Για τα έργα Πτολεμαΐδα 5- Μεγαλόπολη, 1,5 δισ. που περιμένουν χρηματοδότηση
«Μπλεγμένα» στα… δίχτυα της Τρόικας βρίσκονται δύο μεγάλα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου και μαζί τους και οι Γιώργος Περιστέρης και Δάκης Ιωάννου, οι οποίοι συμμετέχουν στην κατασκευή τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλεπήβολα projects δημιουργίας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (συνολικού προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ) και το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη (αξίας 105 εκατ. ευρώ) «περιμένουν» την έκθεση του Τόμσεν και των συν αυτώ για την κατάσταση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα και τη μελλοντική θέση της χώρας στην Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν απρόσκοπτα το θέμα της χρηματοδότησής τους.
Άλλωστε, οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει και ενεργό ρόλο στο έργο, Πτολεμαΐδα 5 δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία κίνηση, όπως λένε επιχειρηματικοί κύκλοι, πριν ανάψει… το πράσινο φως η Τρόικα και έχουν τις εγγυήσεις πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα προόδου.
Στη μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία έχει ανατεθεί στο κονσόρτιουμ της ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, με υπεργολάβους τις εταιρίες- κολοσσούς Hitachi Power, Hitachi Ltd και Hamon Environmental GmbH, η γερμανική τράπεζα KFW έχει αναλάβει ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για να υποστηρίξει την διαδικασία παροχής του δανείου. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει επέλθει κάποιο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου το θέμα της δανειοδότησης του έργου παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και πριν από λίγο καιρό έλαβε την έγκριση του Yπουργείου Περιβάλλοντος ως προς τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης.
Την ίδια ώρα οι επιτελείς της ΔΕΗ και η ανάδοχος εταιρία έχουν απευθυνθεί και στον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes προκειμένου να εξασφαλίσουν μέρος του δανείου, ύψους 730 εκατ. ευρώ- που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η υλοποίηση του έργου- όμως, και ο συγκεκριμένος οργανισμός φέρεται να είναι επιφυλακτικός και να τηρεί στάση αναμονής.
Η ΔΕΗ έχει… χτυπήσει επίσης και την «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ετεπ), αναζητώντας χρηματοδοτικά κεφάλαια και φαίνεται πως η τελευταία έχει συμφωνήσει στο να συμμετάσχει με 18% στο συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει εξ αρχής μεταξύ όλων των μερών, στο δάνειο των 730 εκατ. ευρώ, θα συμμετείχαν η τράπεζα KFW και η Hermes με 44% (περίπου 200 εκατ. ευρώ), η Ετεπ με 18%, ενώ κατά 38% το ποσό θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, κυρίως στο κομμάτι κατασκευής του έργου.
Προς το παρόν τα στελέχη της εταιρίας περιμένουν την έλευση των Τροϊκανών σήμερα προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους και αν αυτή είναι θετική, τότε θεωρούν θέμα χρόνου να «ξεμπλοκάρει» η Πτολεμαΐδα 5. Ωστόσο, δεν… μένουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλίσουν το τελικό «ok» για να… απελευθερωθούν τα δάνεια και να προχωρήσει το project.
Ίδιο «σκηνικό»
Σε… εκκρεμότητα βρίσκεται όμως και το έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη. Τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρία J&P Άβαξ του Κύπριου μεγαλοκατασκευαστή Δάκη Ιωάννου.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει… κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, καθώς η κατασκευή του πάρκου, συνολικής ισχύος 50 MW και ετήσιας παραγωγής 70.000.000 κιλοβατώρων (ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας) «κολλάει» στο κομμάτι της χρηματοδότησης.
Ήδη, τα στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχουν απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ενώ αρχικά εξασφάλισαν το 50% από το συνολικό δάνειο των 105 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου, ένας όρος της Ετεπ… βάζει φωτιά στην συνέχιση της διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απαιτεί να μπει «ρήτρα δραχμής» στη μεταξύ τους συμφωνία. Ήδη φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει παρέμβει για να λύσει το ζήτημα και οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Από την άλλη, όμως, ΔΕΗ, αλλά και J&P Άβαξ, η οποία ρίχνει το βάρος της στον τομέα της ενέργειας λόγω της πτώσης στον κατασκευαστικό κλάδο και επιθυμεί την άμεση απεμπλοκή έργων που έχει αναλάβει, αναζητούν το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων. Δεδομένου πως ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πάρκου είναι κινεζικής προέλευσης (τον παρέχει η εταιρία Yingli), οι δύο πλευρές προσπαθούν να βάλουν στο… παιχνίδι τους Κινέζους.
Επαφές με κινεζικές τράπεζες βέβαια, είχαν γίνει και παλαιότερα, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθούν, αφού αποδείχτηκε πως τα γραφειοκρατικά εμπόδια ήταν μεγάλα. Χαρακτηριστικό είναι πως η έδρα του μηχανισμού που παρέχει εξαγωγικές πιστώσεις για έργα που χρησιμοποιούν κινέζικο εξοπλισμό, βρίσκεται στη… Μογγολία. Για όσο πάντως, το θέμα της χρηματοδότησης εκκρεμεί, η όποια συζήτηση για χρονοδιαγράμματα είναι στον… αέρα (παλαιότερα συζητιόταν πως το project θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στο 2013).
«Χτύπημα» Greenpeace-WWF κατά της KWF
Το έργο της Πτολεμαΐδας 5 βρίσκει «εμπόδια» εκτός από τις τράπεζες και στις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών φορέων που υποστηρίζουν πως η δημιουργία μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας θα επιβαρύνει όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές και την οικονομία.
Τελευταίο «χτύπημα» είναι εκείνο των ελληνικών οργανώσεων Greenpeace και WWF, οι οποίες στρέφουν τα «πυρά» τους κατά της γερμανικής τράπεζας KFW.
Όπως υποστηρίζουν, ο δανεισμός της ΔΕΗ από αυτήν «υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας σε καθεστώς υποανάπτυξης για πολλές δεκαετίες». Χαρακτηρίζουν μάλιστα, «διπρόσωπη» την πολιτική της KFW, η οποία ενώ στην Γερμανία επενδύει και χρηματοδοτεί «πράσινα» projects στον τομέα των ΑΠΕ, σε χώρες, όπως η Ινδονησία και η Νότια Αφρική χρηματοδοτεί την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα.
Έτσι, τονίζουν πως το πράσινο προφίλ της τράπεζας δεν συνάδει με την ενδεχόμενη δανειοδότηση λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα, καθώς ο λιγνίτης είναι παρωχημένος και προκαλεί πλήθος προβλημάτων.