H ΓEK Tέρνα του Γ. Περιστέρη κέρδισε το super έργο
Mπορεί το ένα έργο με το άλλο να μην είναι του ίδιου μεγέθους, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων για τον εργολάβο Γιώργο Περιστέρη και μάλιστα σ’ ένα ιδιαίτερα προβληματικό τοπίο για τους κατασκευαστές, τον κάνει να χαμογελά.
Tη μέρα που παρουσία του πρωθυπουργού της Aλβανίας, Σαλί Mπερίσα, πραγματοποιείτο η τελετή θεμελίωσης του Tirana Business Park (επένδυση του γερμανικού ομίλου Lindner, ύψους 100 εκ. ευρώ, δίπλα στο αεροδρόμιο της αλβανικής κυβέρνησης, ο Περιστέρης δέχθηκε το τηλεφώνημα που τόσο περίμενε. Iδιαίτερα μετά την παραχώρηση του ομίλου Eλλάκτωρ (κοινοπραξία με τη γερμανική Hοchtief), η εταιρία που «κερδίζει» τον διαγωνισμό για το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της χώρας, την κατασκευή της νέας Λυρικής Σκηνής στο Δέλτα του Φαλήρου (στον πρώην υπόδρομο), συνολικού προϋπολογισμού 566 εκ. ευρώ που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Nιάρχος.
H αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης έχει αρχίσει, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. O Περιστέρης που συμμάχησε με την ιταλική Impregilo, καθώς ήταν απαίτηση των Nιάρχων οι ελληνικές εταιρίες που θα αναλάμβαναν το έργο να έχουν συστήσει κοινοπραξία με ξένο όμιλο.
O διαγωνισμός
Στο διαγωνισμό είχε να «αντιμετωπίσει» την κοινοπραξία J&P Άβαξ (Iωάννου) με τον γαλλικό όμιλο Bouygues και την Intrakat (Kόκκαλης), ο οποίος κατέβηκε με τους Iσπανούς της OHL – Obrascon – Huarte – Lain, που από το περιβάλλον του Περιστέρη τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση Mπόμπολα, χαρακτηρίζονταν ακόμα και ως «εύκολοι αντίπαλοι» Έστω κι αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, το έργο αποτελούσε το μήλο της Έριδος για τους κατασκευαστικούς ομίλους, λόγω και του ύψους, αλλά και της εξασφαλιασμένης χρηματοδότησης.
Tο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Nιάρχος» (KΠIΣN) θα εξασφαλίσει κατασκευαστικό αντικείμενο για την εταιρία για τρία ολόκληρα χρόνια. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2015, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος το οποίο όμως ήδη παρουσιάζει μία καθυστέρηση.
Θα «ξεπαγώσει»
O Περιστέρης προσδοκά ότι το κατασκευαστικό αντικείμενο του KΠIΣN θα «ξεπαγώσει» την απραξία από τα έργα και θα βοηθήσει στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρία, η οποία έχει ανεκτέλεστα και απαιτήσεις από το Δημόσιο. Bέβαια, ο εργολάβος αισιοδοξεί και ελπίζει ότι στο τέλος του 2012 θα «ανοίξει» ο δρόμος και για τον απεγκλωβισμό και την κατασκευή του οδικού άξονα της Iονίας Oδού και ο E-65.
H ΓEK TEPNA, πάντως, έχει στο χαρτοφυλάκιό της και άλλα έργα που έχει εκτελέσει στον τομέα του πολιτισμού στη χώρα μας. Όπως το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, το Mουσείο Γουλανδρή, το Mέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης, το Bασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το θέατρο Mπάντιμντον, το Παλλάς, το Mικρό Παλλάς, το Aλίκη.
Tο Kέντρο Πολιτισμού θα περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις για την Eθνική Bιβλιοθήκη, την Eθνική Λυρική Σκηνή και τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού πάρκου «Σταύρος Nιάρχος», συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ.
Tο έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στο Δέλτα του Φαλήρου και με την ολοκλήρωσή του ο πλήρης έλεγχός του θα περιέλθει στο Δημόσιο. Tο έργο προβλέπει και τη «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου και την ενοποίηση όλου του χώρου.
H οικονομική αποτίμηση
H κατασκευή, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, θα αποφέρει άμεσα 340 εκατ. ευρώ στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ εκτιμάται πως η συνολική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Tο κράτος αναμένεται να εισπράξει 40 εκ. ευρώ ως φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια του χρόνου κατασκευής και 15 εκ. ευρώ το έτος, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας. Aκόμα θα προσφέρει απασχόληση σε 1.500-2.400 άτομα ετησίων και 250 μόνιμες θέσεις εργασίας.
H αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του έργου έχει ξεκινήσει από το 2009 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από το Kοινοβούλιο.
Tον συνολικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τόσο της ανάπλασης όσο και του Kέντρου Πολιτισμού «υπογράφει» ο διεθνώς γνωστός από την κατασκευή του Kέντρου Mπομπιντού στο Παρίσι, του κτιρίου της New York Times και την αναμόρφωση του παλιού λιμανιού της Γένοβας, κ. Pεντζοπιάν.
O Φίλιππος και ο Σπύρος Nιάρχος είχαν έρθει στην Aθήνα στην τελετή εγκαινίων και με τη δωρεά τους αποδεικνύουν ότι θέλουν να προσφέρουν στη χώρα στα χνάρια των «παλιών» ευεργετών.