Στο μέτωπο της ρευστότητας συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, που, αν και εν μέσω θέρους, διόλου έχουν εγκαταλείψει τη μάχη για την εξασφάλιση θετικών ταμειακών ροών και την εξεύρεση των πολυπόθητων κεφαλαίων, που θα κρατήσουν τη «μηχανή» τους αναμμένη.
ΟΤΕ, Forthnet και Hellas Online, η κάθε μία με τη δική της οικονομική ατζέντα, έχουν στρώσει τον δρόμο, ώστε ο Σεπτέμβριος να τις βρει «ετοιμοπόλεμες» να αντιμετωπίσουν το δυσμενές σκηνικό που διαμορφώνεται για τον κλάδο: Αυξημένα τραπεζικά δάνεια, συσσωρεμένες ζημιές και «ανομβρία» κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Κέρδος»,στη δύσκολη εξίσωση, που καλούνται να λύσουν οι τρεις επιχειρήσεις, ένας βασικός παράγοντας, που έρχεται να δυσχεράνει έτι περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση είναι η ίδια η «στενότητα» της αγοράς. Η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω οικονομικής κρίσης και πίεσης των οικογενειακών προϋπολογισμών, με τους συνδρομητές που κόβουν το σταθερό να αυξάνονται.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΤΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο) μειώθηκε κατά 3,3% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2012, σημειώνοντας μία περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα (πρώτο τρίμηνο 2012: -3,1%, τέταρτο τρίμηνο 2011: -2,5%, τρίτο τρίμηνο 2011: -2,3%, δεύτερο τρίμηνο 2011: -1,8%).
Ο ΟΤΕ
Στο ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον κλάδο, ο ΟΤΕ δείχνει να παίρνει ανάσες, ανακάμπτοντας σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Η απώλεια γραμμών στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε περίπου 75.000 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την τάση προηγούμενων τριμήνων (πρώτο τρίμηνο 2012: -94.000, τέταρτο τρίμηνο 2011: -107.000, τρίτο τρίμηνο 2011: -99.000, δεύτερο τρίμηνο 2011: -116.000). Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη της διοίκησης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η απώλεια γραμμών στον ΟΤΕ είναι η μικρότερη της τελευταίας διετίας. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι συνδρομητές λιανικής ADSL του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 19.000 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας τους 1.112.379, με τον ΟΤΕ να εκτιμά ότι την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2012 η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 48.000 συνδρομητές.
Ο ΟΤΕ, παράλληλα, με τη μάχη που δίνει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι του ανταγωνισμού, με νέα συνδυαστικά «πακέτα» σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ (double play), σαφώς και συνεχίζει να εστιάζει στον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για τη μείωση του λειτουργικού και κυρίως του μισθολογικού κόστους.
Αναχρηματοδότηση
Η έτερη «βαριά» υποχρέωση του Οργανισμού αφορά στις προσπάθειες για την επιτυχή αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.
Στη μάχη αυτή, ο ΟΤΕ έχει επιστρατεύσει την πώληση περιουσιακών του στοιχείων και συγκεκριμένα της βουλγαρικής θυγατρικής Globul, για την οποία έθεσε προχθές υποψηφιότητα η Deutsche Telekom, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής της εταιρείας. Ο ΟΤΕ έχει δανειακές υποχρεώσεις προς αναχρηματοδότηση, της τάξης των ύψους 3,1 δισ. ευρώ, έως τον Φεβρουάριο του 2014, με το ταμειακό «κενό» να εκτιμάται σε 900 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναγκάζει τον Οργανισμό στη ρευστοποίηση και νέων περιουσιακών στοιχείων (μετά την πώληση της Telecom Srbjia).
Ο αγώνας του ΟΤΕ είναι διμέτωπος, αφού παράλληλα η διοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει έναν συνδυασμό κινήσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, μεταξύ των οποίων και η παράταση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, κατεύθυνση προς την οποία διεξάγει συνομιλίες με τις πιστώτριες τράπεζες από το τέλος Ιουλίου (σσ. οι σχετικές επαφές είχαν διακοπεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και επανεκκινήθηκαν πρόσφατα).
Οι όποιες εξελίξεις δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα, αφού, όπως τόνισε ο νέος γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Μπάμπης Μαζαράκης, ο όμιλος θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για θέμα στην επόμενη τηλεδιάσκεψη, που είναι τον Νοέμβριο.
Οι εξελίξεις σε Forthnet και Hellas Online
Στο μέτωπο της Forthnet οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο της ρευστότητας θα πρέπει να αναμένονται εντός της μεθεπόμενης εβδομάδας, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση, αφού, κατά την πρώτη, στις 3 Αυγούστου, οι μέτοχοι δεν έλαβαν απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου κατά 30,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πρόσφατα επιβεβαίωσε το «κοινό μυστικό» για την αγορά, ότι δηλαδή «βρίσκεται σε μη αποκλειστικές συζητήσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενδεχόμενης ενοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
Η εισηγμένη, η οποία έχει στην «πλάτη» της υψηλότατα δάνεια, απέδωσε τη μη λήψη απόφασης για την αύξηση σε τεχνικά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας ότι ο βασικός μέτοχος, η κοινοπραξία Forgendo της ΕΙΤ από το Ντουμπάι και της μαλτέζικης Go, είναι θετικός στο να «σηκώσει» το «βάρος» της αύξησης που του αναλογεί, με τα νεότερα να αναμένονται στις 23 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου περιλαμβάνεται ως όρος στη συμφωνία της Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση του δανεισμού.
Εν αναμονή
Την εισήγηση της τριμερούς επιτροπής, που έχει συσταθεί στην Hellas Online, προκειμένου να βρει λύσεις στο θέμα της αρνητικής καθαρής θέσης (σσ. το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είναι κατώτερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου), αναμένει η εισηγμένη. Η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής ελήφθη κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, ωστόσο, και λόγω θέρους τα νεότερα τοποθετούνται τον Σεπτέμβριο.