Πρόκειται για τις δύο από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας οι οποίες επιχείρησαν –με την συγχώνευσή τους- να δημιουργήσουν μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στη Ν.Α. Ευρώπη.
Ο λόγος για τη Δέλτα Τροφίμων και τη ΜΕΒΓΑΛ οι οποίες είχαν προχωρήσει σε συμφωνία συγχώνευσης, μια συμφωνία η οποία τελικά δεν ευδοκίμησε.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ, Δ. Συμεωνίδης, -η οικογένειά του κατέχει το 28,5% της βορειοελλαδικής εταιρείας- η συμφωνία εδώ και τέσσερις μήνες έχει ακυρωθεί αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για την αποτυχία του εγχειρήματος σε πιστώτριες τράπεζες και τις υπερβολικές απαιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τον κ Συμεωνίδη μεγάλη τράπεζα-πιστωτής ζήτησε από το προς δημιουργία ενιαίο σχήμα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ, ενώ άλλη τράπεζα απαίτησε να αποπληρωθούν τα δάνεια της μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την ακύρωση της συμφωνίας αναμένεται να απαντηθούν στη γενική συνέλευση μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ στις 28 Ιουνίου στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Δέλτα Τρόφιμα, η οποία κατέχει το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ.
Ο κ Συμεωννιδης αποκάλυψε ακόμη ότι το 2010 είχε σχηματιστεί ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΜΕΒΓΑΛ και Danone, το οποίο προέβλεπε αρχικά εμπορική συνεργασία και στη συνέχεια ανάθεση από την δεύτερη στην πρώτη για παραγωγή 100.000 κύπελλων προϊόντων γιαούρτης ετησίως σε νέα παραγωγική γραμμή στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της βορειοελλαδικής εταιρίας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.
Η προσέγγιση όμως ΜΕΒΓΑΛ-Δέλτα Τρόφιμα δεν έδωσε τελικά τη δυνατότητα για εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας με τη Danone.