«Μπιρ παρά» και χωρίς κανένα έλεγχο του Δημοσίου πωλούνται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου –το οποίο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- προβλέπεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση, πουλώντας το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα, χωρίς κανέναν έλεγχο του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια διάταξη που καταργεί τα άρθρα του νόμου 4001/2011 που προέβλεπαν τη διατήρηση του άμεσου ή έμμεσου ελέγχου του Δημοσίου στις δύο εταιρείες σε περίπτωση μεταβίβασης των μετοχών.
Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι πέρασε τη ρύθμιση «εν κρυπτώ και παραβύστω» αφού η διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 268-31.12.11) έχει διατυπωθεί ως εξής: «Τα άρθρα 67 παράγραφος 4 και 97 παράγραφος 5 του νόμου 4001/2011 (Α΄179), όπως ισχύουν, καταργούνται».
Τα «καυτά» άρθρα
Τα δύο επίμαχα άρθρα είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των ενεργειακών δικτύων, που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι από τη Βουλή επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου.
Στην ΑΔΜΗΕ λειτούργησε την 1η Φεβρουαρίου ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ στην οποία περιήλθε η κυριότητα και η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Το άρθρο 97 παρ. 5 που καταργήθηκε ανέφερε ότι «Η ΑΔΜΗΕ τελεί πάντα υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου. Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που επάγεται τη μεταβολή στο δημόσιο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ συντελείται μόνον εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου (ΕΣΜΗΕ) γίνεται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου». Ακριβώς το ίδιο προέβλεπε το άρθρο 67 παρ. 4 του ν. 4001/2011 για το ΔΕΣΦΑ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει η πώληση των θυγατρικών της ΔΕΗ για τα δίκτυα, ενώ ο ΔΕΣΦΑ είναι ήδη προς πώληση. Η κατάργηση των δύο άρθρων, τα οποία εξ αρχής είχαν τεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν και της τρόικας, διευκολύνει σημαντικά την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών.
Η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί τον υπουργό για «γνήσιο εκφραστή συμφερόντων» και προειδοποιεί για δυναμικές αντιδράσεις.