Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα – 5 Νοεμβρίου οι πρώτες προσφορές
Μπροστά βάζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τη διαδικασία πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), με 14 εταιρείες να έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτησή της.
Το Ταμείο με τη σειρά της έχει ήδη ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες πλευρές, να προσέλθουν έως τις 5 Νοεμβρίου, οπότε είναι και η καταλυτική προθεσμία, κατάθεσης προσφορών για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Τέλος Σεπτεμβρίου, οι 14 «μνηστήρες», θα λάβουν τον ενημερωτικό φάκελο των δύο εταιρειών ώστε να πληροφορηθούν την κατάστασή τους με προοπτική να ετοιμάσουν τις προσφορές.
Το κρίσιμο σημείο για την πώληση των επιχειρήσεων ενέργειας, είναι οι προθέσεις των επενδυτών και η εξυπηρέτηση των εθνικών ενεργειακών στόχων από πλευράς τους.
Για τον παραπάνω λόγο, μαζί με την κατάθεση της ενδεικτικής προσφοράς, θα ζητηθεί και η υποβολή ενός ενδεικτικού στρατηγικού πλάνου, για το πώς βλέπει το ενδιαφερόμενο μέρος την ανάπτυξη των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στο μέλλον.
Στο έγγραφο αυτό ο επενδυτής καλείται να παρουσιάσει τη στρατηγική αλλά και τους βασικούς στόχους του.
Από την πλευρά του το Ταμείο, θα εξετάσει τις προσφορές που θα υποβληθούν αλλά και όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν στην πρώτη αποτίμηση και να καταρτίσουν τη short list.
Αμέσως μετά οι εταιρείες που θα καταθέσουν ενδεικτική προσφορά θα ενημερωθούν εάν έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός virtual data room στο οποίο και θα έχουν πρόσβαση οι εταιρείες της short list, θα παρουσιαστούν τα vendor due diligence reports και επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις στους ενδιαφερόμενους από το μάνατζμεντ της ΔΕΠΑ. Επίσης θα παρουσιαστεί το και το σχέδιο συμφωνίας για την πώληση (Share Purchase Agreement) ώστε να υποβληθούν τα σχόλια των εταιρειών.
Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα αναδειχθεί ο προτιμώμενος επενδυτής, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τόσο της συμφωνίας εξαγοράς όσο και η συμφωνία των μετόχων (Shareholders Agreement).
Θυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση των ΔΕΠΑ ή/και ΔΕΣΦΑ αρχικά εκδήλωσαν 17 εταιρείες / κοινοπραξίες ενώ στη συνέχεια αποκλείστηκαν 3 με αποτέλεσμα να παραμένουν στην κούρσα οι εξής:
1) Socar (Αζερμπαϊτζάν)
2) Mitsui (Ιαπωνία)
3) Enagas (Ισπανία)
4) ENI (Ιταλία)
5) Sonatrach (Αλγερία)
6) Negusneft (Ρωσία)
7) Vopak (Ολλανδία)
8) Israel Corp. (Ισραήλ)
9) M&M Gas(Ελλάδα)
10) Gazprom (Ρωσία)
11) PPF Capital Partners Fund (Τσεχία)
12) ΓΕΚ Τέρνα (Ελλάδα)
13) Gas Natural (Ισπανία)
14) Edison (Ιταλία)