Ψάχνει ρευστό 2,24 εκ. για την Εριουργία 3Α. Οικονομικοί «σκόπελοι» και στις άλλες επιχειρήσεις του
Πάνω από 80 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό επιχειρείν η οικογένεια Εφραίμογλου, για πρώτη φορά ανεβαίνει τον προσωπικό της «Γολγοθά» εξαιτίας της κρίσης. Ο Λάζαρος Εφραίμογλου που δραστηριοποιήθηκε ως κατασκευαστής, βιομήχανος, συνιδρυτής της τράπεζας Εργασίας και βουλευτής στη Ν.Δ. επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο οποίος την «χρυσή» εποχή του Χρηματιστηρίου έχτισε μια αμύθητη περιουσία, βλέπει το… νήμα των επιχειρήσεών του να ξηλώνεται λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
Η κλωστοϋφαντουργία του, Εριουργία 3Α ψάχνει άμεσα ρευστό για να «αιμοδοτήσει» τα ταμεία της, το εγχείρημα με τις τηλεπικοινωνίες μέσω της Vivodi δεν πέτυχε, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο η οικογένεια δημιούργησε για να τιμήσει την καταγωγή της από τη Μ. Ασία και για να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την ιστορική μνήμη φέρεται να αντιμετωπίζει επίσης οικονομικά προβλήματα, ενώ η «θηλιά» παλαιότερων δανείων που είχε λάβει ο Εφραίμογλου από την Proton Bank με σκοπό να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του, τον πιέζει ασφυκτικά.
Πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο Εφραίμογλου μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της «Εριουργία 3 Α» περιέγραψε την κατάσταση ως δραματική. Η εταιρία τελεί σε καθεστώς «λιτότητας». Τόσο ως προς τα ταμεία της, όσο και ως προς τον όγκο παραγγελιών.
Οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί κρατικών προμηθειών για υφάσματα και στολές, όπου επί χρόνια συμμετείχε η κλωστοϋφαντουργία και μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών της στήριζε σε αυτούς, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μάλιστα, στις προμήθειες μειοδοτικών διαγωνισμών του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν υπάρχει απλώς περιορισμός των παραγγελιών, αλλά μηδενισμός.
Την ίδια ώρα ακόμη και όσοι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, στους οποίους και η Εριουργία 3Α έχει καταθέσει ενσφράγιστες προσφορές, καθυστερεί αφόρητα η ολοκλήρωσή τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εταιρίες που συμμετέχουν συνεχώς με τραπεζικές προμήθειες για τις εγγυητικές επιστολές που έχουν καταθέσει. Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι οφειλές του Δημοσίου για εμπορεύματα που έχει από καιρό παραλάβει, τότε κατανοεί κανείς την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένεια Εφραίμογλου.
Το εννεάμηνο του 2011 οι πωλήσεις της κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν στα 656.000 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 407.000 ευρώ, ενώ η μετοχή της στο ΧΑ διαπραγματεύεται στην κατηγορία «Υπό διαγραφή», αφού οι πωλήσεις της τα τελευταία δύο χρόνια υπολείπονται των 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με την ανάγκη για ρευστότητα να είναι αδήριτη και μετά από πολλές αναβολές στο παρελθόν η διοίκηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,24 εκατ. ευρώ. Στόχος της είναι να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια κυρίως για να υλοποιηθούν οι νέες δραστηριότητες της εταιρίας, μεταξύ των οποίων η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ανάληψη τεχνικών έργων, οι εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων κ.ά.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους υποστηρίζουν πως η αύξηση αυτή ίσως και να σηματοδοτήσει την είσοδο νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν τα κεφάλαιά της. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Εριουργία 3Α αποτελούσε οικογενειακό χαρτί.
Η οικογένεια Εφραίμογλου, η οποία ελέγχει το 51% προτίθεται να συμμετάσχει και να ασκήσει εξ ολοκλήρου το προτιμησιακό δικαίωμά της στην ΑΜΚ με μετρητά.
Πολλοί είναι εκείνοι όμως, που δηλώνουν επιφυλακτικοί για το αν θα πετύχει το εν λόγω εγχείρημα ή όχι δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αν θα μπορέσει δηλ. να καλυφθεί το ποσό που χρειάζεται η εισηγμένη για να εξασφαλίσει την ομαλή της λειτουργία και τη βιωσιμότητά της.
