Αναζητούν έξωθεν βοήθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας και την εξυπηρέτηση των δανείων
Σε… ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με ξένους επενδυτές βρίσκονται δεκαπέντε όμιλοι. Ζητούμενο αποτελεί η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, η μείωση ή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων τους.
Με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τον «κρουνό» της δανειοδότησης υπό τον φόβο τυχόν επισφαλειών και την οικονομική κρίση να σοβεί, η εξεύρεση έξωθεν βοήθειας, από έναν επενδυτή πρόθυμο να τους χρηματοδοτήσει, με αντάλλαγμα ένα μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου, είναι ορισμένες φορές η μόνη λύση.
Εκτός από τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις, το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφονται έντονες διεργασίες, ζυμώσεις και ανακατατάξεις που κυρίως συμπεριλαμβάνουν την κεφαλαιοποίηση δανείων υπέρ νέων μετόχων καθώς οι εταιρίες επιδιώκουν να βελτιώσουν τους δανειακούς τους δείκτες και να ενισχύσουν με «ζεστό χρήμα» την κεφαλαιουχική τους βάση και το κεφάλαιο κίνησης.
Αυτή η εκδοχή ωστόσο, είναι για τους «τυχερούς» που επιτυγχάνουν τελικά μια συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτικούς ομίλους. Υπάρχουν κι εκείνοι που τα κουστουμαρισμένα στελέχη ξένων εταιριών ή funds πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα, χτυπούν την… πόρτα των Ελλήνων επιχειρηματιών και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, στοχεύοντας στην επίτευξη μιας εξαγοράς με χαμηλό τίμημα, κάνουν συζητήσεις επί συζητήσεων και τελικά είτε αυτές «ναυαγούν» είτε μετατίθενται για αργότερα. Όλοι μιλούν με όλους αυτή την χρονική συγκυρία, αλλά το θέμα είναι το αποτέλεσμα.
Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το ρευστό πολιτικό τοπίο, η επόμενη μέρα της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά και οι στρεβλώσεις της Πολιτείας και της τραπεζικής αγοράς, που δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες εγγυήσεις διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων, είναι οι βασικοί παράγοντες που αποθαρρύνουν και καθιστούν επιφυλακτικούς τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες».
Όσο καθυστερούν όμως, οι διαπραγματεύσεις, τόσο οι ελληνικές εταιρίες που περιμένουν πώς και πώς μια «ανάσα» και ελπίζουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους σε πολλές των περιπτώσεων, αγωνιούν για το μέλλον τους. Πολλές από αυτές μάλιστα βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού. Είναι εκείνες που αναμένουν με μεγαλύτερη λαχτάρα το «τρένο» των επενδυτών να φτάσει στον προορισμό του και να τους υποδεχτούν με ένα θερμό «καλώς ήλθες».
ΠΟΙΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ
Η «Βαβέλ» των ενδιαφερόμενων «μνηστήρων»
Γερμανοί, Αμερικανοί, Άραβες, Λιβανέζοι, Τούρκοι και όλων των ειδών οι «φυλές» έχουν… παρελάσει από τη χώρα μας, προσεγγίζοντας ελληνικούς ομίλους και διερευνώντας το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς μειοψηφικών ποσοστών ή ακόμη και της πλειοψηφίας των μετοχών τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη και οι Έλληνες επιχειρηματίες ελπίζουν σε μια «χείρα βοηθείας» για το καλό των ταμείων τους.
Όμιλος Μαΐλλη: Γερμανικό fund φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον όμιλο Μαΐλλη, αν και ακόμη οι εκπρόσωποί του δεν έχουν προσεγγίσει τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρίας, Μιχ. Μαΐλλη, αλλά τραπεζικά στελέχη. Το fund ενδιαφέρεται να αγοράσει τα δάνεια της μητρικής με discount. Παρά την αύξηση πωλήσεων κατά 6,5% στα 279 εκατ. ευρώ το 2011 και τη συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες, τα προβλήματα παραμένουν για τον όμιλο, αφού ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 212 εκατ. και ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης διαμορφώθηκε στο 97%. Στον όμιλο Μαΐλλη όμως, κρατούν μικρό… καλάθι για τους Γερμανούς, αφού και στο παρελθόν έχουν δεχτεί κρούση από επενδυτές, αλλά δεν υπήρχε εξέλιξη.
ΕΛΥΦ: Σε… λεπτή κλωστή ισορροπεί η κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Ακκά υπό το βάρος των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει και με τις υποχρεώσεις της να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι συζητήσεις του προέδρου της εταιρίας και των τραπεζών με το αμερικανικό fund Lead Capital συνεχίζονται, όμως η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται πως έχει καθυστερήσει αρκετά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Πληροφορίες λένε πως είναι θέμα χρόνου οι δύο πλευρές να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.
