Η μετατροπή σε εταιρία holding, η εκ περιτροπής εργασία στην Πάτρα και τα προβλήματα ρευστότητας στην πρώην Κατσέλης
Με μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμό, παρακολουθούν οι επιχειρηματικοί, οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές τις τελευταίες εξελίξεις στο όμιλο Δαυίδ. Η σκοπιμότητα της απόσχισης του ελληνικού κλάδου παραγωγής και εμπορίας της Coca Cola 3E, οι περικοπές στην Frigoglass και τα προβλήματα ρευστότητας στη Nutriart έχουν προκαλέσει αναταραχή.
Ο Γιώργος Δαυίδ αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας να αποσχίσει τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας από τη μητρική και να τον εισφέρει σε νέα εταιρία, 100% θυγατρική της με έδρα την Ελλάδα.
Στην ουσία δηλαδή θα δημιουργηθεί μια εταιρία συμμετοχών (holding) με πεδίο αρμοδιότητας και τις 28 χώρες, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, όπερ σημαίνει πως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον τρόπο με τον οποίο φορολογείται, ενώ όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της Coca Cola 3Ε θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με την εταιρία, η απόσχιση των κλάδων γίνεται για να διευκολύνει τη λειτουργία της, ενώ διαλύει τα σενάρια περί αποχώρησης από την Ελλάδα. Παρατηρητές της αγοράς όμως εκτιμούν ότι ο Γιώργος Δαυίδ, αφήνει «παραθυράκι» (αν δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς) μεταφοράς της εταιρίας σε άλλη, πιο «φιλική» σε επιχειρήσεις χώρα. Όπως υποστηρίζουν, μετά τη διακοπή της παραγωγής στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας (που μεταφέρθηκαν στις μονάδες του Σχηματαρίου και του Ηρακλείου) προκαλεί νέα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η δημιουργία θυγατρικής που θα αναλάβει τις ελληνικές δραστηριότητες.
Την ίδια ώρα, όμως, αναστάτωση επικρατεί στους εργαζόμενους της Frigoglass του Χάρη Δαυίδ. Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα, όπου «γεννήθηκε πριν από 33 χρόνια η Frigoglass (τρία χρόνια μετά την σαρωτική μείωση του προσωπικού) την καθιέρωση τριήμερης εκ περιτροπής εργασίας.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. Από την πλευρά της διοίκησης, όμως, του Χάρη Δαυίδ η απόφαση είναι ειλημμένη και προβλέπει η εκ περιτροπής εργασίας να ξεκινήσει άμεσα, ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Η κίνηση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς η Frigoglass δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Αντίθετα μάλιστα. Το 2011 είχε αύξηση πωλήσεων στα 555,2 εκατ. ευρώ έναντι 457,2 εκατ. ευρώ το 2010 και καθαρά κέρδη 24,6 εκατ. ευρώ έναντι 25,454 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Πηγές της εταιρίας επισημαίνουν, όμως, ότι η απόφαση για την καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας ελήφθη, προκειμένου να μη πραγματοποιηθούν απολύσεις στο εργοστάσιο, οι παραγγελίες του οποίου έχουν υποχωρήσει αισθητά λόγω της ύφεσης στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι το προσωπικό της μητρικής αυξήθηκε το 2011 σε 346 από 254 άτομα πέρυσι, ενώ σε επίπεδο ομίλου έφτασε σε 6.790 άτομα από 5.418 πέρυσι.
Αντίθετα με την Frigoglass, προβλήματα ρευστότητας εμφανίζεται να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά η Nutriart (πρώην Κατσέλης).
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο Tinola Holdings, που ελέγχεται από τον Γιώργο Δαυίδ και είναι βασικός μέτοχος της Nutriart, κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης με κεφάλαιο κίνησης 14 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες η εταιρία καταβάλλει με μεγάλη καθυστέρηση τη μισθοδοσία στο προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απαντούν με συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις.