Πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι πέντε εταιρείες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυστηρά αλλά λόγω συγκυρίας δεν θα δοκιμάσουν τις οικονομικές αντοχές των εταιρειών.
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται στο τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τότε ενδεχομένως θα έχει ανοίξει μια μεγαλύτερη συζήτηση στην επιτροπή σχετικά με την αναγκαιότητα παρέμβασή της στο λιανεμπόριο, όπου η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς και η έρευνα που γίνεται δείχνει ότι υπάρχει βάση για κανονιστική παρέμβαση της επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι συμπράττουσες εταιρείες (ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ) συμφώνησαν για ορισμένο χρονικό διάστημα στο συντονισμό των τιμών τους, καθώς και στο περιορισμό και έλεγχο της παραγωγής/διάθεσης των προϊόντων τους στη σχετική αγορά της παραγωγής και διάθεσης νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, κατά παράβαση των διατάξεων περί ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η απόφαση της επιτροπής θα κινείται ”κοντά” στο πνεύμα της εισήγησης με γνώση της οικονομικής συγκυρίας την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ώστε το πρόστιμο να μην σταθεί ούτε αιτία αλλά ούτε αφορμή για τη βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών.
Στο μεταξύ προχωράει με ταχείς διαδικασίες η έρευνα των καταγγελιών περί ελληνικού καρτέλ στο χάλυβα αν και για την συγκεκριμένη υπόθεση ενδεχομένως υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση καθώς το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, ακύρωσε την απόφαση αθώωσης μέλους του καρτέλ σιδήρου που πρέπει τώρα να δικαστεί εκ νέου μαζί με τις επιχειρήσεις που κατηγορούνται για καρτέλ.
Σύμφωνα με την καταγγελία το καρτέλ αποτελούν οι χαλυβουργίες ΣΙΔΕΝΟΡ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος που μαζί με τους αντίστοιχους χονδρεμπόρους τους για μία δεκαετία καθόριζαν εναρμονισμένα τις τιμές σιδήρου προκαλώντας μεταβολές σε αυτές την ίδια μέρα,την ίδια ώρα κατά το ίδιο ποσό ενώ συγχρόνως, όπως καταγγέλλεται, οι χαλυβουργίες χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο την εταιρεία ελέγχου της ποιότητας του σιδήρου ΕΒΕΤΑΜ στην οποία αποτελούν μετόχους, και καθόριζαν και το επίπεδο των εισαγωγών σιδήρου στη χώρα.
Η απόφαση 29/30/10 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώνει την 442/V/2009 απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και θέτει την υπόθεση αυτή σε νέα βάση αφού δέχεται ότι η Επιτροπή που εκδίκασε την υπόθεση είχε ”παράνομη” σύνθεση (το μέλος που εκτελούσε χρέη προέδρου δεν ήταν το γηραιότερο όπως ορίζει η νομοθεσία). Συνεπώς ή θα εκδοθεί νέα εισήγηση ή θα ασκηθεί αναίρεση εφετειακής κρίσης από την Επιτροπή.
Σε ότι αφορά στις πολιτικές που ακολουθούνται κατά τη λιανική πώληση προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης, η Επιτροπή, έχει πολλές φορές ασχοληθεί και εκδώσει αποφάσεις, για πολλές και σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, διαπιστώνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντικές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού. Απ’ αυτήν την ενασχόληση, οι υπηρεσίες της Επιτροπής, έχουν συλλέξει και κωδικοποιήσει τις πιο διαδεδομένες αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές που σημειώνονται στην εγχώρια αγορά και επί των οποίων, έχουν κληθεί όσοι το επιθυμούν, να τοποθετηθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή της επιτροπής και ήδη έχουν συγκεντρωθεί πολύ σημαντικά ευρήματα αναφορικά με τις γενεσιουργές αιτίες που οδηγούν σε υψηλές τιμές και περιορισμό του ανταγωνισμού στη λιανική πώληση, προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης.
Εκφράζεται η αισιοδοξία από την επιτροπή ότι η παρέμβασή της θα βοηθήσει ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο που ισχύει στην αγορά μας δηλαδή οι λιανικές τιμές ορισμένων προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, υψηλότερες στη χώρα μας από αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λεπτομέρεια ερευνάται και το θέμα της σημαντικής διαφοράς που παρατηρείται και για ορισμένα προϊόντα, μεταξύ των τιμών παραγωγού και τελικών τιμών καταναλωτή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αλυσίδες λιανικής πώλησης (μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ και υπεραγορές) προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης όπως: λαχανικά και φρούτα, γαλακτοκομικά, κρέας και ψάρι, έλαια και βούτυρα, όσπρια, ρύζι και μακαρόνια, άλευρα και αρτοσκευάσματα, χυμούς και αναψυκτικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά σπιτιού, απορρυπαντικά ρούχων και είδη χαρτοποιίας.