Νέα λουκέτα καταστημάτων εξετάζει ο Θεοδωρίδης μετά και τη διεύρυνση ζημιών στα 7,5 εκατ.
«Τριγμούς» έχει προκαλέσει το… σαράκι της οικονομικής κρίσης στον όμιλο της SATO. Οι πωλήσεις επίπλων βρίσκονται σε… ελεύθερη πτώση μέχρι και 40% λόγω της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης και η εταιρία του Σωτήρη Θεοδωρίδη δεν αποτελεί… εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις εκπροσώπους του κλάδου να βιώνουν ταμειακή «ασφυξία». Γι’ αυτό και ο επιχειρηματίας, που πριν από χρόνια κατάφερε να καταστήσει το brand SATO συνώνυμο των επίπλων γραφείου, έχει επιδοθεί σε «ψαλίδισμα»… διαρκείας προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα και να περικόψει τις λειτουργικές του δαπάνες.
Για ακόμη μία χρήση, η SATO είδε τον κύκλο εργασιών της να «κατρακυλά» κατά 61,3%, στα 5,11 εκατ. ευρώ (από 13,199 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011) και τις ζημίες της να διευρύνονται στα 7,501 εκατ. ευρώ από 6,897 εκατ. ευρώ πέρυσι. Την ίδια ώρα οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών της συμβάσεων και την περαιτέρω χρηματοδότηση της εταιρίας συνεχίζονται, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία.
Αν προσθέσει κανείς το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί στο λιανεμπόριο και τη μη ύπαρξη χρηματιστηριακών οφελών για την εισηγμένη, αφού η μετοχή της βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης (από τις 8 Απριλίου 2011), τότε αντιλαμβάνεται την «σκληρή πραγματικότητα» για τον όμιλο.
Μια «πραγματικότητα» που υποχρεώνει τον Σωτήρη Θεοδωρίδη να προχωρήσει σε ένα σαρωτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προσβλέπει στην περαιτέρω σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας, με μείωση των εξόδων ενοικίων, επαναδιαπραγμάτευση βασικών συμβολαίων προμηθευτών και γενικότερα περικοπές των ελαστικών δαπανών. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, φάνηκαν στα οικονομικά μεγέθη του πρώτου μισού του έτους, με τα λειτουργικά έξοδα να υποχωρούν κατά 31%, ανερχόμενα στα 7.894 χιλ. ευρώ.
Ο «Mr SATO» δεν αποκλείει ακόμη και νέα λουκέτα σε καταστήματα του ομίλου. Κυρίως για εκείνα που τυχόν δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και η συνεισφορά τους ζημιώνει την εταιρία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς επίπλου, τα περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου στενεύουν, καθώς η SATO έκλεισε πριν από λίγο καιρό ακόμη τρία καταστήματα, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον μόλις τρία.
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως τα προβλήματα ρευστότητας από πέρυσι φάνηκαν και στις συναλλαγές με τους προμηθευτές της, στους οποίους δίνονταν μεταχρονολογημένες επιταγές έως και εννέα μηνών.
Αλλαγή πλεύσης
Αν και ο Σωτήρης Θεοδωρίδης είχε εκπονήσει σημαντικά σχέδια για να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά επίπλου, τελικά τα πρώτα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν πάνω από τη SATO από το 2009 ακόμη, δεν του επέτρεψαν να τα υλοποιήσει όλα.
Μάλιστα, προκειμένου να «συμμαζέψει» τις δαπάνες, δεν δίστασε να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, αναστέλλοντας πλάνα επέκτασης, διακόπτοντας δραστηριότητες που απέφεραν ελάχιστα στον όμιλο και πουλώντας ποσοστά συμμετοχών του σε θυγατρικές του εξωτερικού.
Έτσι, προχώρησε στην αναστολή επέκτασης του δικτύου καταστημάτων OBI στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο προβλεπόταν η δημιουργία των πρώτων σημείων πώλησης στις αρχές του 2010, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Υποχρεώθηκε επίσης, να διακόψει την δραστηριότητά του στην ανάπτυξη των αλυσίδων Bo Concept, La Maison Coloniale και Divani & Divani, ενώ «απάλλαξε» το χαρτοφυλάκιο της SATO και από τις θυγατρικές που είχε ιδρύσει τις περιόδους «οικονομικής ανθοφορίας» σε Γερμανία και Τουρκία, ώστε να ενισχύσει τα ταμεία του ομίλου.
Πιο συγκεκριμένα, μεταβίβασε ολόκληρο το ποσοστό συμμετοχής του στην τουρκική εταιρία TCC έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, όπως και όλες τις μετοχές της «Sato Office GmBH» στη γερμανική Nowy Styl. Sp. Έναντι 5,15 εκατ. ευρώ.
Ψάχνει «ανάσες»
Εκτός από το κλείσιμο καταστημάτων και την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα εγκρίνουν την αναχρηματοδότηση, η SATO ψάχνει… ανάσες και προσπαθεί να βγει η μετοχή της από την επιτήρηση αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία του κέντρου logistics της SATO Group στην Ελευσίνα.
Η επένδυση κόστισε 21 εκατ. ευρώ και εκεί μεταβιβάστηκαν οι διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και η διαχείριση και ο προγραμματισμός αποθεμάτων και ροής των εμπορευμάτων. Υπολογίζεται ότι το logistic αποδίδει ωφέλεια 2,6 εκατ. ετησίως, μέσω της μείωσης των δαπανών από το αυξημένο κόστος που είχε, λόγω λειτουργίας οκτώ διαφορετικών κέντρων πριν.
Την ίδια ώρα σχεδιάζει ακόμη μεγαλύτερη «επίθεση» με τα ENTOS, την αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού του ομίλου SATO, την οποία ελέγχει ο γιος του Σωτήρη Θεοδωρίδη, Γιώργος, ο οποίος κατέχει την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία.
Αν και οι πωλήσεις και στα ENTOS (που ελέγχουν 9 καταστήματα) δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες, με την κάμψη να εκτιμάται κοντά στο 20%, μέσω μιας επιθετικής πολιτικής τιμών, με εκπτώσεις και προσφορές, προσπαθούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
Η SATO ENERGY ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ
Ποντάρει πολλά στην ενέργεια
Η κρίση στην αγορά του επίπλου έχει οδηγήσει τον Σωτήρη Θεοδωρίδη να ποντάρει πολλά στην έτερη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει εδώ και έναν χρόνο περίπου, σε εκείνη της ενέργειας. Μέσω της SATO Energy, επένδυσε 15 εκατ. ευρώ, θεωρώντας πως ο… ήλιος κρύβει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αφού και τα έσοδα μπορεί να αυξήσει και την αξία του χαρτοφυλακίου του ομίλου να ενισχύσει.
Η SATO Energy έχει ήδη εγκαταστήσει αρκετά φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, σε επίπεδο κατοικιών και επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας πανελλαδικό δίκτυο, ενώ απώτερος στόχος του είναι και η συμμετοχή στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν τον επιχειρηματία να βρίσκεται σε επαφή με ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους από τον κλάδο των ΑΠΕ για ενδεχόμενες συνεργασίες.
Η έμφαση που δίνει στον κλάδο της ενέργειας φαίνεται και από το ότι τον περασμένο Μάιο προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρίας, της «Ηλιενέργεια Αττικής Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», όπου η SATO συμμετέχει με 100% και μετοχικό κεφάλαιο 4.500 ευρώ. Σκοπός της είναι η μελέτη, ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή σταθμών και πάρκων παραγωγής ενέργειας.