Η απόφαση της Sitronics να μειώσει τη συμμετοχή της στον ελληνικό όμιλο ελήφθη με γνώμονα να μην ενοποιεί πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματά του Μια προκαταρκτική συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες στην Intracom Telecom. Απέμενε να οριστικοποιηθούν κάποιοι επιμέρους όροι για να δώσουν τα… χέρια, η μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος της εταιρίας, η ρωσική Sitronics και το νέο «πρόσωπο» που… πήρε θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο, η Rydra Trading Company με έδρα τις Παρθένους Νήσους.
Οι Ρώσοι πούλησαν το 3% από το ποσοστό του 51% που ήλεγχαν στον όμιλο και πλέον κατέχουν το 48%, με την Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη να καθίσταται και πάλι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 49%. Από τις 23 Μαρτίου 2012 η “Deal” είχε αποκαλύψει την εν λόγω εξέλιξη, όπως και τις αιτίες για τις οποίες η Sitronics πήρε την απόφαση να πουλήσει μέρος των μετοχών της.
Τι σηματοδοτεί όμως, η πώληση αυτή για την Intracom Telecom; Είναι άραγε το πρώτο βήμα για μια μελλοντική αποχώρηση των Ρώσων από τον όμιλο τηλεπικοινωνιών του Σωκράτη Κόκκαλη; Αν και η είσοδος του fund Rydra Trading Company στην Intracom Telecom δεν έπεσε… σαν κεραυνός εν αιθρία στον έτερο μεγαλομέτοχο Σωκράτη Κόκκαλη, αφού είναι ενήμερος για όλες τις κινήσεις της Sitronics, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή των σχέσεών του με τους Ρώσους συνεταίρους του εκεί που ήταν και πριν από τέσσερα χρόνια: σε… χαμηλό βαρομετρικό. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που προεξοφλούν πως εξαιτίας από τη μια της οικονομικής κρίσης και από την άλλη της συγκεκριμένης ψυχρότητας, μια σταδιακή απεμπλοκή των Ρώσων από την ελληνική επένδυσή τους.
Η απόφαση της Sitronics να μειώσει τη συμμετοχή της στην Intracom Telecom ελήφθη με γνώμονα το να μην ενοποιεί πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα της ελληνικής εταιρίας. Η Intracom Telecom εμφανίζει τις τελευταίες δύο οικονομικές χρήσεις ζημίες, ενώ στο εννεάμηνο του 2011 (τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία) οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν στα 5,1 εκατ. ευρώ.
Οι πιέσεις από τα ζημιογόνα αποτελέσματα ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης που έχει πλήξει και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και μετά την «απομάκρυνση» της Intracom Telecom από τις προμήθειες του ΟΤΕ, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή στάσης των Ρώσων. Σήμερα, η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, περίπου 70% από το εξωτερικό και το 30% από την Ελλάδα, ενώ η πτώση του όγκου των εγχώριων παραγγελιών ήταν που οδήγησε την διοίκηση να μεταφέρει και τη μονάδα παραγωγής της στη γειτονική Ρουμανία.
Οι τιμές στην χώρα μας έχουν επίσης υποχωρήσει έως και 50%, οι παραγγελίες εντός των συνόρων έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου, αφού έχει να ανταγωνιστεί μεγαθήρια, όπως η Huawei Technologies, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και τεράστιες δυνατότητες χρηματοδότησης για να διεκδικούν μεγάλα projects ανά τον κόσμο.
Προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν Δεν είναι μόνο η πώληση του 3% από την Sitronics που οδηγεί τους επιχειρηματικούς κύκλους να κάνουν λόγο για πιθανή μελλοντική αποχώρηση των Ρώσων από την Intracom Telecom.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν περισσότερο στην ελληνική εταιρία, η οποία έχει ισχυρή διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, παρά τις «τυμπανοκρουσίες» του 2006, οπότε και εμφανίστηκαν ως «λευκοί ιππότες», οι οποίοι θα δημιουργηθούν τόσες συνέργειες που θα την καταστήσουν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παρόχων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε διεθνές επίπεδο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν, η Sitronics δεν κατάφερε να βγάλει από το τέλμα την Intracom Telecom και ο Σωκράτης Κόκκαλης φέρεται δυσαρεστημένος με την εξέλιξη της συνεργασίας. Από το 2007 ακόμη άλλωστε είχαν κάνει τα πρώτα «σύννεφα» την εμφάνισή τους στην συγκεκριμένη σύμπραξη, καθώς από τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης περιέγραφε τα προβλήματα της συνύπαρξης ως «παιδικές ασθένειες».
Την τελευταία πενταετία (2006- 2011) οι παραγγελίες των Ρώσων (οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και πελάτες της Intracom Telecom) μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα από τα έργα αυτά ελήφθησαν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες από την ελληνική εταιρία και με χαμηλά περιθώρια κέρδους. Για αυτούς τους λόγους και στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης θα προτιμούσε να προχωρήσει το θέμα της πώλησης πακέτου μετοχών της εταιρίας του σε άλλον ισχυρό επενδυτή.
Οι συζητήσεις που είχε ξεκινήσει με την κινεζική Huawei το περασμένο καλοκαίρι «πάγωσαν επ’ αόριστον», όμως φαίνεται πως οι Κινέζοι κρατούν «μισάνοιχτη την πόρτα» για την είσοδό τους με πλειοψηφικό ποσοστό στην Intracom Telecom. Η «προίκα» της άλλωστε δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη: το μεγάλο εργοστάσιο της Ρουμανίας θα τους παρείχε την δυνατότητα να κατασκευάζουν προϊόντα στην ΕE, η θυγατρική της Conklin στις ΗΠΑ και η δραστηριότητά της σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον τους. Θα ξαναζεσταθεί άραγε το «φλερτ» ανάμεσα στις δύο πλευρές;
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ Η παράταση του option μέχρι τον Ιούνιο Στο τέλος Ιουνίου λήγει η περίοδος για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) που έχει η Intracom Holdings για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom στην Sitronics. Κανονικά η προθεσμία αυτή έληγε τον Ιούνιο του 2011, αλλά οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δώσουν «παράταση» για έναν χρόνο. Η αναβολή αυτή λέγεται πως προήλθε μετά από πιέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη, προκειμένου να έχει τον χρόνο να διαπραγματευθεί ένα πιο ελκυστικό τίμημα, μεγαλύτερο από τα 115 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αν τελικά αποφασίσει την πώληση των υπόλοιπων μετοχών του. Η αρχική συμφωνία, πάντως, άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μεταβληθεί το τίμημα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ίσως ο ισχυρός άντρας της Intracom να μην προχωρήσει τελικά στην πώληση μετοχών, αν οι σχέσεις με τους Ρώσους συνεχίσουν στο ίδιο «ψυχροπολεμικό» κλίμα. Ίσως και να αναζητήσει άλλον ενδιαφερόμενο.