Αγώνας δρόμου από Δαυίδ να μη σταματήσει η παραγωγή. Πιέζει και τις τράπεζες
«Καζάνι που βράζει» θυμίζει και πάλι η Nutriart. Μέσα σε διάστημα ενός έτους από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον βασικό μέτοχο, την Tinola Holdings (που ανήκει στον όμιλο Δαυίδ) και τις 14 πιστώτριες τράπεζες για την χρηματοδότηση της εταιρίας με νέα κεφάλαια περίπου 14 εκατ. ευρώ που αποτέλεσαν «ανάσα» για την εξόφληση μέρους των χρεών της, η βιομηχανία αρτοποιίας βρίσκεται και πάλι με την… πλάτη στον τοίχο. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της, Χάρης Δαυίδ έχει επιδοθεί σε έναν… αγώνα δρόμου προκειμένου να μην διακοπεί η παραγωγική διαδικασία λόγω της έλλειψης ρευστότητας στα ταμεία της εταιρίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος είναι πολλά και πιεστικά. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των 400 εργαζομένων από τον κλάδο της αρτοποιίας πριν από μερικές μέρες ζητώντας την εξόφληση μισθών που τους οφείλονται εδώ και περίπου τρεις μήνες είναι μόνο το «κερασάκι στην τούρτα» της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η πρώην Κατσέλης.
Και αυτό επειδή η εταιρία έχει κινδυνεύσει ουκ ολίγες φορές να… κατεβάσει τους διακόπτες των εργοστασίων της εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της να προμηθευτεί τις αναγκαίες για την λειτουργία της πρώτες ύλες.
Στην ίδια θέση βρίσκεται και τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς η τροφοδοσία της αγοράς με τα προϊόντα της γίνεται με το… σταγονόμετρο τόσο λόγω των κινητοποιήσεων, όσο και λόγω των ελλείψεων πρώτης ύλης, αφού δεν έχει εξοφλήσει οφειλές προς προμηθευτές της, όπως ανακοίνωσε και η ίδια η εταιρία στις 3 Αυγούστου μετά από σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Παρόλ’ αυτά η διοίκηση της Nutriart βρίσκεται σε διαρκή, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, συστήνοντάς τους να περιμένουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου του 2011 ανερχόταν στα 100 εκατ. ευρώ.
Ορισμένοι από τους εργαζόμενους όμως, φαίνεται πως δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υπομονή, καθώς προειδοποίησαν και για νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες αν έστω δεν καταβληθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων τους. Κάτι το οποίο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την λειτουργία της εταιρίας.
Οι τράπεζες
Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των τραπεζών και της διοίκησης της Nutriart με επικεφαλής τον Χάρη Δαυίδ τέθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρίας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η εταιρία ελπίζει πως πολύ σύντομα το ζήτημα αυτό θα κλείσει οριστικά, απαλλάσσοντας την εταιρία από τεράστια βάρη και ο δανεισμός της δεν θα υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο της χρηματοδότησης προβλέπει πως ο βασικός μέτοχος (η Tinola Holdings) θα εισφέρει περίπου 10 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης και θα κεφαλαιοποιήσει μέρος από τα υπόλοιπα δάνεια (περί τα 11 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά τους οι τράπεζες, όπως προβλέπεται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα δώσουν περίπου 5 εκατ. ευρώ ως νέο δάνειο και θα κεφαλαιοποιήσουν τα υπόλοιπα δάνεια, ώστε ο τελικός δανεισμός να μην ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης, η χρονική επιμήκυνση της συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου και το εύρος της αναδιάρθρωσης των δανείων. Οι πιέσεις από την πλευρά Δαυίδ είναι μεγάλες προκειμένου οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στα ταμεία της Nutriart, η οποία θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της και την βιωσιμότητά της.
Άλλωστε στόχος της διοίκησης είναι να ανακτήσει η εταιρία τα μερίδια αγοράς που έχει απολέσει τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να αφήνει «χώρο» στους ανταγωνιστές της και κυρίως σε έναν από τους βασικότερους εξ αυτών, την Elbisco της οικογένειας Φιλίππου.
Τον περασμένο Αύγουστο η Nutriart είχε ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες και τελικά κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία περιελάμβανε την παροχή νέας χρηματοδότησης έως το ύψος των 15 εκατ. ευρώ και τη μετατροπή των υπαρχόντων δανείων σε μακροπρόθεσμα. Ως μορφή δανειοδότησης προέβλεπε την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων των τραπεζών, νέο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, καθώς και χρηματοδότηση μέσω σύναψης συμβάσεων factoring.
Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας, λόγω των ασφυκτικών προβλημάτων ρευστότητας, αιτήθηκε στις τράπεζες η χρηματοδότησή της να έχει εν τέλει τη μορφή κεφαλαίων κίνησης. Η επιδείνωση της ύφεσης έκανε επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης και αναθεώρησης κάποιων βασικών σημείων της προηγούμενης συμφωνίας γι’ αυτό και ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις.
«Ψαλίδι» για να συγκρατήσει τις δαπάνες
Εκτός από τις συνομιλίες με τις τράπεζες, η διοίκηση της Nutriart ακολουθεί- όπως και οι περισσότερες εταιρίες άλλωστε εν μέσω οικονομικής κρίσης- μια «σφιχτή» πολιτική που περιλαμβάνει τις περικοπές λειτουργικού κόστους, ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες της.
Στο πλαίσιο αυτό από το τέλος Δεκεμβρίου του 2011 έως και τις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους εφάρμοσε το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης περίπου 50 εργαζομένων, ενώ πληροφορίες την θέλουν να εξετάζει και την πώληση του δικτύου διανομής.
Ήδη, κατά την τελευταία μόνο διετία με στόχο την περιστολή των δαπανών μεταβίβασε στην εταιρία «Γιώτης» τα σήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα της FYTRO, παραχώρησε στην αλυσίδα “Everest” το δίκτυο καταστημάτων λιανικής της “Κατσέλης”, έκλεισε εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, μετέφερε τη γραμμή παραγωγής του γερμανικού τύπου ψωμιού από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και κατάργησε κωδικούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.