«Θηλιά» δύο δάνεια ύψους 10,295 εκατ.
Δύο δάνεια ύψους 295.000 ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα που έλαβε ο Εφραίμογλου αποτελούν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της οικογένειας, καθώς εδώ και καιρό παρατηρείται αδυναμία κάλυψης των δόσεων.
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2010 η Proton Bank ενέκρινε στον πελάτη της επενδυτικό δάνειο τριετούς διάρκειας της τάξεως των 295.000, αλλά σύμφωνα με ελεγκτές της ΤτΕ εμφανίζεται ληξιπρόθεσμη οφειλή 177.000 ευρώ από τα τέλη Μαρτίου του 2011.
Όσον αφορά στο δεύτερο δάνειο αυτό εδόθη σε εταιρία συμφερόντων του Λάζαρου Εφραίμογλου, στην Sausolito Trading Ltd, το ενεργητικό της οποίας αποτελείται από μετοχές οι οποίες είναι ενεχυριασμένες σε τράπεζες (Emporiki, Proton, Alpha, Eurobank) προς κάλυψη δανείων. Η εταιρία χρηματοδοτήθηκε τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΤτΕ με 10 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Vivodi Τηλεπικοινωνίες και για την αποπληρωμή δανείου της τελευταίας προς την Proton Bank.
Το δάνειο είχε πενταετή διάρκεια με πρώτη πληρωτέα δόση τον Μάρτιο του 2013. Όμως, λόγω της σημαντικής υποκάλυψης του δανείου επί της εγκριτικής απόφασης, καθορίστηκε ότι το άνοιγμα έπρεπε να τακτοποιηθεί ως το τέλος Αυγούστου του 2011.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών έχει μπει τέλος και ένα δάνειο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, του οποίου τις οφειλές ρύθμισε η τράπεζα και το εμφανίζει ως ενήμερο.
Η ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Το στοίχημα με την Vivodi που δεν… πέτυχε
Η οικογένεια Εφραίμογλου άρχισε να δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες με την εταιρία Vivodi το 2003, όταν έφερε το ευρυζωνικό ίντερνετ στην Ελλάδα μέσα από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε για την ανάπτυξη του ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού DSL δικτύου της εταιρίας. Εννέα χρόνια μετά η οικογένεια Εφραίμογλου αποχώρησε από τις τηλεπικοινωνίες. Οι αρχικές προσδοκίες ήταν μεγάλες. Επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των υποδομών και των υπηρεσιών της, εκ των οποίων τα περισσότερα προήλθαν από δανεισμό και ένα μικρό τμήμα από επιδοτήσεις.
Από την αρχή η επικεφαλής της Vivodi, Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μεικτών επιχειρηματικών σχημάτων που θα συγκεντρώνουν την τεχνογνωσία και θα συντελούν στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, προσδίδοντας καλύτερες τιμές και προστιθέμενη αξία για τους πελάτες. Κάπως έτσι ήρθε πριν από τρία χρόνια ο επιχειρηματικός «γάμος» της Vivodi με την On Telecoms, δημιουργώντας έναν από τους ισχυρότερους εναλλακτικούς παρόχους, αφού η Vivodi πρόσθεσε στην συνδρομητική βάση της On περίπου 35.000 πελάτες LLU και 65.000 προεπιλογής φορέα.
Το περασμένο καλοκαίρι όμως, οι δρόμοι των δύο εταιριών χώρισαν, με την οικογένεια Εφραίμογλου να αποχωρεί από το ενοποιημένο σχήμα, στο οποίο συμμετείχε με ποσοστό 20%. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε και την αποεπένδυσή της από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς «η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός δεν αφήνουν πολλά επιχειρηματικά περιθώρια σε μια αγορά μικρή, όπως η ελληνική», θα υποστηρίξει χαρακτηριστικά η κα Εφραίμογλου.
Πολλοί βέβαια της χρεώνουν την αποτυχία αυτή, καθώς χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την συγκεκριμένη επένδυση. Η Vivodi από την πρώτη στιγμή του deal με την On λειτούργησε ως θυγατρική της, με σκοπό να αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα της μητρικής για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εκτός λεκανοπεδίου της Αττικής.
