Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν το σίγουρο δρόμο για την ανάπτυξη
Απόβαση στην Κίνα ετοιμάζει η Invest in Greece με μία πολυπληθή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών που επιθυμούν να ανοίξουν εμπορικούς δρόμους προς την Ασία. Η εξωστρέφεια προβάλλει ως μοναδική επιλογή για τους Έλληνες επιχειρηματίες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και η Κίνα αποτελεί έναν καλό δρόμο.
Η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών έχει αρχίσει από τις αρχές του 2000, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα το 2010 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 55,9%. Αντίθετα, οι κινεζικές εξαγωγές στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 5,42%%. Έτσι, το εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Κίνας έφθασε τα 2,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7,35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με στελέχη της Ivnest in Greece, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, αφού η Κίνα δεν είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα, που το 2010 κατέλαβε μόλις την 24η θέση στις εξαγωγές μας, αν και σε ανοδική πορεία σε σχέση με την 27η θέση το 2009 και την 31η θέση το 2008. Η Κίνα απορρόφησε το 0,97% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το 2010.
Πάνω από 1.000
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές σχέσεις, ξεπέρασαν εδώ και αρκετούς μήνες τις 1.000, αλλά περίπου 200 είναι εκείνες που έχουν δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια κινεζική αγορά. Τα αποτελέσματά τους είναι ωστόσο εντυπωσιακά. Από τις περισσότερο γνωστές, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά του ομίλου Κυριακόπουλου, η Folli Follie των Δημήτρη και Γιώργου Κουτσολιούτσου, τα Πλαστικά Κρήτης, η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης, η Coco-Mat των αδελφών Ευμορφίδη, η Apivita του N. Κουτσιανά, η Kleemann, η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος, η χρωματοποιεία Vitex του Κωνσταντίνου Γιαννίδη. Δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις όπως η Τυράς, η Μινέρβα, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Κρητών Άρτος και η Τσάνταλης έχουν χτίσει επίσης σημαντική παρουσία στην αχανή αγορά.
Oι συμφωνίες
Πριν από λίγους μήνες, υπεγράφησαν συμφωνίες με την εταιρία μαρμάρων Aghia Marina Marble και την Xibang Builiding Stone Development Ltd, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τη Sky Solar και τη Mesogeos S.A. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW, ύψους 33 εκατ. ευρώ, τη Forthnet και τη Huawei Technologies, ύψους 4 εκατ. ευρώ -αφορά στο ADSL CPE Project (τερματικό εξοπλισμό router) και το WDM Project (δίκτυο οπτικών ινών)- και τις Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και «Τσελεπός Οινοποιητική Α.Ε.» ύψους 850 χιλ. δολαρίων.
H Cosco
Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι η κινεζική Cosco έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του 23,1% του ΟΛΠ, το οποίο σκοπεύει να πουλήσει το ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη του Κινέζου υφυπουργού Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.
Ως προς τη διάρθρωση των εξαγωγών μας προς την Κίνα, τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα κατά το έτος, κατά σειρά: μάρμαρα, τραβερτίνες, βελγικοί ασβεστόλιθοι, απορρίμματα και θραύσματα χαλκού, απορρίμματα και θραύσματα χυτο-σιδήρου, σιδήρου ή χάλυβα (παλιοσίδερα),γουνοδέρματα δεψασμένα, χαρτιά και χαρτόνια για ανακύκλωση, απορρίμματα και θραύσματα αργιλίου, δέρματα ακατέργαστα προβατοειδών, ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, χρωστικές ύλες συνθετικές οργανικές, απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πλαστικές ύλες κ.ά.
Από τις πιο παλιές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι η Vitex του Γιαννίδη και η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης πρωτοπόρησε το 2000 δημιουργώντας στη Σαγκάη την Cosmos Building Materials για την κοπή και την επεξεργασία μαρμάρων, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Αυτό έκανε προ ετών και η πολύ μικρότερή της εταιρία MMS από την Καβάλα, δημιουργώντας μονάδα μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μαρμαροβιομηχανία. H δραστηριότητα της S&Β στην Κίνα ξεκίνησε το 1996, οπότε και συστήθηκε η εταιρία SHIMCO, με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας περλίτη, καθώς και την εμπορία περλίτη στην ευρύτερη ασιατική αγορά.
Η S&Β Industrial Minerals Henan διαθέτει και άλλες παραγωγικές μονάδες, εμπορικό γραφείο, κέντρο διανομής και αποθήκες σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ από εκεί έχει αυξήσει τις πωλήσεις και σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ιαπωνία και η Κορέα.
Oι πρωτοπόρες εταιρίες
Η Folli Follie των Δ. και Γ. Κουτσολιούτσου είναι εκ των πρωτοπόρων ελληνικών εταιριών που αντιλήφθηκε από νωρίς τις διόδους που δίνει η πρόσβαση στην ασιατική αγορά. Έχει προχωρήσει στη λειτουργία 125 καταστημάτων στην Κίνα μέσα στο 2011 με παράλληλη επιτάχυνση της επέκτασής της στην κινεζική αγορά με τη βοήθεια της Fosun International.
Επίσης, η εταιρία Kleemann μετά τις εξαγωγές και τις υπηρεσίες στην Κίνα δρομολογεί τώρα και τη δημιουργία παραγωγικής βάσης εκεί μέσω της θυγατρικής της Hong Kong Elevator Systems Limited. Με επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Από το Χονγκ Κονγκ η Apivita, σε συνεργασία με την Imaginex που ανέλαβε την προώθηση της Apivita στο Χονγκ Κονγκ, μπαίνει τώρα και στην Κίνα. Είναι το τρίτο βήμα προς τις αγορές της Άπω Ανατολής της εταιρίας φυτικών καλλυντικών.
H Imaginex όπως είναι γνωστό ανήκει σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους του Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται στον χώρο των καλλυντικών και της ένδυσης.