Η Intralot κέρδισε την 10ετή διαχείριση της λοταρίας, δίνοντας 39,1 εκ. ευρώ, 17,1 εκ. παραπάνω σε σχέση με το 2004
Πριν από μερικές μέρες η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό για την λοταρία της Μάλτας μέσω της θυγατρικής της, Maltco Lotteries. Κατάφερε να κρατήσει την παραχώρηση της άδειας της λοταρίας για τα δέκα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο όπως η GTECH, θυγατρική της ιταλικής Lottomatica, με την οποία διασταυρώνουν τα… ξίφη τους και επί ελληνικού εδάφους.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταθέσει προσφορές στο διαγωνισμό για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου στον ΟΠΑΠ, ο οποίος αν και αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, έχει καθυστερήσει. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα, που υποστηρίζουν όλο αυτόν τον καιρό ότι για πρώτη φορά «απειλείται» η κυριαρχία Κόκκαλη στον ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι για πρώτη φορά το αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Οργανισμό θα προκύψει από διαγωνισμό.
Περιμένοντας ωστόσο, την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Ελλάδα, η Intralot «κέρδισε» στα… σημεία και συγκεκριμένα στο κομμάτι της προσφοράς που υπέβαλε, την GTECH στη Μάλτα για τη διαχείριση της λοταρίας, την οποία ελέγχει εδώ και οκτώ χρόνια περίπου η θυγατρική Maltco, στην οποία η Intralot συμμετέχει με 73%.
Παρόλ’ αυτά, ο Σωκράτης Κόκκαλης, προκειμένου να… πάρει τη… νίκη, χρειάστηκε να βάλει «γερά» το χέρι στην τσέπη, αφού το τίμημα κρίνεται «ακριβό».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Μάλτας, η Ιντραλότ πλειοδότησε με ποσό της τάξεως των 39,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα υποχρεωθεί να καταβάλΛει άμεσα τα 28,5 εκατ. ευρώ. Όταν η Maltco είχε ξανακερδίσει τον ίδιο διαγωνισμό το 2004, τότε είχε πληρώσει μόνο 22 εκατ. ευρώ, που σημαίνει μια διαφορά τιμήματος, ύψους 17,1 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια που η Ιντραλότ δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχει προβεί σε επενδύσεις της τάξεως των 39 εκατ. ευρώ ήδη.
Σημειώνεται ότι στη Μάλτα, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: νικητής του διαγωνισμού ανακηρύσσεται ο ενδιαφερόμενος που θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό προκαταβολικά. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες, όπως στην Τουρκία, ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός.
Οι καθυστερήσεις
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα οι διαδικασίες για την ανάδειξη του τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ έχουν καθυστερήσει, εξαιτίας, όπως λένε οι πληροφορίες, τόσο της επικείμενης αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, όσο και επειδή οι φάκελοι των δύο εταιριών, Intralot και GTECH που έχουν υποβάλλει από τον περασμένο Οκτώβριο προσφορές, είναι ογκοδέστατοι.
Οι Ιταλοί παρέδωσαν ένα φάκελο που χώρεσε σε ένα κιβώτιο 360 κιλών, ενώ ο φάκελος της Intralot (στην φωτό ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος) ήταν πιο ογκώδης και έφτασε τους δύο τόνους. Όπερ σημαίνει πως η Επιτροπή αξιολόγησης έχει να εξετάσει περί τις 8.000 σελίδες. Η αξία της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 250-300 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα σημαντικό project για όποια εταιρία τελικά οριστεί ως ανάδοχος.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προμήθεια λογισμικού, εξοπλισμού, υπηρεσιών υλοποίησης, την εκπαίδευση, τη θέση σε παραγωγική λειτουργία τόσο των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που διεξάγονται ήδη από τον ΟΠΑΠ, όσο και εκείνων που ενδέχεται να δραστηριοποιηθεί ο Οργανισμός στο μέλλον.