Η συμφωνία Κουτσολιούτσου με το υπουργείο για τη μίσθωση του κτιρίου βάζει τέλος στην ιστορία
Η απόφαση του επιχειρηματία Δημήτρη Κουτσολιούτσου του ομίλου Folli Follie να ενοικιάσει τα γραφεία του πρώην «Μινιόν» στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να αποφέρει στον ίδιο ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο της τάξης των 180.000 μηνιαίως, αλλά, βάζει ταυτόχρονα οριστικό και άδοξο τέλος στην ελπίδα αναβίωσης του πολυκαταστήματος που επί δεκαετίες αποτελούσε το «όνειρο» εκατομμυρίων παιδιών.
Το deal για την ενοικίαση του ιστορικού κτιρίου στην ελληνική κυβέρνηση «διαγράφει», αυτομάτως, από τον επιχειρηματικό «χάρτη» της χώρας το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του θρυλικού «Μινιόν», που δεν παύει να αποτελεί ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πολύβουης πρωτεύουσας.
Δείγμα (και) της αδυναμίας την οποία προκαλεί η τεράστια οικονομική κρίση στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αφού, το μεν ρίσκο της εποχής αποτρέπει πολλούς από πιθανά νέα εγχειρήματα, η δε εξασφάλιση ενός παγίου ποσού από τα «νοίκια» γίνεται προτιμότερη από τον «σπιτονοικοκύρη», έστω και αν περιορίζει τους «ορίζοντες» ενός από τα πιο εμπορικά σημεία της Αθήνας κατά το παρελθόν!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Το «Μινιόν» έχει γράψει την δική του μεγάλη ιστορία. Παραμονές Χριστουγέννων του 1980 (19/12) ένα τραγικό συμβάν αμαύρωσε το εορταστικό πνεύμα των ημερών και σηματοδότησε, ουσιαστικά, την αρχή του τέλους για την «αυτοκρατορία» του «Μινιόν».
Η φωτιά που ξέσπασε τότε έφερε ζημιές ύψους 2 δισ. δραχμών. Ο επιχειρηματίας Γεωργακάς κάνει τα πάντα για να καταφέρει να «αναγεννήσει» το «παιδί» του μέσα από τις στάχτες του, αλλά, η επιχείρηση θεωρείται πια προβληματική. Το 1983 το «Μινιόν» περνά στον έλεγχο του κράτους και όταν επιστρέφει στα χέρια του ανθρώπου ο οποίος «έχτισε» τον μύθο του, έχει απολέσει την αίγλη και την λάμψη του.
Οι τίτλοι τέλους πέφτουν το 1998 για το χρεοκοπημένο «Μινιόν» και έκτοτε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φαίνεται καταδικασμένη. Σαν «χτυπημένο» από μια κατάρα, θαρρείς, δεν μπόρεσε ποτέ να «σηκώσει κεφάλι». Το 2000 το κτίριο αγοράζεται από την οικογένεια Φάις της Elmec Sport με σκοπό να «γεννηθεί» κάτι καινούργιο, με δεδομένο ότι η παλιά επωνυμία μπήκε στο «χρονοντούλαπο».
Το σχέδιο ανέγερσης του νέου πολυκαταστήματος αλλάζει όταν η Elmec Sport πωλείται στον όμιλο Folli Follie. Οι τότε εξαγγελίες (προ 3ετίας) του διευθύνοντα συμβούλου της Folli Follie Group, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου («Το Μινιόν αποτελεί το μεγάλο asset μας. Θα είναι ένα κόσμημα για το ιστορικό κέντρο, λειτουργώντας με διαφοροποιημένο concept») προδιέθεταν τον κόσμο για το ιστορικό come back του «Μινιόν» στο ελληνικό επιχειρείν, όμως, τα μεγαλεπήβολα εκείνα πλάνα έμειναν καταχωμένα στα συρτάρια του ομίλου, λόγω του εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικού κλίματος, που «μπλόκαρε» τις εργασίες ανακατασκευής.
Η Folli Follie δεν τα παράτησε και η αγορά περίμενε με αγωνία τις τελικές αποφάσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς ένα διάστημα 16-18 μηνών αρκούσε για να «επιστρέψει» το παλιό «Μινιόν» στις «επάλξεις». Ιούλιο του 2012 η συμφωνία του επιχειρηματία με το υπουργείο ανατρέπει ξαφνικά τα πάντα και ο ζωντανός μύθος του «Μινιόν» περνά αμετάκλητα στην ιστορία.
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Το θρυλικό «παιχνιδάδικο» της οδού Πατησίων υπήρξε «προορισμός» και η χαρά εκατομμυρίων πιτσιρικάδων σε βάθος πολλών ετών. Τις γιορτές το «Μινιόν» ζούσε πιένες, συνυφασμένο με την μορφή του fake Άη Βασίλη, ο οποίος στηνόταν σε μια γωνία για να φωτογραφηθεί με τα παιδάκια. Οι τζίροι εκτοξεύονταν σε ιλιγγιώδη ύψη και τίποτα δεν προμήνυε το κακό.
Όλα άρχισαν από το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ενός φτωχού μεροκαματιάρη από χωριό της Μεσσηνίας, του Γιάννη Γεωργακά.
Μικροπωλητής, τότε, αναπτύσσει φιλία με τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου «Μινιόν» στην Ομόνοια, Άγγελο Σεραφειμίδη και ο συνεταιρισμός τους δεν αργεί. Δέκα χρόνια αργότερα αποχωρεί ο Σεραφειμίδης και ο Γεωργακάς μένει μόνος. Η «αυτοκρατορία» του ήταν στο φόρτε της μέχρι το «μαύρο» ’98…