Η J&P Άβαξ «στήνει» συμμαχίες με τις… γνώριμες από τη Λιβύη Total, BP, Shell
Έχοντας περάσει ένα ζημιογόνο 2011, ο Δάκης Ιωάννου με την J&P Άβαξ, λόγω της μηδενικής σχεδόν κατασκευαστικής δραστηριότητας και έχοντας καθυστερήσει, έναντι των ανταγωνιστών του, να μπει στην αγορά της ενέργειας, περνάει στην αντεπίθεση, μπαίνοντας στη μάχη για τα πετρέλαια του Ιονίου.
Ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων, προκηρύχθηκε ήδη, με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης και η προθεσμία λήγει στις 2 Ιουλίου 2012. Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στο παρελθόν, ο υποθαλάσσιος χώρος του Ιονίου «κρύβει» αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. βαρελιών του «μαύρου χρυσού» και ο Δάκης Ιωάννου δεν μπορούσε να μείνει… ασυγκίνητος μπροστά στη νέα πρόκληση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η απόφαση για τη συμμετοχή της J&P Άβαξ στη «μάχη» για τα κοιτάσματα του πετρελαίου στο Ιόνιο, πάρθηκε μετά από υποδείξεις και σειρά συσκέψεων του Δάκη Ιωάννου με την μητρική J&P Overseas, καθώς θεωρείται ότι ο «μαύρος χρυσός» που υπάρχει στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Τα πρώτα δείγματα του ενδιαφέροντός του για τον πετρελαϊκό τομέα έδωσε ο Δάκης Ιωάννου με την παρουσία της J&P Άβαξ τον περασμένο Νοέμβριο, ως χορηγός του μεγάλου ενεργειακού συνεδρίου στην Κύπρο. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην ανακάλυψη και την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12. Τότε άρχισαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές του ισχυρού άνδρα της J&P Άβαξ με στελέχη μεγάλων εταιριών, για το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Οι παλιοί συνεργάτες
Οι ουσιαστικές επαφές, όμως, γίνονται με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν ο Δάκης Ιωάννου στη Λιβύη. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το ρητό «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η J&P Άβαξ επλήγη ιδιαίτερα από τις ταραχές στη χώρα, ωστόσο οι σχέσεις που καλλιέργησε εκεί με παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρίες, φαίνεται ότι τώρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες.
Τις διερευνητικές επαφές για την αναζήτηση εξειδικευμένου συνεταίρου στη διεκδίκηση των κοιτασμάτων του Ιονίου, έχει ήδη ξεκινήσει η J&P Overseas. Η J&P Άβαξ μαζί με την μητρική, κατασκεύασαν στη Λιβύη ένα από τα σημαντικότερα έργα, τον σταθμό επεξεργασίας καυσίμων και φυσικού αερίου, υπό το όνομα “Faregh Phase 2”. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα του είδους στη χώρα, με πρόβλεψη για ημερήσια παραγωγή 200 εκατ. standard κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Θυμίζουμε ότι ο σταθμός “Faregh Fhase 2”, βρίσκεται στο κέντρο της λιβυκής ερήμου και εκεί είχαν εγκλωβιστεί οι εργαζόμενοι της J&P Άβαξ, τις ημέρες των μεγάλων ταραχών στη Λιβύη.
Από αυτή τη δραστηριότητα, όμως, ο Δάκης Ιωάννου δημιούργησε στενές σχέσεις με μεγάλες εταιρίες. Ανάμεσα στις εταιρείες – κολοσσούς που συνεργάστηκαν η J&P Άβαξ και η μητρική της J&P Overseas ήταν η γαλλική Total, η επίσης γαλλική Gas de France, η ιταλική Eni και η Shell. Στη χώρα δραστηριοποιούνται ακόμα και οι Agip, Marathon, ενώ επανέκαμψε η BP.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι συζητήσεις που κάνουν τα στελέχη της J&P Overseas βρίσκονται σε καλό σημείο, ιδιαίτερα με τα στελέχη της Total και της BP, ενώ μια πρώτη επαφή έγινε τον περασμένο μήνα με στελέχη της Shell, η οποία πραγματοποιούσε πρόγραμμα ερευνών στη Λιβύη, αλλά δεν παρήγε πετρέλαιο. Οι πληροφορίες λένε όμως ότι ο αμερικανικός κολοσσός, έχει δείξει ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Ελλάδας.
Στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τις ξένες εταιρίες έχουν θετικό αποτέλεσμα, η J&P Άβαξ με τον συνεταίρο της θα καταθέσουν προσφορά. Παράλληλα θα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση του μεγάλου εγχειρήματος, αφού οι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε γεωτρήσεις πετρελαίου, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρές.
Αλλά και ο ίδιος ο Δάκης Ιωάννου, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει εξίσου στην χρηματοδότηση της εκμετάλλευσης των πετρελαίων του Ιονίου, αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχει αναπτύξει τόσο ο ίδιος, όσο και η μητρική J&P Overseas με μία από τις μεγαλύτερες κινέζικες τράπεζες, από τη στιγμή που στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο – έως απίθανο – να αντλήσει κεφάλαια.
Σπριντ με τη Volterra για το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ
Πέρα από τις επαφές που κάνει ο Δάκης Ιωάννου με διεθνείς εταιρίες για τα κοιτάσματα πετρελαίου, αναζητεί και στο εσωτερικό συνεργασίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα του φυσικού αερίου και στις ΑΠΕ, στον οποίο έχει μείνει πίσω, αφήνοντας χώρο στους ανταγωνιστές του. Γι’ αυτό και έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιεί σε μεγάλο βαθμό την εταιρεία Volterra, που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο περίπου, μαζί με την ιταλική Sorgenia.
Η εταιρία είχε μείνει «ανενεργή» για πολύ καιρό, καθώς το βάρος είχε πέσει στις κατασκευές και σε έργα στο εξωτερικό. Ο κύκλος μάλιστα των εργασιών της πέρυσι, ανερχόταν μόλις στα 7 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δάκης Ιωάννου βρίσκεται σε επαφή με τον συνεταίρο του στην Αττική Οδό Γιώργο Μπόμπολα και επιχειρεί να επεκτείνει τη συνεργασία του και στον τομέα του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ με την Ηλέκτωρ.
Προς το παρόν πάντως ο Δάκης Ιωάννου, έχει ρίξει το βάρος του στην κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών σταθμών στην Μεγαλόπολη, που είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, μετά την εξασφάλιση γερμανικών κεφαλαίων για την υλοποίηση του project.