Τα στοιχεία όμως, δεν ήταν ενθαρρυντικά για τα οικονομικά της μεγέθη. Ο κύκλος εργασιών κατήλθε στα 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 26 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ διεύρυνε και τις ζημίες της, οι οποίες άγγιξαν τα 16 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της από την άλλη έφτασαν στα 62 εκατ. ευρώ το 2010.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Σε διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ
Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα οικονομικά προβλήματα για την οικογένεια Εφραίμογλου, κερασάκι στην… τούρτα της κρίσης αποτελεί και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον επιχειρηματία και το ΠΑΣΟΚ.
Το ταμείο του κόμματος, ως γνωστόν είναι μείον και όχι μόνο σε ό, τι αφορά την Ιπποκράτους, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τους λογαριασμούς του να μπλοκάρονται πλέον και για χρέη του ιστορικού κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη.
Η οικογένεια Εφραίμογλου είναι ιδιοκτήτρια του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη και πριν από λίγες μέρες φέρεται να εξέδωσε διαταγή πληρωμών για ενοίκια που της οφείλονται από το κόμμα. Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι μάλιστα αποκαλύπτουν ότι οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα, τα οποία λέγεται ότι ξεπερνούν τους πέντε μήνες ενοικίων. Αν δεν καταλήξουν σε κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό τελικό και ρύθμιση των οφειλών, τότε θα ανανεώσουν το… ραντεβού τους στις δικαστικές αίθουσες.
Σημειώνεται πως ο Λάζαρος Εφραίμογλου ταυτόχρονα σχεδόν με την κλωστοϋφαντουργία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και ως κατασκευαστής πολυκατοικιών. Γι’ αυτό και είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πολλά από τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία μισθώνει.
Η κρίση «χτύπησε» και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο ο Λάζαρος Εφραίμογλου δημιούργησε πριν από 19 χρόνια (1993) με μια δωρεά 1,2 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα βασίζεται για τα έσοδά του αποκλειστικά πλέον σε χορηγίες, στα εισιτήρια και το κατάστημα του μουσείου του, που λόγω της κρίσης βέβαια και αυτά εμφανίζονται μειωμένα μέχρι και 10%, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.
Οι παλιές καλές εποχές, τότε που όπως είχε πει η ίδια η κα Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, η οποία είναι και πρόεδρος του ΙΜΕ, οι δαπάνες για την λειτουργία του καλύπτονταν από τα μερίσματα, καθώς στο Ίδρυμα είχαν βάλει το 1% της Eurobank, ανήκουν στο παρελθόν. Οι τράπεζες (οι φήμες θέλουν τον Εφραίμογλου να ελέγχει το 3% της Eurobank, περίπου 1%- 1,5% της Εθνικής Τράπεζας και αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες τράπεζες και εισηγμένες) από το 2009 σταμάτησαν να πληρώνουν μερίσματα, επειδή έλαβαν κρατική ενίσχυση και έτσι το Ίδρυμα βρέθηκε με ακόμη λιγότερα έσοδα.
Η αναζήτηση χορηγών για τις δραστηριότητές του είναι πλέον μια πολύ δύσκολη υπόθεση και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες της νύφης του κ. Λάζαρου Εφραίμογλου, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τους εργαζόμενους να βιώνουν επίσης τις επιπτώσεις της οικονομικής στενωπού, καθώς πλέον δεν πληρώνονται στην ώρα τους.
Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού, καθώς και η προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Ιδιαίτερο βάρος, ιδιαίτερα μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον από την κα Σοφία Κουνενάκη δίνεται στην περαιτέρω αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων της πληροφορικής και στην χρήση των οπτικοακουστικών μέσων για την παράθεση μαρτυριών, καθώς και διαδραστικών εκθεμάτων κάθε είδους, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο που έχει δημιουργήσει στην οδό Πειραιώς κάθε τόσο διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια και προγράμματα και μάλιστα με πιο προσιτό εισιτήριο, στοχεύοντας κυρίως σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σε εν δυνάμει χορηγούς που θέλουν να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς το έργο του Ιδρύματος και αν επιθυμούν να το στηρίξουν και οικονομικά.