Η χρυσή εποχή, η χρεοκοπία και η ολική επαναφορά με το οικόπεδο 12
Μέχρι το 2011 έμενε κρυμμένη στη «σκιά» της. Η Petroleum Geo Services, έδειξε το ανάστημά της τον περασμένο χρόνο όταν, η σχεδόν άγνωστη, τότε, αμερικανική Noble Energy, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Είχαν προηγηθεί σεισμικές έρευνες τις οποίες διεξήγαγε η νορβηγική Petroleum Geo Services, γνωστή ως PGS, η ίδια εταιρεία που ανέλαβε τις έρευνες σε μια έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Ποια είναι όμως η PGS ;
Με γραφεία σε Όσλο, Λονδίνο, Χιούστον, Σιγκαπούρη και σε 35 συνολικά χώρες, με 14 πλοία σεισμικών, και 21 κέντρα επεξεργασίας, η PGS θεωρείται από τις κορυφαίες του είδους της. Στην 21 ετών ιστορία της, η νορβηγική εταιρεία έχει να επιδείξει «χρυσά» διαστήματα, μια χρεοκοπία, και απρόσμενες επιτυχίες, όπως αυτή της Κύπρου.
Ιδρύεται το 1991, διαθέτοντας μόνο δύο πλοία σεισμικών, αλλά μέσα σε διάστημα λίγων ετών γιγαντώνεται. Εισάγεται στο χρηματιστήριο του Όσλο τo 1992, και την τετραετία 1995 – 1999 μέσα από εξαγορές άλλων εταιρειών και παραγγελίες σκαφών (τα πρώτα τύπου «Ramform»), καταφέρνει να γίνει διεθνώς γνωστή στον τομέα των τρισδιάστατων ερευνών (3D).
Το 1997 περνά την πόρτα της Γουόλ Στρίτ, και το 2000 κερδίζει το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο για χερσαίες σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της σαουδαραβικής Aramco.
Η πτώση, η επαναφορά και το οικόπεδο 12
Οικονομικά ωστόσο προβλήματα και κακοδιαχείριση στις αρχές του 2000 την αναγκάζουν να πουλήσει μια σειρά από πάγια και θυγατρικές, χωρίς, ωστόσο, να γλιτώσει τη χρεοκοπία το 2003, όπου υπό το βάρος ενός χρέους 2,5 δισ. δολ. υποβάλει αίτημα πτώχευσης
Τελικά, έπειτα από πολλές περιπέτειες, αφού αλλάζει διοίκηση και ξεφορτώνεται μια σειρά από ζημιογόνες δραστηριότητες, επικεντρώνεται στην κύρια δραστηριότητά της, τις γεωφυσικές έρευνες. Το 2005ολοκληρώνεται η αναχρηματοδότησή της, και το σκάφος της«Ramform Vanguard» φέρνει σε πέρας μεγάλο συμβόλαιο στην Αίγυπτο.
Το 2006 ξεκινά την κατασκευή σκαφών 3ης γενιάς, το 2007 υπογράφει 3ετή συμφωνία με την ιαπωνική κυβέρνηση, ενώ το 2008 παραλαμβάνει το «Ramform Sovereign».
Το 2009 ολοκληρώνει την πρώτη μεγάλη τρισδιάστατη έρευνα σεισμικών στον κόλπο του Μεξικού, καθώς και στην Αρκτική, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία «GeoStreamer». H ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και στις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια επίσης χρονιά προσθέτει στο στόλο της ένα ακόμη σκάφος, το«Ramform Sterling».
Το 2010 ανακοινώνει συνεργασία με τη Shell, καθώς και την παραγγελία δύο υπερσύγχρονων ερευνητικών πλοίων «Ramform Vanguard», 5ηςγενιάς από τη Mitsubishi.
Ειδική ωστόσο αναφορά αξίζει να γίνει στις έρευνες της Κύπρου. Η συμφωνία με τη κυβέρνηση της Λευκωσίας υπογράφεται το Δεκέμβριο του 2005, και τα πρώτα σεισμικά ξεκινούν το 2006.
Τη χρονιά εκείνη συγκεντρώνονται δισδιάστατα δεδομένα (2D) περίπου6.770 χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών, σε μια έκταση 51.000 τ. χλμ. Τα δεδομένα εκείνα δίνουν μια πρώτη καλή γεωφυσική εικόνα της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, και αποτελούν τη βάση για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων το 2007.
Οι έρευνες συνεχίζονται το 2007 και επιπλέον δεδομένα 659 χλμ -τρισδιάστατα αυτή τη φορά- συγκεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και του Λιβάνου, υποδεικνύοντας για πρώτη φορά τόσο καθαρά την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επιπλέον δεδομένα 19.000 χλμ. (2D) σε έρευνα μήκους 12.200 χλμ. συγκεντρώνονται το 2008 και 2009, (με τη μέθοδο GeoStreamer) δημιουργώντας ένα πλέγμα που ενισχύει εκείνο των προηγούμενων ετών, αναλύοντας περαιτέρω και πιο ποιοτικά το πετρελαϊκό δυναμικό της ανεξερεύνητης μέχρι τότε περιοχής.