«Λύνει τα χέρια» στους ασθενείς το νέο πρόγραμμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες ασθενείς μία εναλλακτική λύση η οποία δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στη χώρα μας, παρέχοντας τους υψηλή ιατρική ασφάλεια και ποιότητα με διαγνώσεις και θεραπείες από κορυφαίους γιατρούς της Ιατρικής σχολής του Harvard, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Το νέο πρόγραμμα του Ομίλου: «Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης (CMTS)», δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς με διαγνωσμένα σύνθετα ή απειλητικά για τη ζωή ιατρικά προβλήματα να πάρουν και μια δεύτερη γνώμη από γιατρούς του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Harvard, Massachusetts General Hospital (MGH), οι οποίοι θα συνεργάζονται με τους Έλληνες γιατρούς.
Το πρόγραμμα είναι προσιτό σε όλους τους Έλληνες ασθενείς και πραγματοποιείται μέσω του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος, αναφέρει στην “DEAL”: «Αν όλα πάνε καλά το πρόγραμμα θα συνεχίσει στο διηνεκές και ευελπιστούμε να εμπλουτιστεί και με άλλα επίπεδα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Harvard», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για περαιτέρω συνεργασία του Ομίλου με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο MGH.
Το πρόγραμμα
Μέσω της Τηλεϊατρικής τεχνολογίας, ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς εντός 48 ωρών αποστέλλεται στις ΗΠΑ και γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αφού συσκέπτονται και λάβουν μια απόφαση, στέλνουν την έκθεσή τους εγγράφως και επίσημα στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.
Τότε ο γιατρός του ασθενούς συζητά με τον ίδιο, τη δεύτερη εμπεριστατωμένη διάγνωση του ιατρικού προβλήματος, αλλά και τη θεραπεία που του έχει προταθεί να ακολουθήσει. Εκτός του ότι οι διαγνώσεις αυτές προέρχονται από ένα υψηλού επιπέδου νοσοκομείο, γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο ασθενής γλιτώνει τόσο τα έξοδα (αφού δεν ταξιδεύει στο εξωτερικό), όσο και τον κόπο που θα είχε υποστεί ψάχνοντας «δεύτερη γνώμη».
Στόχος του προγράμματος και της συνεργασίας αυτής είναι τόσο να αναβαθμιστεί η ποιότητα της περίθαλψης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση σύνθετων ασθενειών, όσο και να μειωθεί η ανάγκη των ασθενών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης λειτουργεί σαν μια Διεθνής τηλεϊατρική κλινική προσφέροντας στους Έλληνες γιατρούς και τους ασθενείς τους, πρόσβαση στους παγκοσμίου βεληνεκούς εξειδικευμένους γιατρούς του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου MGH.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ιατρική ομάδα του MGH μπορεί να παρακολουθήσει ακόμα και την πιθανή χειρουργική επέμβαση του ασθενούς εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες γιατροί ως θεράποντες, διατηρούν τον έλεγχο της συμβουλευτικής διαδικασίας, προάγοντας όμως μέσω του προγράμματος τη συνεργασία, την ομαλή έκβαση και την άνεση των ασθενών.
Ποιοτική ιατρική περίθαλψη
Το CMTS εγγυάται απόλυτη ασφάλεια και ποιότητα περίθαλψης, η οποία δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη χώρα μας. «Η συνεργασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή που αντιμετωπίζει σύνθετα προβλήματα υγείας να μπορέσει μέσα από το πρόγραμμα να βρει έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός του, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό και βεβαίως να αποφύγει την ταλαιπωρία, την φυσική και την οικονομική, που κάτι τέτοιο θα συνεπάγετο», υπογραμμίζει στην “DEAL” ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος.
Στο πρόγραμμα πέραν κορυφαίων γιατρών της Ιατρικής Σχολής του Harvard, συμμετέχουν και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, όπως ο διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο διευθυντής του τμήματος Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής στο νοσοκομείο Μassachusetts General Ηospital της Βοστώνης, Γιώργος Βέλμαχος. «Το Ολοκληρωμένο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Θεραπευτικής Υποστήριξης αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους ασθενείς μας στην πατρίδα τους», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι «η διάγνωση ενός σύνθετου ιατρικού προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε απόγνωση τον ασθενή και το περιβάλλον του.
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θέλει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί τους θα έχουν στη διάθεσή τους όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη θεραπεία τους. Πιστεύουμε ότι το CMTS θα βοηθήσει να ενδυναμωθούν οι συνεργασίες στην ελληνική ιατρική κοινότητα προς το συμφέρον των ασθενών». Ενώ ο κ. Αποστολόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει και σε άλλο επίπεδο συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Πανεπιστήμιο του Harvard, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης.
Dr A. WARSHAW, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
«Δεν είναι απλά μια δεύτερη γνώμη»
«Τις περισσότερες φορές μια δεύτερη ιατρική γνώμη δεσμεύει έναν γιατρό να επανεξετάσει την κάθε περίπτωση και να συστήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας», αναφέρει ο διακεκριμένος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Harvard και διευθυντής Χειρουργικής στο Massachusetts General Hospital, Dr Andrew Warshaw. Το πρόγραμμα αυτό είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες τυπικές «υπηρεσίες δεύτερης γνώμης», σύμφωνα τον ίδιο για την κατάσταση ενός ασθενούς.
Όπως εξηγεί ο κ. Warshaw, «το CMTS, κάνει ένα μεγάλο βήμα παραπάνω, συγκεντρώνοντας πολλούς εξειδικευμένους γιατρούς να εξετάσουν την περίπτωση από διαφορετικές οπτικές γωνίες και δεύτερον προσφέροντας μία περιεκτική λίστα θεραπευτικών συστάσεων που προκύπτει από την ενδελεχή επεξεργασία όλων των δεδομένων, υπό το φως νέων θεραπειών, είτε ερευνητικών, είτε πρωτοεμφανιζόμενων».