Η μήνυση της ΣΩΛΚ κατά της τράπεζας για υπεξαίρεση 22,4 εκατ. θα εκδικαστεί από το DIFC
Ένα πρώτο βήμα «νίκης» έναντι της Barclays Dubai έγινε για την Σωληνουργεία Κορίνθου του Νίκου Στασινόπουλου. Την περασμένη Κυριακή εκδόθηκε απόφαση του δικαστηρίου του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου του Ντουμπάι (DIFC) ότι έχει την δικαιοδοσία να εκδικάσει τη μήνυση που κατέθεσε η Ελληνική Εταιρία σε βάρος της τράπεζας, για υπεξαίρεση 24,2 εκατ. ευρώ.
Το Εφετείο έκρινε πως από την στιγμή που η Barclays Dubai είναι εγγεγραμμένη στην ελεύθερη ζώνη, επιτρέπεται η εκδίκαση της μήνυσης από τα δικαστήρια της ελεύθερης ζώνης, αντί για τα αραβόφωνα δικαστήρια του Ντουμπάι.
Μια εξέλιξη την οποία επεδίωκε ο δικηγόρος της ΣΩΛΚ, Michael Black QC και η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τον ισχυρό άντρα της Βιοχάλκο, καθώς το DIFC λειτουργεί ως οργανωμένο και ανεξάρτητο κράτος μέσα στα Εμιράτα (χωρίς τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στα όριά του να υπόκεινται στους κανόνες της κεντρικής τράπεζας), άρα η διάρκεια της δίκης θα είναι αισθητά μειωμένη και αφετέρου οι κανονισμοί διεξαγωγής της δεν θα είναι τόσο πολύπλοκοι. Έτσι, ο φάκελος της υπόθεσης – σκανδάλου που πριν από δύο χρόνια… τάραξε τα ήρεμα -μέχρι τότε- επιχειρηματικά νερά του Έλληνα βιομήχανου ανοίγει και πάλι σε λίγες βδομάδες και ο ίδιος επιθυμεί απόδοσης δικαιοσύνης. Να μπορέσει να βάλει πίσω στα ταμεία της ΣΩΛΚ τα 24,2 εκατ. ευρώ που διεκδικεί από την βρετανική θυγατρική της Barclays στο Ντουμπάι και να αποζημιωθεί για την οικονομική και ηθική ζημιά που υπέστη η εταιρία του.
Και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που ναι μεν η ΣΩΛΚ παραμένει κερδοφόρας (με κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2011), όμως τα ΕΒΙΤDA της υποχώρησαν σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. Το εννιάμηνο του 2010 και τα δάνειά της αυξήθηκαν στα 55,2 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. στις 31/12/2010.
Την ίδια ώρα η απόφαση του DIFC για την ελληνική εταιρία κατασκευής σωλήνων ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εταιρίες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, ώστε οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι.
Στα… δίχτυα της Barclays
Η ΣΩΛΚ, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο πελατών της, ορισμένους από τους μεγαλύτερους διεθνείς κολοσσούς, όπως η BP, ο βρετανικός πάροχος φυσικού αερίου British Gas, η ισπανική Gas Ntural κ.ά., «μπεγλένη» στα… δίχτυα της Barclays Dubai το 2010.
Η διοίκηση της ελληνικής εισηγμένης κατηγορεί τον βραχίονα της βρετανικής τράπεζα στα ΗΑΕ, ότι συνέβαλε με τον πλημμελή έλεγχό της και την αδυναμία άμεσης αντίδρασής της, ώστε υπάλληλός της να καταχραστεί το ποσό των 24,2 εκατ. ευρώ από την ΣΩΛΚ. Η ιστορία ξεκίνησε να… ξετυλίγεται όταν οι οικονομικές υπηρεσίες της εταιρίας του Νίκου Στασινόπουλου αντιλήφθηκαν την καθυστέρηση που υπήρχε στην είσπραξη των χρωστούμενων της αραβικής εταιρίας σωλήνων Afras, με έδρα το Ντουμπάι, με την οποία η ΣΩΛΚ διατηρεί συνεργασία από το 2009.
Αρχικά, έχοντας και την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Βιοχάλκο, Νίκου Στασινόπουλου, απευθύνθηκαν στην διοίκηση της Afras για να επισπεύσουν την διαδικασία αποπληρωμής τους. Όταν όμως ενημερώθηκαν από την άλλη πλευρά πως οι σχετικές διαδικασίες είχαν γίνει μέσω της Barclays Dubai, αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2010, ταυτόχρονα το οικονομικό και νομικό τμήμα της Σωληνουργεία Κορίνθου με επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προς την βρετανική τράπεζα ζητούσε να μεταφερθεί στον λογαριασμό της ελληνικής εταιρίας το ποσό των 24,2 εκατ. ευρώ, που όφειλε η Afras.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι της ΣΩΛΚ, όπως είχε αποκαλύψει τότε η Financial Times, λάμβαναν διαβεβαιώσεις, τόσο μέσω e-mail, όσο και δια ζώσης από τον Joseph Figueredo, τότε εργαζόμενο στην Barclays, ότι τα χρήματα ήταν διαθέσιμα και ήταν θέμα χρόνου για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Η δικαιολογία του ως προς την καθυστέρηση ήταν πως απέμεναν κάποιες τυπικές υπογραφές για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές και επειδή απουσίαζαν οι αρμόδιοι, η διαδικασία είχε «κολλήσει». Του καθησύχαζε ωστόσο, πως μέσα σε λίγες βδομάδες το θέμα θα διευθετείτο. Πράγμα όμως, που δεν συνέβη, αφού τα χρήματα έκαναν… φτερά.
Η ΣΩΛΚ θέλει πάση θυσία να λάβει αυτά τα χρήματα, ποσό το οποίο είναι ίσο με τα κέρδη των ετών 2009 και 2010 της εταιρίας. Σημειώνεται πως το εννιάμηνο του πρώτου χρόνου η ΣΩΛΚ είχε κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ και τον επόμενο 20,5 εκατ. ευρώ. Σιγή… ιχθύος τηρούν τα στελέχη της τράπεζας Από την στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, η Barclays τηρεί σιγή ιχθύος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Αν και οι επικεφαλής της παραδέχτηκαν ότι συνέβη το περιστατικό υπεξαίρεσης, το θεωρούν μεμονωμένο, αλλά δεν αναγνωρίζουν τους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς περί καθυστέρησης αντίδρασής τους ή πλημμελούς ελέγχου τους. Αντιτείνουν το ότι μόλις αποκαλύφθηκε η δράση του ασυνείδητου υπαλλήλου τους, αμέσως τον κάλεσαν σε απολογία και τελικά τον απέπεμψαν. Βέβαια, η ζημιά στο κύρος και την αξιοπιστία της τράπεζας ήταν μεγάλη, αφού η υπόθεση έπεσε… σαν κεραυνός εν αιθρία στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων και ηχηρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής και εφοπλιστικής ελίτ, οι οποίοι εξυπηρετούνται από αυτήν.
Η εικόνα της τράπεζας παρόλ’ αυτά είχε «θαμπώσει» και στο παρελθόν ξανά, αφού υποχρεώθηκε να καταβάλει ποσό ύψους 298 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, εν είδη διακανονισμού, σχετικά με τις κατηγορίες της παραποίησης στοιχείων και της απόκρυψης συναλλαγών με τράπεζες από χώρες, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως η Κούβα, το Ιράν και η Λιβύη.