Στις 23 και 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι ελληνικοί τελικοί για την κατηγορία ”σχεδιασμού λογισμικού” (Software Design) του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού τεχνολογίας Imagine Cup, της Microsoft.
Η ομάδα που θα αναδειχθεί νικήτρια, θα ταξιδέψει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου θα διεξαχθούν οι παγκόσμιοι τελικοί τον προσεχή Ιούλιο.
Το Imagine Cup προσκαλεί για δέκατη συνεχή φορά τους νέους από όλο τον κόσμο να εμπνευστούν από το θέμα του διαγωνισμού ”Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων” και να αναπτύξουν στη συνέχεια τεχνολογικές εφαρμογές που θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας.
Οι δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν ήδη ξεκινήσει. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία ”Σχεδιασμός Λογισμικού” (Software Design), καλούνται να υποβάλουν μια σύντομη περιγραφή της πρότασής τους μέχρι τις 13 Μαρτίου, μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.imaginecup.com και μέχρι την 1η Απριλίου ένα δείγμα (demo), καθώς και αναλυτικότερη παρουσίαση του σχεδίου τους (project).
Οι ελληνικές συμμετοχές θα κληθούν στις 23 και 24 Απριλίου να παρουσιάσουν τις εφαρμογές τους σε κριτική επιτροπή, η οποία θα επιλέξει την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 10 Ιούλιου στο Σίδνεϊ.
Τα χρηματικά έπαθλα για τους τελικούς νικητές σε διεθνές επίπεδο της κατηγορίας ”Σχεδιασμός Λογισμικού” ανέρχονται στα 25.000 δολάρια για την πρώτη θέση, 10.000 δολάρια για τη δεύτερη θέση και 5.000 δολάρια για την τρίτη θέση.
Εκτός της βασικής κατηγορίας που αφορά στην ανάπτυξη λογισμικού, το Imagine Cup προσφέρει και άλλα πεδία δράσης για τους νεαρούς επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η κατηγορία ”σχεδιασμός βιντεοπαιγνιδιού” (Game Design), ενώ πέντε είναι πλέον οι ειδικές κατηγορίες (Challenges) του διαγωνισμού που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο μέσω διαδικτύου, με τις διακριθείσες από όλο τον κόσμο συμμετοχές να λαμβάνουν μέρος απευθείας στους διεθνείς τελικούς. Εκτός του IT Challenge και του Windows Phone Challenge, προστέθηκαν επιπλέον το Kinect Fun Labs Challenge, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν εφαρμογές για PC χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Kinect της Microsoft, το Windows Metro Style App Challenge, που αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών για περιβάλλον Windows 8 Metro, καθώς και το Windows Azure Challenge για την υλοποίηση εφαρμογών ”υπολογιστικού νέφους” (cloud computing).
Οι συμμετέχοντες στους φετινούς διεθνείς τελικούς θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μερίδιο από τα ”Imagine Cup Grants”, τη χρηματική επιχορήγηση που προσφέρει η Microsoft, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις εφαρμογές τους.
Το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί από τη Microsoft σε ορίζοντα τριετίας, ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η χορηγική αυτή ενίσχυση αναμένεται να δίνεται σε δύο έως τέσσερις ομάδες που θα επιλέγονται ετησίως, λαμβάνοντας η κάθε μία από 75.000 έως 100.000 δολάρια. Εκτός από το χρηματικό ποσό, οι ομάδες θα λαμβάνουν επιπλέον υποστήριξη σε λογισμικό, εκπαίδευση, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη.
Από το 2003 μέχρι σήμερα, το Imagine Cup έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 1,4 δισεκατομμύρια φοιτητών παγκοσμίως, ενώ στον διαγωνισμό του 2011 συμμετείχαν 358.000 φοιτητές από 183 χώρες.
Από την Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 5.000 άτομα. Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004, έχοντας αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις μέχρι σήμερα. Πέρα από τη μεγάλη διάκριση της ομάδας Alaniarides πέρυσι, ελληνικές ομάδες έχουν και παλαιότερα κερδίσει σημαντικούς τίτλους. Συγκεκριμένα, τα projects “Sign2Talk” το 2005 και “SmartEyes” το 2004 είχαν κατακτήσει αντίστοιχα τη δεύτερη και τρίτη θέση παγκοσμίως, συμμετέχοντας στην κατηγορία ”Σχεδιασμός Λογισμικού”.