Με τον πλέον επίσημο τρόπο ξεκίνησε το «παζάρι» για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας, με προσδοκώμενα έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Η αρμόδια αρχή, η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με:
-τη διαδικασία άρσης των υφιστάμενων τεχνολογικών περιορισμών για την παροχή υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στις ζώνες των 900 MHZ και 1800 MHz και
-τη διαδικασία χορήγησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας στη ζώνη των 900 MHz, οι οποίες λήγουν το Σεπτέμβριο του 2012. Τις άδειες αυτές κατέχουν οι εταιρείες Wind και Vodafone.
Στο πλαίσιο αυτό, η EETT προσκάλεσε τους παρόχους, υποψήφιους επενδυτές, αλλά και επαγγελματικούς και βιομηχανικούς φορείς, να καταθέσουν τα σχόλιά τους μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, η ΕΕΤΤ θα ζητήσει από τις εταιρείες Cosmote και Vodafone, οι οποίες κατέχουν άδειες και φάσμα συχνοτήτων στη ζώνη των 900 ΜHz και λήγουν τη διετία 2016-2017, να καταβάλουν τίμημα «υπεραξίας», καθώς η χρήση των συχνοτήτων αυτών πρόκειται να απελευθερωθεί.
Η ανανέωση των αδειών θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 και η διάρκεια που προτείνεται είναι δεκαπενταετής.
Υπενθυμίζεται ότι Wind και Vodafone, δαπανώντας έκαστος 32 δισ. δραχμές το 1992, απέκτησαν από το ελληνικό Δημόσιο, δυο άδειες κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς, στη ζώνη των 900 MHz, οι οποίες λήγουν το 2012.
Στη ζώνη αυτή, η οποία θα τροποποιηθεί και για υπηρεσίες 3ης γενιάς, «συνωστίζονται», πέρα από τη Wind και τη Vodafone, η Cosmote και ο ελληνικός στρατός, οι οποίοι καλύπτουν την εναπομείνασα χωρητικότητα.
Ωστόσο, Wind και Vodafone διαθέτουν, στην εν λόγω προνομιακή ζώνη, μεγαλύτερη χωρητικότητα από τη Cosmote, η οποία μεταφράζεται σε ποιοτικότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (η Cosmote καλύπτει το «μειονέκτημα» από άλλες ζώνες).
Στο σημείο αυτό ξεκινά η «διαμάχη» των τριών εταιρειών. Εφόσον προκηρυχτούν οι άδειες της Wind και της Vodafone από μηδενική βάση και πάμε σε λογική «πλειστηριασμού», όπως αφήνεται να εννοηθεί από την ΕΕΤΤ, αυτόματα τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο των δυο εταιρειών, αλλά και τα δις. ευρώ που έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά.
Ο «πλειστηριασμός» από μηδενική βάση, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς,φαίνεται να «βολεύει» περισσότερο τη Cosmote, η οποία θα κινηθεί επιθετικά για το asset των κύριων ανταγωνιστών της.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον ακολουθηθεί η πρόταση του ΥΠΟΙΚ περί ανανέωσης των υπαρχουσών συμβάσεων, ενδέχεται να «φωνάξει» η Cosmote, η οποία θα επιθυμούσε μεγαλύτερο μερίδιο στη ζώνη των 900 MHz.
Θεωρητικά, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να κατανείμει εκ νέου όλη την εξεταζόμενη ζώνη, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια, να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων, βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης και του αντίστοιχου αντιτίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τις εταιρείες, δεν προσεγγίζει τα 300-350 εκατ.
Πηγή: “Ισοτιμία”