Οι συζητήσεις που κατέληξαν άδοξα και οι επιχειρήσεις που ελπίζουν ακόμη…
Oι αγκυλώσεις της Πολιτείας και της τραπεζικής αγοράς καθιστούν επιφυλακτικούς τους ενδιαφερόμενους μνηστήρες
Το «τρένο» με τους επενδυτές που περιμένουν επτά ελληνικοί όμιλοι… αργεί να σφυρίξει και να φτάσει στον προορισμό του. Η οικονομική κρίση, το ρευστό τοπίο σχετικά με την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και οι αγκυλώσεις της Πολιτείας και της τραπεζικής αγοράς που δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες εγγυήσεις διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων καθιστούν επιφυλακτικούς τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες».
Όσο καθυστερούν όμως, οι διαπραγματεύσεις και η επίτευξη συμφωνίας, τόσο οι ελληνικές εταιρίες στενάζουν υπό το βάρος των υποχρεώσεών τους και πολλές από αυτές βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού.
Η ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων τους που θα εξασφαλίσει σε πολλές περιπτώσεις και την συνέχιση της λειτουργίας τους, γίνεται αδήριτη. Η χαρτοβιομηχανία Diana, οι κλωστοϋφαντουργίες ΕΝ.ΚΛΩ και Ελληνική Υφαντουργία, η Cardico, ο όμιλος Βωβού, η Eurodrip και η Euromedica αποτελούν επτά επιχειρήσεις που επιζητούν άμεσα «ζεστά κεφάλαια» που θα λειτουργήσουν ως τονωτικές ενέσεις, είτε για τη βιωσιμότητά τους, είτε και για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης.
Ούτε με έναν, ούτε με δύο, αλλά με τέσσερις ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες συνομιλούσε το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Ζερίτης της χαρτοβιομηχανίας Diana, η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Μάλιστα, οι δύο προτάσεις που προέρχονταν από μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο και μια λιβανέζικη εταιρία κρίθηκαν σοβαρές από την διοίκηση. Όμως, φαίνεται πως το ενδιαφέρον τους «πάγωσε» λόγω της μη σταθερής οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον… αέρα η τύχη των 110 εργαζόμενων και των υποχρεώσεων της εταιρίας.
Οι συζητήσεις αφορούσαν στην απόκτηση του εργοστασίου της Ξάνθης και του 50% του ομίλου στην Βουλγαρία έναντι συμβολικού τιμήματος και με την προϋπόθεση να επαναλειτουργήσουν τη μονάδα και να αναλάβουν και τα χρέη της Diana ύψους 28 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, Δημόσιο και τρίτους. Ο κ. Ζερίτης θεωρεί προς το παρόν μια στρατηγική συνεργασία απίθανη.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και η άλλοτε κραταιά εταιρία ξηρών καρπών Cardico της οικογένειας Καρδασιλάρη, η οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες για την βιωσιμότητά της στην είσοδο επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Τις διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο μνηστήρα έχουν αναλάβει οι πιστώτριες τράπεζες που ελέγχουν εδώ και έναν χρόνο περίπου το 53,64% της εταιρείας.
Ο εν λόγω επενδυτής είναι ο τρίτος κατά σειρά με τον οποίο η εισηγμένη βρίσκεται σε επαφές ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα. Από τις αρχές Νοεμβρίου έχει σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου, ενώ αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον της, αν δεν δοθεί άμεσα λύση ενίσχυσης των ίδιων κεφαλαίων της και εξυγίανσης των μεγεθών της.
