν από λίγο καιρό. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία από την αρχή για το τελικό τίμημα.
Λέγεται ότι στόχος του κ. Κόκκαλη ήταν να αποκτήσει τον ΟΔΙΕ με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα, επειδή ο Οργανισμός έχει υψηλό δανεισμό, που με βάση τον ισολογισμό του 2010 ανέρχεται στα 131 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 242 εκατ. ευρώ και συνεχείς ζημιές. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά, ωστόσο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θεωρούν ότι υπήρξαν πιέσεις από την πλευρά Κόκκαλη για το τελικό ποσό, εφόσον ο επενδυτής θα αναλάβει και τα χρέη του Οργανισμού. Παρόμοιες πιέσεις λέγεται ότι άσκησαν, με χαμηλότερους τόνους και οι υπόλοιποι διεκδικητές.
Μία άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από τον κ. Κόκκαλη, ήταν να συμπεριληφθεί στο τελικό τίμημα, εφόσον φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ και οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 230 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια συμφωνία όμως δεν συμφέρει το δημόσιο, με αποτέλεσμα το θέμα να τεθεί εκ νέου στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Κόκκαλης με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων.
Η Paris Mutuel URBain
Η συμμετοχή της γαλλικής Paris Mutuel Urbain (PMU) στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ έγινε γνωστή, από την στιγμή που ξεκίνησε (πέρυσι) η συνεργασία με τον Οργανισμό για την μετάδοση των ιπποδρομιών της, ώστε να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τον ιπποδρομιακό τζόγο, που είχε συνεχή πτωτική πορεία. Οι Γάλλοι της PMU ήταν οι πρώτοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΟΔΙΕ, με προσωπικές μάλιστα συναντήσεις του Νο2 του ομίλου Xavier Hurstel με τους αρμόδιους υπουργούς. Η PMU είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς διεξαγωγής ιπποδρομιών στην Ευρώπη και πέρυσι πραγματοποιήσει τζίρο 9,3 δισ. ευρώ και κέρδη 731 εκατ. ευρώ.
Διαθέτει δίκτυο 10.400 σημείων πώλησης και 6,5 εκατ. πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι πρότειναν στην κυβέρνηση την πλήρη αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας του ΟΔΙΕ, ώστε εκτός από το στοίχημα, να αναλάβει την πλήρη εποπτεία της τεχνικής διεξαγωγής των ιπποδρομιών και τον έλεγχο όσων εμπλέκονται σε αυτές, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ίππων, προπονητές, αναβάτες) αρμοδιότητα που όμως ανήκει στη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος. Η πρόταση φαίνεται όμως ότι έπεσε στο κενό, καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτή την διαδικασία, κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση. Πάντως οι Γάλλοι, θεωρούνται από πολλούς φαβορί, ενώ στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται η κατασκευή δεύτερου ιπποδρόμου στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Phumelela
Από το Ισραήλ περίμενε επενδυτές για τον ΟΔΙΕ η κυβέρνηση, από τη Νότια Αφρική όμως εμφανίστηκε η Phumelela Gaming & Leisure, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Η Phumelela, διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αλλά και δραστηριότητα στον on line στοιχηματισμό. Λειτουργεί εννέα στίβους και μεταδίδει ιπποδρομίες σε 23 χώρες, ενώ διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών.
Η Avenir
Η συμμετοχή της Avenir (πρώην Ζήνων) στην διεκδίκηση του ΟΔΙΕ οριστικοποιήθηκε, λίγο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους νοτιοαφρικανούς και θεωρείται έκπληξη. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που η εισηγμένη εταιρεία που εμφανίζεται να διεκδικεί έργο στην Ελλάδα. Μετά τον μετασχηματισμό του (από Ζήνων σε Avenir) οι δραστηριότητες του ομίλου, μέσω των Megabet, Megabet International και Eurogoal) αφορούν κυρίως στην Κύπρο, στον τομέα των συλλογικών στοιχημάτων και του on line casino. Οι πληροφορίες λένε ότι το ενδιαφέρον της Avenir για τον ΟΔΙΕ προέκυψε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προικοδοτήσει τον Οργανισμό με «φρουτάκια» και διαδικτυακό στοιχηματισμό.
Η «προίκα» που έκανε ελκυστικό τον ζημιογόνο Οργανισμό
Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΔΙΕ για να υπάρξει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αποφάσισε να «προικίσει» τον Οργανισμό με άδεια on line στοιχηματισμού και με μία άδεια για «φρουτάκια», που θα εγκατασταθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, αλλά και σε πρακτορεία που θα διαμορφωθούν ειδικά. Παράλληλα προχώρησε σε περικοπή εργαζομένων. Στο τέλος του 2010 απασχολούσε 817 εργαζόμενους, από 1.053 στο τέλος του 2009, αριθμός που θα μειωθεί περαιτέρω. Με την αναβάθμιση των πρακτορείων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος για έσοδο 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΔΙΕ είναι εφικτός και πραγματοποιήσιμος.