Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά δεκαεφτά επιχειρηματικοί κολοσσοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να διεκδικήσουν την Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η φάση της προεπιλογής υποψηφίων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ με μεγάλη συμμετοχή 17 ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η ρωσική Gasprom, τρείς ιταλικές και τρείς ισπανικές εταιρίες, μια τσέχικη και από ελληνικής πλευρτάς η Μotor Oil μαζί με τον Ομιλο Μυτιληναίου.
Ενδιαφέρον υπήρξε και από Ιαπωνία και Αυστραλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
Η κυβέρνηση, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προβεί στην πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ, με εξαίρεση ποσοστό συμμετοχής 34% στον ΔΕΣΦΑ το οποίο θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο.
Η ΔΕΑΑ εξουσιοδότησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής στον Όμιλο ΔΕΠΑ.
Η Διεθνής Διαγωνιστική Διαδικασία ξεκίνησε με την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία ολοκληρώθηκε έναν μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωσή της.
Ενδιαφέρον εκδήλωσαν 15 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο παγκοσμίως, προερχόμενοι από 10 διαφορετικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο Ομιλος ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται μέσω της μητρικής εταιρίας ΔΕΠΑ Α.Ε. στη χονδρική πώληση, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους πελάτες. Μέσω του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης καθώς και των εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Μέσω της συμμετοχής, με ποσοστό 51%, στις εταιρείες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου (ΕΠΑ), ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει παρουσία στον τομέα της διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τέλος, ο Όμιλος ΔΕΠΑ συμμετέχει εν δυνάμει σε σημαντικά διεθνή έργα διασύνδεσης, όπως ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (IGI), ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός SouthStream.