Στηρίγματα ψάχνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Μπάμπης Βωβός, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία του με «ζεστό χρήμα» τόσο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του, που στο τέλος του 2011 άγγιζαν τα 20 εκατ. ευρώ, όσο και για την προώθηση των επενδυτικών του σχεδίων. Έτσι, εκτός από την πρόσφατη συμφωνία με 4 πιστώτριες τράπεζες, η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μάλιστα, στα χέρια της η διοίκηση φέρεται να έχει μια λίστα με ενδιαφέρουσες προτάσεις επενδυτών, που λόγω της χαμηλής αποτίμησης θέλουν να τοποθετηθούν στον όμιλο. Πρόκειται κυρίως για ομίλους από την Ευρώπη και την Αμερική. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού πριν από λίγο καιρό, ο Μπάμπης Βωβός είχε δεχτεί πρόταση από το fund Fairfax Holdings, αλλά τελικά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Επενδυτές ψάχνει όμως, ο επιχειρηματίας και για την χρηματοδότηση του project του Βοτανικού, αν και συναντά δυσκολίες.
Η λύση για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή φαίνεται πιο δύσκολη από ότι θα περίμενε ο επικεφαλής της Euromedica Θωμάς Λιακουνάκος. Οι συζητήσεις που έχει κάνει είναι πολλές, όμως, αποτέλεσμα φαίνεται να μην υπάρχει προς το παρόν. Οι πληροφορίες τον ήθελαν πριν από αρκετούς μήνες να βρίσκεται σε επαφή με μεγάλο αραβικό όμιλο, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί για την επιχείρησή του- όμως δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει αισιοδοξία προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι μία από τις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα με πελάτες μεγάλες εταιρίες σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η διοίκηση φέρεται εδώ και καιρό να αναζητά «φρέσκα κεφάλαια» για να ενισχύσει τα ταμεία της και να προχωρήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο. Αν και έγιναν κάποιες διερευνητικές επαφές για την είσοδο επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο, αυτές παρέμειναν στο επίπεδο της αναγνωριστικής διαδικασίας. Τουλάχιστον προς το παρόν.
«Ξηλώνεται» το… νήμα της κλωστοϋφαντουργίας
«Ξηλωμένο» φαίνεται να είναι το νήμα του επιχειρείν για δύο από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες, την ΕΝ.ΚΛΩ και την ΕΛ.ΥΦ, αν και για τη δεύτερη τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα στο να καταλήξει σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρία που την «πολιορκεί».
Το «ναυάγιο» της ΕΝ.ΚΛΩ
Δύο εκατ. μόλις χώριζαν την ΕΝ.ΚΛΩ από το οριστικό λουκέτο ή την παράταση ζωής και πλέον οι τίτλοι τέλους είναι κοντά, αφού στις 15 Φεβρουαρίου συζητείται η αίτηση πτώχευσης. Επτά μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς επενδυτές που είχαν καταθέσει πρόταση εξαγοράς της εταιρίας με πλήρη ανάληψη των οφειλών προς εργαζόμενους, ταμεία και προμηθευτές (80 εκατ. ευρώ) και με «κούρεμα» του χρέους προς τις τράπεζες, κατέληξαν στις καλένδες.
H αλλαγή στάσης της ΑΤΕ Leasing την τελευταία στιγμή, η οποία ζήτησε διπλάσιο τίμημα για την πώληση ορισμένων assets και κυρίως του εργοστασίου στα Οινόφυτα τίναξε την συμφωνία στον…αέρα και έδιωξε τους Αμερικανούς. Πλέον όλη η διοίκηση της ΕΝ.ΚΛΩ έχει παραιτηθεί και ούτε θαύμα δεν την… σώζει.
Αναμένει η ΕΛ.ΥΦ
Σε αντίθετη ρότα από την ΕΝ.ΚΛΩ φαίνεται να κινείται η ΕΛΥΦ της οικογένειας Ακκά, αφού μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Οι συζητήσεις με την Lead Finance, ελληνική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, η οποία διαχειρίζεται αμερικανικά κεφάλαια funds of funds σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ σε ανοικτή γραμμή παραμένουν οι πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης οι οποίες έχουν και καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ή μη της συμφωνίας. Οι δανειακές υποχρεώσεις της ΕΛΥΦ προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 65 εκ. ευρώ περίπου. Tις επόμενες μέρες αναμένονται οι εξελίξεις.