Aπό τις λιγνιτικές μονάδες ξεκινάει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια
Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και η πώληση της ΔΕΠΑ είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι ειλημμένη απόφαση να συνδυαστούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης.
Τέσσερις μικρές ΔΕΗ, με την καθεμία να έχει από ένα «καλάθι» λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αναμένεται να βγουν προς πώληση το επόμενο διαστημα.
Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας είχε καταδικαστεί για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, καύσιμο το οποίο είναι φθηνό και αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» έναντι των ανταγωνιστών της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στην αγορά. Μία τέτοια λύση είναι η καλύτερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έτσι σχεδιάζει να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:
1. Πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων
2. Ανταλλαγές ενέργειας (swaps) και σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος των ανταλλαγών, πώληση ακόμη δύο «εφεδρικών» μονάδων
3. Παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Οι μονάδες που έχουν επιλεγεί είναι οι δύο στο Αμύνταιο (300 +300 MW), μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης (300 MW), καθώς και η μονάδα Μελίτη Φλώρινας (330 MW).
Η συνολική ισχύς των υπό πώληση μονάδων είναι 1230 MW, όταν συνολικά οι λιγνιτικές της ΔΕΗ φτάνουν τα 5288 MW.
Αυτό σημαίνει ότι σε διαδικασία πώλησης μπαίνει περίπου το 23% των λιγνιτικών.
Για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη που πρέπει να «φύγει» από τη ΔΕΗ, η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγές ενέργειας swaps, καθώς και την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης.
Σε περίπτωση αποτυχίας των ανταλλαγών, τότε θα προστεθούν στις υπό πώληση μονάδες και δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Προς εκμίσθωση
Στα σχέδια είναι να δοθούν επίσης προς μίσθωση η μονάδα Ι της Καρυάς και Ι του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία.
Η ισχύς των δύο τελευταίων μονάδων είναι 600 MW. Αν δεν προχωρήσει η ενοικίαση των δύο τελευταίων, τότε θα επιλεγεί η πώληση και γι’ αυτές μαζί με τις πρώτες, δηλαδή θα πουληθούν συνολικά έξι μονάδες. Μαζί με τις τέσσερις έως έξι μονάδες θα προστεθούν κατά πάσα πιθανότητα και τέσσερις υδροηλεκτρικοί σταθμοί, για να γίνουν πιο δελεαστικά… τα «πακέτα» πώλησης.
Ενδιαφέρον υπάρχει για δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Θησαυρού στη Δράμα και του Αλιάκμονα, καθώς και για τα Κρεμαστά, ενώ επίσης έχει εξεταστεί και η περίπτωση του σταθμού στο Καστράκι.
Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος της Ελλάδας. Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την έκτη θέση παγκοσμίως. Κάθε χρόνο η ΔΕΗ παράγει συνολικά περίπου 65 εκατ. τόνους λιγνίτη. Η χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποφέρει στην Ελλάδα τεράστια εξοικονόμηση συναλλάγματος, περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3 δισ. τόνους περίπου και ισοδυναμούν με 450 εκατ. τόνους πετρελαίου.
Με βάση τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια. Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας, με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δισ. τόνους, στην περιοχή της Δράμας, με απόθεμα 900 εκατ. τόνους, και στην περιοχή Ελασσόνας, με 169 εκατ. τόνους.
Επίσης στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκατ. τόνους.
Οι οκτώ λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ αποτελούν το 42% της εγκατεστημένης ισχύος της και παράγουν περίπου το 56% της καθαρής ηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΗ βρίσκεται στο τρίτο τρίμηνο του 2012, με στόχο την πώληση ποσοστού 17% του Δημοσίου.
Το Δημόσιο έχει σήμερα το 51,12% της ΔΕΗ, το 45,07% ανήκει στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε θεσμικούς επενδυτές και το 3,81% στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
Gazprom
Nέα δεδομένα για EΛΠE-ΔEΠA
Η υποψηφιότητα της Gazprom Neft, να καταθέσει προσφορά για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) δημιουργεί νέα δεδομένα στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και αλλά και της ΔΕΠΑ. Η Gazprom, η μητρική εταιρία της Gazprom Neft, έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει την ελληνική εταιρία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε ποσοστό 35%. Τα ΕΛΠΕ έχουν διευκρινίσει ότι δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις της Gazprom Neft και του Ομίλου Λάτση, βρίσκονται σε συζητήσεις αφού ο όμιλος Λάτση, ελέγχει σήμερα ένα πλειοψηφικό πακέτο που προσεγγίζει το 42%, διατηρεί προτιμησιακό δικαίωμα σε περίπτωση διάθεσης επιπλέον ποσοστού του Δημοσίου, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ το οποίο βάσει της ίδιας συμφωνίας εκλέγεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Μάλιστα, λέγεται ότι στην περίπτωση που η GazProm έχει τον πρώτο λόγο στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, τότε η ΔΕΠΑ αναμένεται να καταλήξει σε άλλα χέρια.
Και όπως έχουν τα πράγματα, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για αυτόνομη πώληση του ΔΕΣΦΑ, αναμένεται να αλλάξει και η στάση των διεκδικητών της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, αφού οι περισσότερες εταιρίες διεκδικούν από κοινού τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.