Το μήνυμα που δέχθηκε για το ποσοστό που κατέχει στα ΕΛΠΕ
Οι διεθνείς σχέσεις του Σπύρου Λάτση είναι δεδομένο πως φτάνουν ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έτσι μονο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε συστάσεις, προειδοποιήσεις ή νουθεσίες, αν θέλετε, για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα, για οποίο οι ΗΠΑ φροντίζουν υπέρ το δεον να το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία.
Τη στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες για ένα νέο κύκλο επαφών του Έλληνα επιχειρηματία με τη ρωσική Gazprom προκειμένου να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στα ΕΛΠΕ- η Ρωσική εταιρία έχει υποβάλλει αρχική προσφορά για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ αλλά και της ΔΕΠΑ.
Είναι λογικό ο ρωσικός κολοσός, που επιθυμεί διακαώς να επενδύσει στα ενεργειακά πράγματα της χώρας και να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, να μην θέλει απλώς τη συμμετοχή αλλά και τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης. Κάτι δηλαδή που μπορεί να επιτύχει μόνο με την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει ο Λάτσης.
Με δεδομένο ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας μετά την αποχώρησή του από τη Eurobank θέλει να ρίξει «μαύρη πέτρα» και στα ενεργειακά και να μην ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης που έχει για την απόκτηση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, οι συζητήσεις του με τους Ρώσους, αλλά και τους Άραβες σε δεύτερη φάση, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Μάλιστα ο Λάτσης πέταξε από τη Γενεύη στη Μόσχα και συζήτησε διεξοδικά για την… απεμπλοκή του από τα ΕΛΠΕ.
Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις και καθώς ο Λάτσης δέχθηκε το μήνυμα από την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τη Γενεύη, ο Αμερικανός αξιωματούχος του επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι κάθετα αντίθετες στο ενδεχόμενο εμπλοκής των Ρώσων στα ενεργειακά της χώρας μας, σ’ αυτή την ευαίσθητη για εκείνους περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Εκεί όπου οι Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν κυρίως στην Κύπρο και την Ελλάδα μετά τις εξελίξεις με την «απώλεια» της Συρίας.
Φυσικά και δεν είναι γνωστό σε πιο επίπεδο και σε πιο τόνο έγιναν οι παρεμβάσεις προς την πλευρά του Λάτση από τους Αμερικανούς. Πηγές πάντως που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν για την γενικότερη εγγυρότητά τους ισχυρίζονται ότι η παρέμβαση αυτή είναι ικανή όχι μόνο να προβληματίσει τον Έλληνα επιχειρηματία, αλλά και να τον κάνει να αλλάξει στρατηγική.
Η… προϊστορία
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει «αμερικανικός δάκτυλος» για τις μη επενδύσεις των Ρώσων στην ενέργεια.
Είναι γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του State Department, πρέσβης Μάρνινγκσταρ είχε έλθει στην Αθήνα και είχε εκφραστεί κατά των ρωσικών επενδύσεων στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα νωπές είναι οι μνήμες από την υπόθεση του Fund «Energy» του Igor Yusutou που αποκλείστηκε από τη ΔΕΠΑ και έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στα δικαστήρια. Έστω κι αν εκεί δεν εμφανίστηκε να υποστηρίξει τη θέση του, ακολουθώντας το «δόγμα» «με το ζόρι επενδύσεις δεν γίνονται».
Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έχει συναντηθεί με τον Λάτση καθώς οι Ρώσοι, που αποτελούν πραγματικό κολοσσό, ενδιαφέρονται τόσο για τα ΕΛΠΕ όσο και για τη ΔΕΠΑ.
Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντερ που είχε έλθει στην Ελλάδα για τη ΔΕΠΑ (ο όμιλος συνεργάζεται με τον Δημήτρη Κοπελούζο στην «Προμηθέας Gas») θεωρεί κομβικό σημείο το project καθώς, με τη ΔΕΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν τον Τ TGI που θα μπορούσε να αποτελέσει τον νότιο βραχίοντα του αγωγού Soth Streum που σχεδιάζουν οι Ρώσοι για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Ο «απεγκλωβισμός» του Λάτση ύστερα από μια παράλληλη συμφωνία με τον μνηστήρα ή τους μνηστήρες για τα ΕΛΠΕ θεωρητικά αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Κι αυτό για τον απλό λόγο ότι το τίμημα για το ποσοστό του Δημοσίου που μπορεί να εξαφαλιστεί θα είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση που «ρυθμιστεί» το 40,98% του Λάτση. «Ποιος θα θέλει να επενδύσει και να έχει τη μειοψηφία» λέγεται χαρακτηριστικά.
Αποκρατικοποιήσεις
Υπεραξία από το νέο διυλιστήριο
Με ταχείς διαδικασίες φαίνεται να προχωράει η πώληση των ΕΛΠΕ από την κυβέρνηση και «βαρόμετρο» στις εξελίξεις αποτελεί η πλευρά του Λάτση. Και τούτο γιατί η Paneuropean που ανήκει στα συμφέροντα του επιχειρηματία κατέχει το 40,98% των μετοχών, ενώ το Δημόσιο μόλις το 35,48%.
Η περίπτωση της ΔΕΠΑ είναι τελείως διαφορετική και ο Λάτσης θα πρέπει να αποφασίσει πάνω στο εξής τρίπτυχο:
Ή θα κάνει προσφορά για την απόκτηση και του υπολοίπου ποσοστού μέσω του διαγωνισμού, σενάριο που συγκεντρώνει σχεδόν μηδενικό ενδεχόμενο. Ή θα θελήσει να συνεργαστεί με το νέο εταίρο όσο δύσκολο και εάν θεωρείται κάτι τέτοιο.
Ή θα πουλήσει και εκείνος το ποσοστό του κάτι που είναι και το πιθανότερο, εκτός εάν υπάρξει κάποια ανατροπή δεδομένων.
Η αναβάθμιση της λειτουργίας του διυλιστηρίου της Ελευσίνας ύστερα από την επένδυση του 1,2 δισ. ευρώ θα ενισχύσει όχι μόνο τις πωλήσεις του ομίλου θα προσθέσει αξία στον επερχόμενο διαγωνισμό πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου, αλλά και του ποσοστού που έχει ο Λάτσης.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει ένα πλεονέκτημα στον Έλληνα επιχειρηματία και ταυτόχρονα λειτουργεί και ως «μαγνήτης» για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Εξάλλου το κυβερνητικό επιτελείο είναι πεπεισμένο ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την «fast track» πώληση.