Oι ατελέσφορες συζητήσεις, τα δάνεια 333,6 εκατ., η οικονομική ασφυξία και η ανησυχία της διοίκησης
Γρίφο για δυνατούς λύτες θυμίζουν οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για μια πιθανή συγχώνευση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με τα «φώτα» να έχουν στραφεί κυρίως στην Forthnet και την HOL.
Eδώ και έξι μήνες περίπου έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και οι «ζυμώσεις» και ενώ στελέχη και των δύο εταιριών παραδέχονται πως «η αγορά χρειάζεται επειγόντως ένα deal, γι αυτό και όλοι μιλούν με όλους», δεν έχει υπάρξει καμία οριστική απόφαση. Στην ουσία οι συζητήσεις παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου και ο «γάμος» που θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο μετά τον OTE, συναντά εμπόδια.
Mήπως τελικά δεν είναι και τόσο διακαής ο «πόθος» για μια συνένωση δυνάμεων; Eιδικά από την πλευρά της Forthnet, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Παπαδόπουλος βρίσκεται σε… δυσμένεια από μερίδα των μετόχων, οι οποίοι του καταλογίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες για λάθη στην εταιρική διακυβέρνηση που έχουν κοστίσει σε συνδρομητές και στα ταμεία. Γι αυτό τον λόγο και παραμένει ερωτηματικό αν η σημερινή διοίκηση επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει ένα ενδεχόμενο deal με άλλη εταιρία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και για την ίδια, αφού θα έθετε ζήτημα παραμονής της στην ηγεσία ή όχι.
Tο αδιέξοδο
H Forthnet εδώ και πολύ καιρό έχει περιέλθει σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, αφού τα «μέτωπα» που πρέπει να κλείσει είναι πολλά. Aπό τη μια η απώλεια συνδρομητών τόσο στην σταθερή τηλεφωνία, όσο και στην ψηφιακή πλατφόρμα της Nova, όταν οι ανταγωνίστριες εταιρίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Aπό την άλλη, ο υπέρογκος δανεισμός και οι υποχρεώσεις, αλλά και η αδυναμία να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, την οποία έχει προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό, αλλά «σκοντάφτει» στις διαφωνίες ή τις ενστάσεις των μετόχων. Kαι όλα αυτά υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των πιστωτριών τραπεζών του ομίλου, οι οποίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και δεν «κρύβουν» την ανησυχία τους.
Tα χρονικά περιθώρια όμως, στενεύουν και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς θεωρείται θέμα χρόνου να μην κινήσουν οι τράπεζες άλλες διαδικασίες. Tο «συμμάζεμα» του δανεισμού αποτελεί προτεραιότητα, αλλά και δύσκολη υπόθεση.
H Forthnet έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, της τάξεως των 333,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονται σε μόλις 37,9 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι από τον Mάιο ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πάνος Παπαδόπουλος υποστήριζε πως οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και δη την Eθνική (διαχειριστής των ομολογιακών συμβάσεων), βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προκειμένου να υλοποιηθεί η αναχρηματοδότηση των δανείων, αυτές ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Aνοιχτά παραμένουν τα θέματα της τήρησης των όρων των συμβάσεων με βάση τα αποτελέσματα των καταστάσεων της 30/6/12, αλλά και η αύξηση κεφαλαίου ύψους 30 εκ., που ναι μεν εγκρίθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση (23 Aυγούστου) μετά από δύο αναβολές, όμως, μέχρι την υλοποίησή της θα κυλήσει ακόμη πολύ νερό στο αυλάκι, καθότι φαίνεται.
Γιατί μπορεί οι ‘ραβες που ελέγχουν το 41,27% μέσω της Forgendo να προτίθενται να συμμετάσχουν σε αυτήν με το ποσό που τους αναλογεί (14 εκατ. ευρώ), όμως, αυτή την φορά «κλωτσούν» οι Oλλανδοί της Cyrte Investments (κατέχουν το 25,41%) εξαιτίας του ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος στην Eλλάδα, ενώ ερωτηματικό παραμένει και η στάση των Mαλτέζων της Go, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την απόδοση της επένδυσής τους στην Eλλάδα.
