Ελεύθερες επενδυτικές ζώνες, fast track διαδικασίες, καμποτάζ και… απλουστεύσεις
Ίδρυση εταιρίας με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που πρόκειται να κατατεθεί στη Bουλή.
Στην κατάρτισή του, που ολοκληρώθηκε όσο ήταν υπουργός Ανάπτυξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουν συμβάλλει καθοριστικά τόσο ο ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ και άλλοι φορείς της αγοράς, όσο και η Τρόικα, ενώ η νέα υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου θα βάλει και τη δική της «πινελιά» με μια σειρά ρυθμίσεων.
Μία από τις βασικές καινοτομίες του είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ελεύθερων επενδυτικών ζωνών με ειδικά κίνητρα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Άλλη μία αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι και η υποχρέωση όλων των αρχών αδειοδότησης επιχειρήσεων να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τις άδειες, τα δικαιολογητικά, τις αποφάσεις και εγκρίσεις για την έκδοση αδειών λειτουργίας και εγκατάστασης επιχειρήσεων. Οι αρχές αδειοδότησης διασυνδέονται μεταξύ τους.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2012 που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.
Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου μεταξύ άλλων προβλέπουν:
– Τη δημιουργία και στην Ελλάδα ελεύθερων ζωνών επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων με τη διαδικασία του fast track.
– Την άμεση έκδοση αδειών για εξαγωγές.
– Την ηλεκτρονική σύνδεση των αρχών αδειοδότησης, ώστε η αίτηση ίδρυσης επιχειρήσεων να υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά από τον επιχειρηματία και να διεκπεραιώνεται άμεσα.
– Αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια για τις στρατηγικές επενδύσεις που εισάγονται σε διαδικασία fast track, μειώνονται οι χρόνοι έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, ενώ το Invest In Greece γίνεται υπηρεσία μιας στάσης για τις διαδικασίες αδειοδότησης όλων των επενδύσεων άνω των 2 εκατ. ευρώ.
– Δημιουργείται νέου τύπου εταιρική μορφή μεταξύ ΕΠΕ και ΑΕ, η οποία θα μπορεί να έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1 ευρώ, καθώς αντί για λεφτά οι μέτοχοι θα μπορούν να εισφέρουν εργασία.
– Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς καταργείται το μητρώο εξαγωγέων και οι άδειες εξαγωγών για τους εμπόρους.
– Καθιερώνεται σήμα ελληνικών προϊόντων και απλοποιούνται συνολικά οι ρυθμίσεις για τα σήματα και τις υπηρεσίες.
– Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Επίσης αίρει οριστικά το καμποτάζ, ενώ ακόμη αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ώστε να σταματήσει η σπατάλη πόρων από τις υπερτιμολογήσεις. Στον τομέα του εμπορίου αντιμετωπίζει θέματα των ενδοομιλικών συναλλαγών, καταργεί την υποχρεωτική υποβολή τιμοκαταλόγων χονδρικής, απελευθερώνει το επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή με στόχο να συμπιεστεί το κόστος.
Για την ίδρυση εταιρίας με ένα ευρώ θεσπίζεται μια νέου τύπου εταιρική μορφή μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, η οποία τοποθετείται ανάμεσα στην ΕΠΕ και την ΑΕ, με ευέλικτη εταιρική μορφή, μεγάλη επιχειρησιακή ελευθερία, ουσιαστικά μηδενικό κεφάλαιο (ξεκινά από 1 ευρώ), και ελάχιστες διαδικαστικές απαιτήσεις για αύξηση κεφαλαίου και είσοδο νέων μετόχων. Η νέα εταιρία θα είναι κεφαλαιουχική, με δυνατότητα μονοπρόσωπης διαμόρφωσης ορισμένης διάρκειας, δεν έχει την υποχρέωση να έχει την πραγματική της έδρα στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηριστικό της θα είναι η ευρύτατη δυνατότητα διαφορετικής διαμόρφωσης του καταστατικού της.
Θα ιδρύεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης και θα εντάσσεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εισφοράς ακινήτων. Θα διαθέτει υποχρεωτικά ιστοσελίδα με τις πληροφορίες της. Βασική καινοτομία είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής από το κεφάλαιο (σ.σ. δεν θα εκδίδει μετοχές), με σκοπό την αξιοποίηση των κάθε είδους εισφορών των εταίρων (κεφαλαιακές, μη κεφαλαιακές και εγγυητικές).
Δηλαδή, οι συμμετοχές των εταίρων δεν θα υπολογίζονται απαραιτήτως μόνο επί του κεφαλαίου, αλλά θα μπορούν να είναι για παράδειγμα η εισφερόμενη εργασία, η εισφορά ευθύνης μέχρι κάποιο ποσό που ορίζεται στο καταστατικό για τις υποχρεώσεις της εταιρίας από τρίτο κ.ά.
Ο αριθμός των μεριδίων του κάθε εταίρου είναι ανάλογος προς την αξία της εισφοράς του. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των εταίρων που εισφέρουν ακίνητα ή κεφάλαια, είτε ασχολούνται με την καθημερινή δραστηριότητα, είτε προσφέρουν εγγυήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα. Πρόκειται για ένα μοντέλο επιχείρησης που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για τη δημιουργία μικρομεσαίων οικογενειακών εταιριών ή συνεργασιών, όσο και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που ενδεχομένως θελήσουν να μετατραπούν σε ΙΚΕ.
Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2013, υφιστάμενες εταιρίες περιορισμένης ευθύνης μπορούν να μετατραπούν σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες με απόφαση πλειοψηφίας τουλάχιστον των δύο τρίτων του όλου αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα του όλου εταιρικού κεφαλαίου, είτε με πλειοψηφία τουλάχιστον των τριών τετάρτων του όλου εταιρικού κεφαλαίου.
Αλλαγή στρατηγικής για τις εξαγωγές
Ως ελεύθερες ζώνες και αποθήκες νοούνται τμήματα του τελωνειακού εδάφους της χώρας, διακριτά από το υπόλοιπο τελωνειακό έδαφος, όπου εμπορεύματα τρίτων χωρών που αποτίθενται σε αυτές θεωρούνται ως προς την εφαρμογή των εισαγωγικών δασμών, φόρων και μέτρων εμπορικής πολιτικής σαν να μη βρίσκονται σε ελληνικό τελωνειακό έδαφος.
Με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, η αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης αφορά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων, ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι εντός των ελευθέρων ζωνών και ελευθέρων αποθηκών επιτρέπεται να ασκούνται δραστηριότητες βιομηχανικής ή και εμπορικής φύσης ή και παροχής υπηρεσιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα μη Κοινοτικά εμπορεύματα που έχουν αποτεθεί σε Ελεύθερη Ζώνη ή Ελεύθερη Αποθήκη να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, να υποβάλλονται σε συνήθεις εργασίες, χωρίς άδεια της Τελωνειακής Αρχής, που εξασφαλίζουν τη διατήρησή τους, τη βελτίωση της εμφάνισης ή και της εμπορικής ποιότητας ή και αυτές που απαιτούνται για την προετοιμασία της διανομής ή και μεταπώλησής τους.