Oι εταιρίες που υπέβαλαν αίτηση και ποιες κατάφεραν να επιβιώσουν
Η έλλειψη ρευστότητας οδηγούν τη μία μετά την άλλη τις επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ δεκάδες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα να κάνουν αίτηση ώστε να προστατευθούν από τους πιστωτές τους.
Όπως λένε μάλιστα νομικοί κύκλοι, εάν το 2011 μάθαμε τι σημαίνει άρθρο 99 από τις δεκάδες γνωστές ή λιγότερο γνωστές επιχειρήσεις που προσέφυγαν σε αυτό σε μια προσπάθεια να παραμείνουν όρθιες, το 2012 η αίτηση υπαγωγής θα αποτελεί μια συνήθη πρακτική. Σύμφωνα με την έρευνα «Ελλειψη Ρευστότητας στις Επιχειρήσεις, Αναδιάρθρωση και Αναχρηματοδότηση Δανείων και Αρθρο 99 (Ν.3588/2007)» εκ των 150 εισηγμένων, οι 25 αντιμετωπίζουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» υπαγωγής τους στο άρθρο 99, οι 65 «αυξημένο προς υψηλό» και οι 60 εμφανίζουν «χαμηλό προς αυξημένο» κίνδυνο.
Νομικοί ειδικευμένοι στο πτωχευτικό δίκαιο υποστηρίζουν ότι το άρθρο 99 δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των εταιριών που προσφεύγουν σε αυτό. Ουσιαστικά, μόλις ένα 5% από τις εταιρίες που εντάσσονται στο πτωχευτικό δίκαιο καταφέρνει να ανακάμψει.
Δύο τέτοια παραδείγματα είναι οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, που μπήκαν στη συνδιαλλαγή και επικύρωσαν συμφωνία. Έτσι, η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η εταιρία Έκταση Development (με συνολικές οφειλές 280 εκατομμύρια), επικύρωσε συμφωνία συνδιαλλαγής και επίσης συνεχίζει να λειτουργεί.
Πολύ πρόσφατα, σε διαδικασία συνδιαλλαγής βρέθηκαν η εταιρία του Λάκη Γαβαλά, η Μετρόπολις, η εταιρία Κου Κου και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί φέτο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τους κλάδους της ένδυσης, των ηλεκτρονικών ειδών, των μεταφορών, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, των κατασκευών, των τροφίμων και των φαρμακευτικών εταιριών.
Μόνο για φέτος, οι εισηγμένες στο άρθρο επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια συνολικού ύψους 14 δισ., όταν ο συνολικός δανεισμός τους ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εταιρίες που ζήτησαν να ενταχθούν στον νόμο μετά την αλλαγή του (στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 με το νόμο 4013), και βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης, είναι η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας. Αίτηση υπέβαλε και ο Πετζετάκις, η Αlex Pac.
Από το 2005 μέχρι σήμερα 16 εισηγμένες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ για το 2011 έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία οι εξής εταιρίες: Νεώριο Σύρου (ημερομηνία αίτησης 10/3), Εικόνα&Ηχος (4/4), Alter (6/5), Alapis (24/10) και η Πετζετάκις (29/11). Εχουν προηγηθεί οι εισηγμένες: Ridenco (14/9/10), Aττικάτ (6/9/10), Ατλάντικ (12/7/10), Σαος (18/8/10), Έδρασις Ψαλλίδας (6/7/10), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (15/4/10), Αφοί Μεσοχωρίτη (18/3/10), Microland (15/1/10), Lannet (9/1/09), Betanet (24/10/08), Θεμελιοδομή (6/6/05). Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί πάνω από το 50% του συνόλου των υποχρεώσεων των εισηγμένων την τριετία 2008-2010, ενώ το καθαρό χρέος έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008. Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι το άρθρο 99 δεν διασφαλίζει τη σωτηρία των δανεισμένων επιχειρήσεων. Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα ποσοστό 20% από τις εταιρίες που εντάσσονται στο άρθρο καταφέρνουν να ορθοποδήσουν. Για παράδειγμα: ΔΙΕΚΑΤ: Τελικά πτώχευσε αφήνοντας 300 εργαζόμενους να διεκδικούν μισθούς 7 μηνών, ενώ η εταιρία, αφού αφαίμαξε δεκάδες εκατομμύρια από δημόσια έργα, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία.
ΒΕΤΑΝΕΤ: Παρότι η εταιρία οφείλει σε εργαζόμενους δεδουλευμένα μηνών, η εταιρία εμφανίζεται να κάνει έργα.
Αφοί Μεσοχωρίτη ΑΤΕ: Έγινε δεκτή η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 στις 31/3/2009, αφού έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους και συνεργάτες επί μήνες.
Altec Telecom: Παρά την αρχική αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, τελικά δεν υποστήριξε το αίτημά της και στη συνέχεια πτώχευσε. Οι περίπου 90 εργαζόμενοί της ακόμα παλεύουν να πάρουν τις αμοιβές ενάμιση μήνα που τους οφείλονται και τις αποζημιώσεις τους, που ανέρχονται σε 300.000 ευρώ.
Teledome: Άλλη μια περίπτωση υποβολής αίτησης συνδιαλλαγής, η οποία κατέληξε σε πτώχευση τον περασμένο Δεκέμβρη.
ΣΑΟΣ: Αφού απορρίφθηκε η αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατάφερε να υπαχθεί στο άρθρο 99 με απόφαση του Πρωτοδικείου… Αλεξανδρούπολης, στο οποίο είχε στο μεταξύ προσφύγει.
Oι αλλαγές στον Πτωχευτικό Kώδικα
Το άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, προβλέπει τη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές για τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ουσιαστικά είναι μια… ανάσα πριν από την πτώχευση, η έσχατη επιλογή πριν να πέσουν οι «τίτλοι τέλους», αν πειστεί το δικαστήριο να δώσει αυτή την τελευταία ευκαιρία. Το υπουργείο Οικονομικών όμως σεδιάζει την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να κλείσει τα «παράθυρα» και να εμποδιστούν στο εξής οι πρακτικές που ακολουθούν μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για να αποφύγουν την καταβολή χρεών πολλών εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει ταυτόχρονα να τροποποιηθεί το άρθρο 99 (ν.3588/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 ν.4013/2011), έτσι ώστε να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Για να υπαχθεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Η συμφωνία συνδιαλλαγής δεσμεύει μόνο εκείνους που την υπέγραψαν.
• Στην αίτηση επισυνάπτετε σε πρότυπο γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 5.000 ευρώ για την αμοιβή του εμπειρογνώμονα και του μεσολαβητή.
• Το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης μπορούν να συναινούν σε μείωση των απαιτήσεων, με τους ίδιους όρους που θα μείωνε τις απαιτήσεις του και ένας ιδιώτης δανειστής.
• Το δικαστήριο δεν επικυρώνει την συμφωνία εταιρίας – πιστωτών εάν: α. ο οφειλέτης, κατά την σύνοψη της συμφωνίας, βρίσκετε σε κατάσταση παύσης των πληρωμών.
β) οι όροι της συμφωνίας δεν εξασφαλίζουν την διάρκεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
γ) θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών που δεν υπέγραψαν την συμφωνία.
δ) η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας συνομολογείτε για διάστημα πέραν των (2) δύο ετών από την επικύρωση της.
• Με την επικύρωση της συμφωνίας αναστέλλετε η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, αίρετε αυτοδικαίως η απαγόρευση έκδοσης επιταγών, αναστέλλετε για περίοδο 6 μηνών η λήψη κάθε μέτρου συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης πτώχευσης κ.λ.π.