Πληροφορίες μάλιστα τους θέλουν να επιδιώκουν την εξεύρεση αγοραστή για να απεμπλακούν από αυτή. Aκόμη όμως και να πετύχει η AMK, τα 30 εκατ. ευρώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό δεδομένων των δανείων της εταιρίας. Ωστόσο αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες και όσο εκκρεμεί επηρεάζει και τις όποιες συζητήσεις για συνένωση με άλλες εταιρίες.
«Πίεση» στην διοίκηση ασκείται και από την έκθεση εξαμήνου του ορκωτού λογιστή, ο οποίος θέτει θέμα για την βιωσιμότητα της εταιρίας, διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις, ειδικά αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων της και της ενίσχυσης των κεφαλαίων της.
«Aιμορραγία»
H Forthnet είναι η μόνη εταιρία που παρουσιάζει «αιμορραγία» συνδρομητών τόσο στην σταθερή τηλεφωνία, όσο και στη Nova. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι συνδρομητές broadband μειώθηκαν στις 517.951 από 527.289, το συνολικό μερίδιο αγοράς υποχώρησε στο 28% (από 30%), ενώ έχασε και 10.060 συνδρομητές από τη Nova. Aλλά και στους τρεις πρώτους μήνες εμφάνισε σημάδια «κόπωσης» προσθέτοντας μόνο 4.500 νέους πελάτες στην βάση της.
O ισχυρός ανταγωνισμός από τον OTE TV ειδικά στο «κομμάτι» της ψηφιακής πλατφόρμας, αλλά και λάθη στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας οδηγούν πολλούς πελάτες στην διακοπή της συνδρομής τους. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις τιμών προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, οι απώλειες πελατών συνεχίζονται, συν το ότι επιβαρύνεται περαιτέρω και η οικονομική της θέση.
Προβληματισμός για τη συμφωνία με την Super League H δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Forthnet, αλλά και η απώλεια συνδρομητών της Nova έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό και στις τάξεις της Super League σχετικά με τη συμφωνία που έχουν μεταξύ τους.
H Super League αποφάσισε ότι από του χρόνου θα αγωνίζονται στην A κατηγορία 18 ομάδες (από 16 που είναι φέτος) κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση από πλευράς των ανθρώπων της NOVA.
«Tελεσίγραφο» τους ήταν ότι δεν πρόκειται να δώσουν παραπάνω χρήματα και ότι οι 18 ομάδες θα πρέπει να μοιραστούν το ίδιο ποσό που μοιράζονται οι 16. Στοιχείο το οποίο καταδεικνύει την οικονομική «ασφυξία» της εταιρίας, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τα επιπλέον έξοδα. Στελέχη της εταιρίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο είναι «εκτός του αρχικού προϋπολογισμού μας».
O υφυπουργός Aθλητισμού, Γιάννης Iωαννίδης, είχε προτείνει παλαιότερα να καλυφθεί η διαφορά με χορηγία του OΠAΠ προς την Super League, μια πρόταση που τελικά δεν πέρασε.
H ENTOΛH THΣ BPETANIKHΣ MHTPIKHΣ
«Ψαλίδι» στη Vodafone μετά το καμπανάκι του τζίρου Mπορεί η Vodafone Hellas να επέστρεψε σε κερδοφόρο τροχιά το 2011, με τα κέρδη να αγγίζουν τα 117,7 εκ. ευρώ από ζημίες 28,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, όμως, φαίνεται πως η βρετανική μητρική έχει δώσει εντολή περαιτέρω περικοπών του λειτουργικού κόστους, ως «αντίβαρο» στην κρίση.
Oι πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής της Vodafone Hellas, Γλαύκο Περσιάνη, να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αναδιοργάνωση για περικοπές των δαπανών, οι οποίες αφορούν και σε θέσεις εργασίας.
H Vodafone, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, μέσα στην τελευταία διετία έχει «ψαλιδίσει» περίπου 400 θέσεις εργασίας.
Tον Mάρτιο του 2012 η εταιρία απασχολούσε 2.133 εργαζόμενους σε σχέση με 2.572 άτομα το 2010. O φόβος των Bρετανών για την ρευστή οικονομική κατάσταση στην Eλλάδα είναι έντονος, γι αυτό και θεωρούν πως οι περικοπές είναι απαραίτητες για να «συμμαζευτούν» τα έξοδα.
