Η απόφαση των Ρώσων για πώληση 3% της Intracom Telecom
Οι σχέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη με τους Ρώσους συνεταίρους του στην Intracom Telecom, την Sitronics έχουν επιστρέψει τον τελευταίο καιρό στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν και πριν από τέσσερα χρόνια περίπου: στον… πάγο.
Η ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας, η οποία ελέγχει τη μερίδα του λέοντος στον ελληνικό όμιλο με 51%, πως σκοπεύει να πουλήσει ποσοστό της τάξεως του 3% και μάλιστα έχει συνάψει προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταβίβασή του στο fund Rydra Trading Company με έδρα τις Παρθένους Νήσους, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις τάξεις του έτερου μεγαλομετόχου, της Intracom Holdings η οποία κατέχει το 49%.
Αυτό σημαίνει πως το συνολικό μερίδιο των μετοχών της Sitronics θα περιοριστεί στο 48% και ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους υποστηρίζεται πως αποτελεί μια πρώτη κίνηση- ένδειξη για τη σταδιακή απεμπλοκή της από την ελληνική επένδυσή της. Επιχείρημα το οποίο ενισχύεται και από το ότι τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν περαιτέρω στην Intracom Telecom, η οποία έχει ισχυρή διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, παρά τις εξαγγελίες του 2006, όταν εμφανίστηκαν ως «λευκοί ιππότες» πως θα δημιουργηθούν τόσες συνέργειες που θα την καταστήσουν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παρόχων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διεθνώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, η Sitronics δεν κατάφερε να βγάλει από το τέλμα την ελληνική εταιρία και ο Σωκράτης Κόκκαλης φέρεται δυσαρεστημένος με την εξέλιξη της συνεργασίας. Από το 2007 ακόμη άλλωστε είχαν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα «σύννεφα» της συγκεκριμένης σύμπραξης, καθώς από τότε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, περιέγραφε τα προβλήματα της συνύπαρξης ως «παιδικές ασθένειες».
Από το 2006 έως το 2011 οι παραγγελίες των Ρώσων (οι οποίοι εκτός από μέτοχοι στην Intracom Telecom είναι ταυτόχρονα και πελάτες της) μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα έργα αυτά ελήφθησαν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες από την ελληνική εταιρία και με χαμηλά περιθώρια κέρδους. Για όλους αυτούς τους λόγους και στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται πως ο Σωκράτης Κόκκαλης θα προτιμούσε να προχωρήσει το θέμα της πώλησης πακέτου μετοχών της εταιρίας του σε άλλον ισχυρό επενδυτή.
Η απόφαση της Sitronics να μειώσει την συμμετοχή της στην Intracom Telecom ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες, με γνώμονα το να μην ενοποιεί πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα της ελληνικής εταιρίας.
Η Intracom Telecom εμφανίζει στις τελευταίες δύο οικονομικές χρήσεις ζημίες, ενώ στο εννεάμηνο του 2011 (τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία), οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν στα 5,1 εκατ. ευρώ.
Οι πιέσεις των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, οι οποίες έγιναν εντονότερες μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που έπληξε και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και μετά την «απομάκρυνση» της Intracom Telecom από τις προμήθειες του ΟΤΕ, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή στάσης των Ρώσων.
Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει έως και 50%, οι παραγγελίες εντός των συνόρων έχουν μειωθεί επίσης κατά 30% περίπου, αφού έχει να ανταγωνιστεί μεγαθήρια, όπως η Huawei, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και τεράστιες δυνατότητες χρηματοδότησης για να διεκδικούν μεγάλα projects σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα, η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη εισπράττει το 30% των εσόδων της από την Ελλάδα και το 70% από το εξωτερικό, ενώ η πτώση του όγκου των εγχώριων παραγγελιών ήταν εκείνη που οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής στη Ρουμανία.
Η παράταση του option
Η Intracom Συμμετοχών είχε put option για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Intracom Telecom (49%) με πρώτης προτίμησης αγοραστή την Sitronics και η περίοδος άσκησης του δικαιώματος έληγε στις 30 Ιουνίου του 2011.
Οι δύο πλευρές όμως, αποφάσισαν να το παρατείνουν για έναν χρόνο αργότερα. Η παράταση αυτή λέγεται ότι δόθηκε μετά από πιέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη, προκειμένου αν τελικά πουλήσει τις υπόλοιπες μετοχές του, να έχει τον χρόνο να διαπραγματευθεί ένα ελκυστικότερο τίμημα, μεγαλύτερο από τα 115 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, η οποία όμως άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβληθεί αυτό ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.Πολλοί είναι εκείνοι πάντως, που επιμένουν πως ο ισχυρός άντρας της Intracom Telecom ίσως και να μην προχωρήσει τελικά στην πώληση των μετοχών του, αν οι σχέσεις με τους Ρώσους συνεχίσουν να είναι το ίδιο «ψυχρές» με σήμερα.
Μισάνοιχτη παραμένει η… πόρτα για τους Κινέζους
Μπορεί οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της Intracom Telecom και της κινεζικής Huawei που είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, να «πάγωσαν» επ’ αόριστον πριν από δύο μήνες, όμως, φαίνεται πως οι Κινέζοι εξακολουθούν να κρατούν «μισάνοιχτη την πόρτα» για την είσοδό τους με πλειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική εταιρία.
Η «προίκα» της Intracom Telecom είναι εκείνη που κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον τους. Το μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων στη Ρουμανία που θα τους πρόσφερε την δυνατότητα να κατασκευάζουν προϊόντα στην Ε.Ε, η πρόσβαση σε ένα system integrator που υλοποιεί ολοκληρωμένες λύσεις με έντονη παρουσία σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή και η θυγατρική της, Conklin στις ΗΠΑ αποτελούν δέλεαρ για τους ίδιους.
Γι’ αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πριν από μερικές βδομάδες οι Κινέζοι έκαναν ένα διερευνητικό τηλεφώνημα στον Σωκράτη Κόκκαλη, στο οποίο του μεταφέρθηκε πως θα επανέλθουν σε συζητήσεις για business.
Πάντως, ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις πρώτες συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αφενός το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα που κλυδωνίζει και την Intracom Telecom και αφετέρου το μάνατζμεντ. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως οι βασικοί μέτοχοι (σε περίπτωση που προχωρούσαν στην εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού) πρέπει να κατέχουν και την διοίκηση.