ΜΒΔΤ: Στηρίγματα ψάχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Μπάμπης Βωβός, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμεία του με «ζεστό χρήμα», για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του, που στο τέλος του 2011 άγγιζαν τα 20 εκ. ευρώ, και για να προωθήσει τις επενδύσεις του. Στα χέρια του φέρεται να έχει μια λίστα με ενδιαφέρουσες προτάσεις επενδυτών, που λόγω χαμηλής αποτίμησης θέλουν να τοποθετηθούν στον όμιλο. Πρόκειται κυρίως για εταιρίες από την Ευρώπη και την Αμερική. Από τις ΗΠΑ πριν από λίγο καιρό είχε δεχτεί κρούση από το fund Fairfax Holdings, αλλά τελικά δεν επήλθε συμφωνία.
Euromedica: Η λύση για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή φαίνεται πιο δύσκολη από ότι θα περίμενε ο επικεφαλής της Euromedica, Θωμάς Λιακουνάκος. Οι συζητήσεις που έχει κάνει είναι πολλές, όμως, αποτέλεσμα φαίνεται να μην υπάρχει προς το παρόν. Πριν από αρκετούς μήνες βρισκόταν σε επαφές με μεγάλο αραβικό όμιλο, ο οποίος έχει ενδιαφερθεί για την τοποθέτησή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
ΤΙΤΑΝ: Μπορεί ο Ανδρέας Κανελλόπουλος να… επιμένει ελληνικά και να μην πουλάει την τσιμεντοβιομηχανία, όμως, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως ψάχνει ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν να αποκτήσουν μειοψηφική συμμετοχή σε θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό, αρκεί το προσφερόμενο τίμημα να είναι ελκυστικό. Η αρχή έγινε με την πώληση του 15,2% στις επιχειρήσεις του Τιτάνα στην Αίγυπτο στην IFC που ανήκει στο γκρουπ της Παγκόσμιας Τράπεζας έναντι 80 εκατ. ευρώ.
ΛΟΥΞ: Η πατρινή βιομηχανία αναψυκτικών των αδελφών Μαρλαφέκα έχει στα… σκαριά ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο κόντρα στην κρίση, σχεδιάζοντας την είσοδό της στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού και τη δημιουργία νέων προϊόντων. Γι’ αυτή την επένδυση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μαρλαφέκας βρίσκεται σε επαφές με ξένα funds.
TRASTOR: Την προσέλκυση εφοπλιστικών κεφαλαίων ώστε να τοποθετηθούν στην εταιρία ακινήτων που ελέγχουν κατά 50% (έκαστος) τόσο η Pasal του Σωτήρη Θεοδωρίδη, όσο και η τράπεζα Πειραιώς, επιδιώκει ο κ. Θεοδωρίδης. Σκοπός του να οχυρωθεί η Trastor έναντι της κρίσης και να ενισχυθούν τα ταμεία της.
CARDICO: Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και η άλλοτε κραταιά εταιρία ξηρών καρπών Cardico της οικογένειας Καρδασιλάρη, η οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες για τη βιωσιμότητά της στην είσοδο επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Τις διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο «μνηστήρα» έχουν αναλάβει οι πιστώτριες τράπεζες που ελέγχουν εδώ και έναν χρόνο το 53,64% της εταιρίας. Ο εν λόγω επενδυτής είναι ο τρίτος κατά σειρά με τον οποίο η εισηγμένη βρίσκεται σε επαφές για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα.
UNIBIOS: Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται και η εταιρία του κ. Αντώνη Σβορώνου με στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να καλυφθεί η σχεδιαζόμενη έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του ομίλου εντός και εκτός συνόρων. Η Unibios διαπραγματεύεται σήμερα με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 4 εκατ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 2,75 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής είναι ένας ισχυρός «παίκτης» συμμετοχών που έχει ολοκληρώσει συναλλαγές σε 60 χώρες.
CRETA FARMS: Η κρητική βιομηχανία αλλαντικών, έχοντας διαλύσει την συνεργασία με τον όμιλο Clemens που είχε συνάψει για την προώθηση των προϊόντων της στην Αμερική, τώρα βρίσκεται σε αναζήτηση νέου «συμμάχου» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
EURODRIP: Είναι από τις πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα με πελάτες μεγάλες εταιρίες σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η διοίκηση φέρεται εδώ και καιρό να αναζητά «φρέσκα κεφάλαια» για να ενισχύσει περαιτέρω τα ταμεία της. Αν και έγιναν κάποιες διερευνητικές επαφές για την είσοδο επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο, αυτές παρέμειναν στο επίπεδο της αναγνωριστικής διαδικασίας. Τουλάχιστον προς το παρόν.
E- SHOP: Μπορεί να έχει προσφύγει στο άρθρο 99, όμως ο κ. Απόστολος Αποστολάκης συνεχίζει να ψάχνει στρατηγικό επενδυτή για την εταιρία. Πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν σε συζητήσεις με Έλληνα, αλλά και Αμερικανό «παίκτη» για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιό της να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα. Στόχος της είναι να αντλήσει ρευστότητα, ώστε να καλύψει ανοίγματα προς προμηθευτές και να τονώσει τις πωλήσεις της.