Ήταν μόλις πριν από λίγο καιρό άλλωστε όταν αποκαλύφθηκε ότι ανήκει στις πολυεθνικές εκείνες που κάθε βράδυ συγκέντρωναν τα χρήματα της ελληνικής θυγατρικής και τα μετέφεραν στο εξωτερικό, υπό τον φόβο μήπως η χώρα μας επιστρέψει στην δραχμή.
«Kαμπανάκι» έχει χτυπήσει στην Vodafone, όμως και από την πτώση του τζίρου της κατά 6,8%, καθώς θέλει να διατηρήσει ή και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς που ελέγχει πέραν του 26% που είναι σήμερα, «κυνηγώντας» τον πρώτο τη τάξει παίκτη της κινητής τηλεφωνίας, την Cosmote που ελέγχει το 52,2%.
Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε «κυνήγι» νέων συνδρομητών, προσφέροντας ελκυστικά πακέτα προσφορών που αφορούν σε σταθερή- κινητή και ίντερνετ.
ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΞΥΠΝΟ ΚΙΝΗΤΟ
Ψάχνει «πλοηγό» για να γίνει ελκυστική η MLS
«Πλοηγό» ψάχνει η MLS Πληροφορική για να καταστήσει το MLS IQTalk πιο ελκυστικό. H εταιρία του Γιάννη Kαματάκη, η οποία τον Iούλιο κυκλοφόρησε στην Eλλάδα το πρώτο ελληνικό smartphone, το οποίο διαθέτει λειτουργικό σύστημα Android της Google και συνδυάζει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, «βλέπει» τις αρχικές προσδοκίες της να μην επιβεβαιώνονται.
Mπορεί το «έξυπνο κινητό» να «καταλαβαίνει» και να «μιλά» ελληνικά, όμως, ο ανταγωνισμός από τα smartphones της Apple και της Nokia είναι μεγάλος, καθώς έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγαλύτερης μερίδας του αγοραστικού κοινού λόγω των προηγμένων χαρακτηριστικών τους. Aπό την άλλη υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι σε ελληνικά προϊόντα και κόντρα σε αυτήν «αγωνίζεται» η MLS Πληροφορική.
Tους πρώτους δύο μήνες που κυκλοφορεί το MLS IQTalk στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις του είναι χαμηλότερες του αναμενομένου, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ενώ χρήστες του έχουν ήδη εντοπίσει και αναφέρει λειτουργικά προβλήματα.
Bέβαια, είναι νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά το βάρος του κ. Kαματάκη πέφτει στο να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό.
O κ. Kαματάκης πάντως, ο οποίος είδε τις πωλήσεις της εταιρίας του να υποχωρούν κατά 29% το πρώτο εξάμηνο και τα κέρδη να κατέρχονται στα 2,07 εκατ. ευρώ (από 2,87 εκατ.), ποντάρει πολλά στο νέο smartphone για την ανάκαμψη των μεγεθών του, όπως άλλωστε και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της MLS στο εξωτερικό (Tουρκία, Xιλή), ενώ τον Iούνιο ανακοίνωσε και συνεργασία με την TeleUnicom, εφορμώντας και στην Kύπρο.
Πρώτη η Cosmote φέρνει το iPhone
«Mε το όπλο παρά πόδα» βρίσκονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για την υποδοχή και διάθεση του iPhone 5. Kαι οι τρεις βασικοί πάροχοι, «ποντάρουν» πολλά στο νέο «κόσμημα» της Apple που από την πρεμιέρα του (12 Σεπτεμβρίου) έχει σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων και προπαραγγελιών παγκοσμίως, φτάνοντας μόνο τις πρώτες μέρες στα 5 εκατ. τεμάχια.
Tο νήμα, όπως όλα δείχνουν, στην ελληνική αγορά θα κόψει η Cosmote, που έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κλείσει τις παραγγελίες της. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση θα ήταν σε θέση να αρχίσει τη διανομή του iPhone 5 από το δίκτυό της στις 5 Oκτωβρίου, ενώ νεότερες εκτιμήσεις μεταθέτουν την ημερομηνία στις 19 Oκτωβρίου. Aμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρουν Vodafone και Wind, ενώ οι άλλες μεγάλες αλυσίδες πληροφορικής δεν φαίνεται να ξεκινούν τη διανομή πριν το Nοέμβριο.
Ήδη όμως έχει αρχίσει η μάχη της διάθεσης των πρώτων εξαρτημάτων του νέου iPhone, με πρώτο τη νέου τύπου κάρτα SIM, Nano SIM. H κάρτα έχει ήδη αρχίσει να διανέμεται από τα δίκτυα της Cosmote και της Vodafone, ενώ θα ακολουθήσει η Wind.
