Διεκδικούν την επένδυση των 150 εκατ. ευρώ σε τέσσερα νέα πεδία
Συνέταιροι στις κοινοπραξίες των οδικών αξόνων, αντίπαλοι στη γεωθερμία. Ο Γιώργος Περιστέρης με την Τέρνα Ενεργειακή, που θέλει να καταστεί κυρίαρχος στο χώρο της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γιώργο Μπόμπολα και την Ηλέκτωρ, που θέλει να πάρει το δικό του μερίδιο.
Οι δύο μεγαλοεπιχειρηματίες θα «συγκρουστούν» στο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων σε τέσσερις νέες περιοχές. Στη Λεκάνη Σπερχειού στη Φθιώτιδα, τον Ακροπόταμο Καβάλας, το Σουσάκι Κορινθίας και την Ικαρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι περιοχές είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων, που θα αξιοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή.
Το ύψος της επένδυσης για τα τέσσερα πεδία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και οι γεωτρήσεις θα φτάσουν σε βάθος που θα υπερβεί τα 2.000 μέτρα. Ο Γιώργος Περιστέρης μπαίνει στη μάχη της γεωθερμίας με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Έχει ήδη εξασφαλίσει το δικαίωμα ης έρευνας και της εκμετάλλευσης των πρώτων τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων που παραχώρησε το ΥΠΕΚΑ. Είναι οι περιοχές στο Δέλτα Έβρου, το Δέλτα του Νέστου,τη Σαμοθράκη και τη Νότια Χίο. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή έχει ήδη αρχίσει τις έρευνες.
Η παρουσία του Γιώργου Μπόμπολα, δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό που αναμένεται να εξελιχθεί σε μετωπική με τον Γιώργο Περιστέρη. Η Ηλέκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ έχει ξεχωριστή δράση στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» και ο κ. Μπόμπολας δεν ήθελε να μείνει έξω από το πεδίο της γεωθερμίας, που είναι το μοναδικό στο οποίο δεν έχει συμμετοχή.
Στον διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και οι ξένες εταιρίες Enel, Ormat και η καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings.
Ρίσκο και εμπόδια
Η επένδυση στη γεωθερμία είναι αποδοτική, αλλά έχει ρίσκο και πολλά εμπόδια…ελληνικής φύσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν αντιδράσεις των φορέων των περιοχών, οι οποίοι μπλοκάρουν τις επενδύσεις, είτε με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε με κινητοποιήσεις. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει ήδη ο Γιώργος Περιστέρης στις περιοχές τις οποίες έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα έρευνας και αξιοποίησης. Μάλιστα στην περιοχή του Νέστου, η υπόθεση έφτασε μέχρι και τη Βουλή, μετά από διαξιφισμούς του Σωκράτη Ξυνίδη του ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξανδρο Κοντό της Ν.Δ. ο οποίος αμφισβήτησε τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από το ΥΠΕΚΑ και την Τέρνα Ενεργειακή. Το θέμα δεν έχει προχωρήσει και όπως όλα δείχνουν, ο Nέστος θα είναι η τελευταία περιοχή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες. Αν ωστόσο πάνε όλα καλά στις υπόλοιπες τρεις περιοχές.
Υπάρχει όμως και ρίσκο στην σχετική επένδυση. Η γεωθερμία είναι σε θέση να παράγει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια, καθώς δεν εκλύει CO2 στην ατμόσφαιρα, καλύπτοντας παράλληλα φορτία βάσης, αφού μπορεί να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Επιπλέον για την εγκατάσταση γεωθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30 MW, χρειάζονται μόλις 20 στέμματα, σε σύγκριση με τις πολλαπλάσιες εκτάσεις που απαιτούνται για άλλες πηγές ενέργειας.
Οι επενδύσεις στη γεωθερμία απαιτούν μεγάλα κεφάλαια, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά στην έρευνα και στην ανάπτυξη του γεωθερμικού πεδίου, ενώ αντίθετα το κόστος της λειτουργίας είναι ιδιαίτερα μικρό.
Η ιδιαιτερότητα της γεωθερμίας είναι ότι στο στάδιο της έρευνας «κρύβεται» το ρίσκο της αποτυχίας. Δηλαδή η πιθανότητα να αποδειχθεί, ύστερα από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, ότι το υπό έρευνα γεωλογικό πεδίο δεν είναι κατάλληλο για παραγωγή ενέργειας ή ότι είναι μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον τα γεωθερμικά πεδία είναι κατάλληλα για παραγωγή ρεύματος, οι επενδύσεις έχουν πολλαπλά οφέλη. Πέρα από τα προφανή της καθαρής ενέργειας και της ενεργειακής απεξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ο επενδυτής μπορεί να αναπτύξει παράπλευρες δραστηριότητες για την αξιοποίηση του θερμικού υπολοίπου μετά την ηλεκτροπαραγωγή. Ανάμεσα στις οικονομικές δραστηριότητες είναι οι αγροτικές χρήσεις, οι υδατοκαλλιέργειες, η τηλεθέρμανση, τα θερμοκήπια μέχρι και ιαματικές πηγές. Έτσι οι ίδιες οι μονάδες εξελίσσονται σε τουριστικά αξιοθέατα και πόλους έλξης γενικού και εξειδικευμένου συνεδριακού και οικολογικού τουρισμού.
Αυτή η δυνατότητα παράπλευρων δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρισμού, ήταν ένας από τους ιδιαίτερους λόγους που ώθησαν τον Γιώργο Περιστέρη να πλειοδοτήσει για τις τέσσερις πρώτες περιοχές που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση. Πάνω σ’ αυτές τις προοπτικές στηρίζει το ενδιαφέρον του και ο Γιώργος Μπόμπολας και θέλει να βάλει το… πόδι του και στη γεωθερμία.
Η ΔΕΗ ανοίγει πάλι τη μονάδα της Μήλου
Το ενδιαφέρον για τη γεωθερμία μπορεί να αποκτά όλο και περισσότερους επενδυτές, ωστόσο η υλοποίηση της επένδυσης μπορεί και να μη γίνει ποτέ ή να σταματήσει αφού έχει ξεκινήσει, ανεξάρτητα από την απόδοση του πεδίου ή του επενδυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μήλος. Η ΔΕΗ. Ανανεώσιμες είχε ξεκινήσει έρευνες στο γεωθερμικό πεδίο το 1973 και το 1986 εγκατέστησε τον πρώτο γεωθερμικό σταθμό στην Ελλάδα, ισχύος 2 MW.
Ο σταθμός λειτούργησε με επιτυχία για 2 χρόνια καλύπτοντας πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Την εποχή εκείνη όμως η γεωθερμική τεχνολογία, ενώ και η ΔΕΗ δεν είχε την ανάλογη εμπειρία. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, κυρίως λόγω της έντονης οσμής υδροθείου. Ο σταθμός έκλεισε και τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν πήγαν χαμένα. Τώρα βέβαια, που η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η Μήλος ξαναμπαίνει στο «κάδρο» και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχει τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου, αναμένεται να επανέλθει για τη επαναλειτουργία του σταθμού με τα νέα δεδομένα.
Το ίδιο θα κάνει και στη Νίσυρο, όπου επίσης έχει τα δικαιώματα η ΔΕΗΑΝ,αλλά υπάρχουν και εκεί αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εκτός από τις περιοχές αυτές, έχει τις άδειες εκμετάλλευσης και στη Λέσβο, την Κίμωλο και στα Μέθανα.