Εγκρίθηκε επιστροφή κεφαλαίου 0,98 ευρώ/ μετοχή ενώ η εταιρία κλυδωνίζεται
Η γενική συνέλευση της Δευτέρας στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, έκρυβε μία «έκπληξη» ακόμη και για πολλούς εκ των μετόχων του ομίλου. Κάποιοι από αυτούς δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η διοίκηση θα έκανε μια πρόταση- δώρο για τους ίδιους σχετικά με την επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,98 ευρώ ανά μετοχή, από την οποία θα λάβουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη «γενναιόδωρη» πρόταση τελικά εγκρίθηκε με άνεση καθώς το ποσοστό που κατέχει ο βασικός μέτοχος, η γαλλική Lafarge είναι μεγάλο (88,99%) και επειδή οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν είχαν λόγο να αρνηθούν, ιδίως σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, γεννιούνται ερωτηματικά για το με ποια κριτήρια οι Γάλλοι πήραν μια τέτοια απόφαση, όταν το… ρόπαλο της οικονομικής κρίσης έχει πέσει βαρύ πάνω στην ΑΓΕΤ Ηρακλής (στη φωτό ο διευθύνων σύμβουλος Pierre Deleplanque).
Για πολλούς θεωρείται μια απόφαση- πρόκληση, καθώς σπάνια εταιρίες που δεν είναι κερδοφόρες προχωρούν στην επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ή στην διανομή μερισμάτων. Πόσω μάλλον όταν την τελευταία διετία η διοίκηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για την περικοπή του λειτουργικού κόστους της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, όπως η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο για έναν μήνα πέρυσι τέτοια εποχή, προκαλώντας αναβρασμό στις τάξεις των εργαζομένων, και ψάχνει τρόπους να τονώσει την ρευστότητα των ταμείων της, βγάζοντας στο… σφυρί ακόμη και περιουσιακά της στοιχεία.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής, έχει δεχτεί έντονο πλήγμα από την συνεχιζόμενη για πέμπτη χρονιά ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει σημειώσει «βουτιά» της τάξεως του 40% και από την ουσιαστική αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών στα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα. Γι’ αυτό και αποφάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το να «γεμίζουν οι τσέπες» των μετόχων θεωρούνται τουλάχιστον ακατανόητες, όταν μάλιστα οι προσδοκίες για να ανακάμψει ή να βελτιωθεί άμεσα η αγορά του τσιμέντου- όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής- είναι ελάχιστες έως μηδαμινές για φέτος.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012, η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία παρουσίασε διεύρυνση των ζημιών της στα 63,45 εκατ. ευρώ έναντι 42,76 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ και οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 26,4% και περιορίστηκαν στα 108,52 εκατ. ευρώ από 147,45 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, στα ταμεία του ομίλου τα διαθέσιμα έχουν μειωθεί στα 38,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 56,7 εκατ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το «ασφυκτικό περιβάλλον» μετά την επιστροφή κεφαλαίου, όπως εξηγούν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, θα υπάρξει εκροή μετρητών από την εταιρία, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ για να κατευθυνθεί στους μετόχους και κυρίως στην Lafarge. Αυτό σημαίνει πως η εταιρία θα… εκτεθεί σε δανεισμό ύψους 31,1 εκατ. ευρώ (έστω και περιορισμένο συγκριτικά με τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου) εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η πώληση ακινήτων
Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες της διοίκησης να πουλήσει τα ακίνητα, όπως εκείνο στη Λυκόβρυση- όπου μέχρι πέρυσι αποτελούσε την έδρα της- προκειμένου να βάλει ρευστό στα ταμεία της, έχουν πέσει στο κενό. Άλλος ένας λόγος για να προκληθούν αντιδράσεις για την επιστροφή κεφαλαίου, από την στιγμή που αναζητάται «ζεστό χρήμα». Η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει βγάλει προς πώληση το συγκεκριμένο κτίριο, αξίας 9,04 εκατ. ευρώ μέσα από διεθνή διαγωνισμό, ωστόσο απέβη άκαρπος. Η εταιρία είχε προσπαθήσει και πάλι πριν από τρία χρόνια να πουλήσει τα γραφεία στην Λυκόβρυση, αλλά ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί και πάλι άγονος. Τότε η διοίκηση είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα δεχόταν τίμημα κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα είχε προκηρύξει και νέο διαγωνισμό για την κατασκευή καινούριων γραφείων. Στη νέα προκήρυξη όμως του 2011 είχε αποφύγει να ορίσει κατώτατο τίμημα για τις προσφορές που θα δεχόταν και «παραιτήθηκε» από την δημιουργία γραφειακών εγκαταστάσεων.
Δεν είναι πρώτη φορά
Δεν είναι πάντως πρώτη φορά που η διοίκηση της Lafarge δέχεται «πυρά» για ορισμένες από τις επιλογές της. Στο τέλος του περασμένου έτους, πολλοί, ακόμη και εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής, έλεγαν ότι οι Γάλλοι αδρανούσαν ως προς τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα υποστήριζαν πως δεν υπήρχε μέχρι τότε κάποια συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης των εισαγωγών τσιμέντου και πως οι όποιες προσπάθειές τους να ενισχύσουν τα οικονομικά του ομίλου, εξαντλούνταν στις περικοπές στα εργοστάσια της Χαλκίδας, του Βόλου και στο Μηλάκι. Στόχος, σύμφωνα με τους Γάλλους, είναι να βελτιστοποιηθούν οι παραγωγικές, εφοδιαστικές και διοικητικές λειτουργίες.
«Ασκήσεις ισορροπίας» για ΤΙΤΑΝ- ΧΑΛΥΨ
Σε… ασκήσεις ισορροπίας υποχρεώνονται οι μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας εξαιτίας της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και της μειωμένης ζήτησης για δομικά υλικά.
Η ΤΙΤΑΝ του Ανδρέα Κανελλόπουλου «είδε» το πρώτο εξάμηνο του 2012 τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί στα 548 εκατ. ευρώ, μια κάμψη της τάξεως του 2%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 8,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας «βουτιά» 65,3%. Εκτός από την δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της εταιρίας επηρεάζονται αρνητικά και από την ουσιαστικά μηδενική συνεισφορά της αμερικανικής αγοράς, εκεί που η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται επίσης στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ θέτει γι’ αυτούς τους λόγους προτεραιότητά της την ενίσχυση των εξαγωγών της, την συγκράτηση του λειτουργικού της κόστους και την ενίσχυση της ρευστότητας ακόμη και μέσω της πώλησης συμμετοχών της. Στο… ίδιο μοτίβο με την ΤΙΤΑΝ και την ΑΓΕΤ Ηρακλής κινείται και η τσιμεντοβιομηχανία «Χάλυψ», η οποία ανήκει στον ιταλικό όμιλο Italcementi. Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η εταιρία παρουσίασε ζημίες της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 9,90 εκατ. ευρώ το 2010.