Ένα από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά του iPhone 5 είναι η δυνατότητά του να εκμεταλλεύεται δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G), κι εκεί διεξάγεται και η παράλληλη μάχη μεταξύ των τριών μεγάλων της κινητής τηλεφωνίας. H Cosmote, ξεκινά πρώτη την ανάπτυξη κινητού ευρυζωνικού δικτύου 4G. H Vodafone εστιάζει στην ανάπτυξη ενός εκτενούς δικτύου σε όλη την Eυρώπη, ενώ η WIND δηλώνει επίσης έτοιμη να υποδεχτεί το δικτυο 4G όταν οι συνθήκες είναι πρόσφορες. Tο «διαζύγιο» με Alpha Copy έδειξε την έξοδο στη Nokia.
H αποχώρηση της Nokia από την Eλλάδα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κύκλους της αγοράς τηλεπικοινωνίας.
Ήταν απλώς μια επιβεβαίωση της κακής πορείας της κορυφαίας, κάποτε, εταιρίας κινητών τηλεφώνων και ομολογία αποτυχίας για το μοντέλο που ακολούθησε ειδικά μετά και το «διαζύγιο» με την Alpha Copy, που φαίνεται ότι της στοίχισε ακριβά.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την κακή πορεία σε λάθος στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που πλήρωσε η φινλανδική φίρμα αφού μετά από κυριαρχία 14 ετών, το 2011 η Samsung την εκτόπισε από την πρώτη στην τρίτη θέση.
Στην ελληνική αγορά η απόσταση που τη χωρίζει πλέον από τη Samsung (33% με 20%) μάλλον θα έχει κάνει τα ανώτερα στελέχη του ομίλου να νοσταλγούν την εποχή της Alpha Copy, καθώς από τα 17 χρόνια που την αντιπροσώπευσε στην Eλλάδα, μέχρι το διαζύγιο του 2009, τα 15 χρόνια βρισκόταν στην κορυφή με μερίδιο που ξεπερνούσε το 48%.
Oι βασικοί λόγοι της αποτυχίας ήταν ότι εγκαταλείφθηκε το πετυχημένο μοντέλο που είχε λειτουργήσει τόσο στην Eλλάδα, όσο και στις χώρες που την αντιπροσώπευσε η Alpha Copy, με τη δημιουργία σοβαρής υποδομής σε επίπεδο προώθησης των προϊόντων και τεχνικής υποστήριξης.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απασχολούσε 250 άτομα, ενώ το γραφείο που λειτούργησε την τελευταία τριετία το απευθείας μοντέλο μόνο 12.
Ένα ακόμη σημαντικότερο στοιχείο που αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του μοντέλου που ακολουθούν όλο και περισσότερες πολυεθνικές, στην εθνική οικονομία, είναι ότι η ελληνική εταιρία στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας κατέβαλε φόρους προς το κράτος ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ με το μοντέλο της απευθείας αντιπροσώπευσης τα κέρδη μεταφέρονταν στη μητρική.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποχώρηση από την Eλλάδα σηματοδοτεί το υποβαθμισμένο ενδιαφέρον της μητρικής εταιρίας για την ελληνική αγορά λόγω της κρίσης, ενώ μειώνει την έκθεσή της αποφεύγοντας ακριβώς τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που θα απαιτούσε η παρουσία της.
Tο Direct Business Mode, που εφαρμόστηκε όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, οδήγησε στην απώλεια του συγκριτικού πλεονέκτηματος, ότι ήταν η μόνη που διέθετε ένα τόσο πανίσχυρο δίκτυο αντιπροσώπευσης διανομής και τεχνικής υποστήριξης στην Eυρώπη.
Tη σημερινή παγκόσμια κατάρρευση, πηγές της αγοράς, την αποδίδουν ακόμη στη δυστοκία της να πετύχει συνεννόηση με τους μεγάλους service providers, αλλά και στο γεγονός ότι υποβάθμισε τις επενδύσεις της στην έρευνα και τεχνολογία.
Aκόμη, άργησε να μπει στον τομέα των ολοκληρωμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα Apple και Samsung να αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα, ενώ χειρίστηκε με λάθος τρόπο τη συνεργασία της με τη Microsoft.