Aποχωρήσεις από OΠAΠ, EXAE, OTE, Eλλάκτωρ, ΓEK Tέρνα, ΔEH, Σαράντη κ.ά.
Η φυγή των ξένων επενδυτών από την Ελλάδα συνεχίζεται ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όπου για το Χ.Α. αποτελούν χαμηλά 22 ετών. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, μειώνουν τις θέσεις τους, είτε φοβούμενοι τα χειρότερα, είτε γιατί το προφίλ της χώρας δεν συμφωνεί πλέον με τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι επενδυτικοί κανόνες τους.
Ο λόγος που βγαίνουν μαζικές εντολές πώλησης από τους ξένους είναι γιατί ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια και το σημαντικότερο τρέμουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Έτσι οι ξένοι που έχουν θέσεις εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, σπεύδουν να πουλήσουν.
Τα stop losse
Η ενεργοποίηση των stop losse σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από την προπερασμένη Δευτέρα, οπότε και φάνηκε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αποτελεί η έλλειψη εμπορευσιμότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς, για να μπορέσει να αποχωρήσει ένας ξένος θεσμικός επενδυτής από εταιρίες στις οποίες έχει μεγάλη θέση, η μετοχή οδηγείται σημαντικά χαμηλότερα, λόγω έλλειψης αγοραστών.
Η επιβεβαίωση
H “DEAL” την προηγούμενη Παρασκευή είχε πλήρες ρεπορτάζ για τα διεθνή χαρτοφυλάκια που περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε ελληνικές μετοχές, το οποίο επιβεβαιώθηκε τις επόμενες ημέρες. ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ με επίσημες ανακοινώσεις τους προς το Χ.Α. έκαναν γνωστό πως υπήρξε μείωση ποσοστού από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Στις 17/5 έγινε γνωστό ότι η εταιρία Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI), προέβη στην πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ, στις 15/5/2012, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει άμεσα να κατέλθει σε 15.924.542 μετοχές (0,0499%) από 16.055.910 μετοχές (0,05%) πριν την κρίσιμη συναλλαγή. Στις 21/5 ανακοινώθηκε πως η Capital Research and Management Company (CRMC), στις 17/5/2012 προέβη στην πώληση μετοχών της ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα το ποσοστό που κατέχει έμμεσα να κατέλθει από 10,3225% σε 9,7405%. Επίσης, τη Δευτέρα, η Franklin Templeton Investments στις 15/05/2012 προέβη σε πώληση μετοχών της ΕXAE και πλέον κατέχει έμμεσα 4,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ από 5,02% προ της συναλλαγής.
Διεθνή χαρτοφυλάκια
Το ανησυχητικό είναι πως οι ξένοι συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους στα blue chips. Οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν πως το επενδυτικό κεφαλαίο Capital έχει περιορίσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της μετοχής. Πωλητής στον ΟΠΑΠ ήταν την Τρίτη και η Goldman Sachs, η οποία ρευστοποίησε 2 εκατ. μετοχές του Οργανισμού. Αλλά και στον ΟΤΕ οι ξένοι περιόρισαν τις θέσεις τους, οδηγώντας τη μετοχή σε νέα πολυετή χαμηλά.
Στη λίστα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που πουλάνε αδιακρίτως, είτε λόγω καταστατικού, είτε λόγω απροθυμίας να κρατήσουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα ήρθαν να τα index funds να προστεθούν, με τις μετοχές της ΕΤΕ και του ΟΤΕ να είναι δύο από τα θύματα, λόγω MCSI.
Αλλά από την άλλη πλευρά, αν και δεν λείπουν τα πονταρίσματα από διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, κυρίως σε επίπεδο trading, και τα hedge funds δεν δείχνουν τόσο δραστήρια.
Εσχάτως, μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Funds, που επενδύουν στις κατασκευές, αποχώρησαν από Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και J&P Άβαξ, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές από το Δημόσιο και των δυσοίωνων προοπτικών για τον κλάδο. Αλλά και οι τίτλοι των ΔΕΗ και Μotor Oil, δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες πιέσεις, καθώς λέγεται πως περιόρισε την παρουσία της η Citigroup. Το συγκεκριμένο αμερικανικό «σπίτι» φέρεται πωλητής και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Citigroup προχώρησε σε πωλήσεις στους τίτλους της Φουρλής, της Σαράντης και της ΓΕΚ – Τέρνα.
Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές, τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται μία προσπάθεια στήριξης από εγχώριες δυνάμεις, προκειμένου να μην καταβαραθρωθούν περαιτέρω οι αποτιμήσεις. Πάντως στη συνεδρίαση της Τρίτης η Goldman Sachs υπήρξε πωλητής στις τράπεζες, γεγονός που καταδεικνύει πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των πωλήσεων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως η βίαιη πτώση των τραπεζικών blue chips μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είχε σαν αποτέλεσμα να «χτυπήσουν» margin calls και να ενεργοποιηθούν αναγκαστικές πωλήσεις, οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στις εχγώριες χρηματιστηριακές εταιρίες. Εάν συνεχιζόταν η «κατρακύλα» πιθανότατα θα υπήρχαν «κανόνια» στο χώρο των ΑΧΕ, γι’ αυτό και εσχάτως γίνεται προσπάθεια για να στηριχτούν τα τραπεζικά χαρτιά.
Eθνική: Πουλάει η Marshall Wace
Η μετοχή της Εθνικής την προηγούμενη εβδομάδα πλήρωσε το μάρμαρο της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, καθώς ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης για λογαριασμό ισχυρών ξένων παικτών, εγκατέλειψαν υποχρεωτικά το χαρτί. Αυτή την εβδομάδα, όμως, η μετοχή βρήκε στήριξη πάνω από την περιοχή των 1,20 ευρώ, λόγω των αγορών από φιλικά χαρτοφυλάκια του ομίλου της Εθνικής.
Την ίδια στιγμή, στο ΧΠΑ σημειώνεται αξιοπρόσεκτο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στη μετοχή της Εθνικής. Συγκεκριμένο το κερδοσκοπικό επενδυτικό κεφάλαιο Marshall Wace LLP από τις 16 Μαΐου προχωρά σταδιακά σε περιορισμό των short θέσεων στην Εθνική. Το hedge funds κατείχε στις 16 Μαΐου ανοικτή καθαρή θέση 1.808.397 μετοχών στην Εθνική, ενώ στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε πως πλέον η short θέση της ανέρχεται στις 943.799 μετοχές, δηλαδή η μείωση φτάνει στο 50%. Γιατί όμως το Marshall επιλέγει τη δεδομένη χρονική στιγμή να μειώσει τα σορταρίσματα στην Εθνική;
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες το συγκεκριμένο hedge fund έχει αποφασίσει λόγω του υψηλού ρίσκου να δραστηριοποιείται στο Χ.Α. Εξάλλου, από το σορτάρισμα της Εθνικής έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη, τα οποία προτιμά να «κλειδώσει», παρά να συνεχίσει να ρισκάρει. Είναι η γνωστή τακτική των κερδοσκόπων, οι οποίοι, όταν χτυπήσουν «ταβάνι» από πλευράς κέρδους, αποσύρονται, αναζητώντας νέες ριψοκίνδυνες επενδύσεις.