Στενή «πολιορκία» των σούπερ μάρκετ από 10 funds
Στο… στόχαστρο τουλάχιστον δέκα ξένων funds, μεταξύ των οποίων τα Tiger και Moore φαίνεται πως έχει μπει σχεδόν η πλειοψηφία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Η λίστα στελεχών των επενδυτικών εταιριών που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνει μόνο τις εταιρίες εκείνες που παρουσιάζουν ζημίες, αλλά και ηχηρά ονόματα του κλάδου με κέρδη και υψηλές πωλήσεις.
Στόχος τους είναι να αποκτήσουν σε πρώτη φάση μικρά μειοψηφικά ποσοστά στις επιχειρήσεις, προσφέροντας δελεαστικά τιμήματα σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω της κάμψης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι περισσότεροι λιανέμποροι έχουν ανάγκη από «τόνωση» της ρευστότητάς τους.
Το plan B περιλαμβάνει μια πιο επιθετική εξαγορά που σχετίζεται με την εξαγορά των δανειακών τους υποχρεώσεων από τις τράπεζες σε τιμές 20%- 50% χαμηλότερα της αρχικής αξίας.
Πού αποσκοπούν τα συγκεκριμένα funds; Στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες, όπως εικάζουν οι εκπρόσωποί τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ποσοστό που τους αναλογεί και έτσι θα μπορέσουν εκείνα να αποκτήσουν τον έλεγχο τους.
Λόγω της κρίσης που έχει πλήξει τις επιχειρήσεις, πάντως, το τίμημα που προσφέρεται είναι πέντε φορές σχεδόν μικρότερο από εκείνο που θα λάμβαναν οι αλυσίδες αν πωλούσαν προ κρίσης.
Επειδή οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν θέλουν να παραχωρήσουν τις εταιρίες τους έναντι πινακίου φακής, δεν αποκλείουν παράγοντες της αγοράς λιανεμπορίου τροφίμων να υπάρξουν ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα με deals και συγχωνεύσεις δυνάμεων.
Οι συμφωνίες που «ναυάγησαν»
Υπάρχουν όμως και οι όμιλοι εκείνοι που οι συζητήσεις με τους επίδοξους επενδυτές έληξαν άδοξα και πλέον βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο».
ΕΝ.ΚΛΩ: Δύο εκατομμύρια χώριζαν την ΕΝ.ΚΛΩ από το οριστικό λουκέτο ή την παράταση ζωής και πλέον η εταιρία περιμένει την απόφαση για την αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει. Επτά μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς επενδυτές που είχαν καταθέσει πρόταση εξαγοράς της εταιρίας με πλήρη ανάληψη των οφειλών προς εργαζόμενους, ταμεία και προμηθευτές (80 εκατ. ευρώ) και με «κούρεμα» του χρέους προς τις τράπεζες, κατέληξαν στις καλένδες. Η αλλαγή στάσης της ΑΤΕ Leasing την τελευταία στιγμή, η οποία ζήτησε διπλάσιο τίμημα για την πώληση ορισμένων assets και κυρίως του εργοστασίου στα Οινόφυτα τίναξε την συμφωνία στον… αέρα και έδιωξε τους Αμερικανούς.
Χαρτοβιομηχανία DIANA: Το τυπικό μέρος φαίνεται να απομένει πλέον για το οριστικό «λουκέτο» στη Χαρτοβιομηχανία Θράκης- Diana του κ. Πάνου Ζερίτη, η οποία δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα έντονα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ούτε και να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, όπως τόνιζε η διοίκηση ότι επεδίωξε. Ούτε με έναν, ούτε με δύο, αλλά με τέσσερις επιχειρηματίες συνομιλούσε το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Ζερίτης, ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.
Μάλιστα, οι δύο προτάσεις που προέρχονταν από μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο και μια λιβανέζικη εταιρία κρίθηκαν σοβαρές. Όμως, φαίνεται πως το ενδιαφέρον «πάγωσε» εξαιτίας της μη σταθερής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Οι συζητήσεις αφορούσαν στην απόκτηση του εργοστασίου της Ξάνθης και του 50% του ομίλου στη Βουλγαρία έναντι συμβολικού τιμήματος με την προϋπόθεση να επαναλειτουργήσουν τη μονάδα και να αναλάβουν τα χρέη της Diana ύψους 28 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, Δημόσιο και τρίτους.
ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ: Φως στο… τούνελ της κρίσης που αντιμετωπίζει δεν φαίνεται να βλέπει ούτε ο Γιάννης Ευαγγελάτος της «Ραδιοκορασίδης». Μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως, φαίνεται να αναζητά είτε στρατηγικό επενδυτή για να σώσει την πάλαι ποτέ κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών είτε αγοραστή. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, ενώ το δίκτυο καταστημάτων έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό.