Στη λήψη μέτρων για την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με την οποία εγκρίθηκε η λιανική τιμή διάθεσης υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ, αναμένεται να προχωρήσει η WIND τις επόμενες ημέρες.
Στελέχη της εταιρείας, αποκωδικοποιώντας την απόφαση της ρυθμιστικής Αρχής, δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους, καθώς, όπως αναφέρουν, το σκεπτικό της καταργεί την ex ante ρύθμιση του ΟΤΕ -κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για ολόκληρη την Αγορά.
Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν, εισάγει μία νέα προσέγγιση που είναι πολύ επικίνδυνη και μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες Αγορές και προϊόντα, προκαλώντας σοβαρή βλάβη στη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν, δεν έχει γίνει κοστολογικός έλεγχος στον ΟΤΕ για την υπηρεσία VDSL και, με βάση τα μοντέλα της εταιρείας, τα νούμερα δεν «βγαίνουν», με αποτέλεσμα ό,τι πακέτο λανσαριστεί στην αγορά να καταστεί ζημιογόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η WIND έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕΤΤ και εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης αίτησης θεραπείας.
Πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ προκαλεί βαθιά ανησυχία διότι θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται η κυκλοφορία προϊόντων του ΟΤΕ χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου (δηλαδή από τη χονδρική προς τη λιανική), καθώς και κοστολογικός έλεγχος της χονδρικής υπηρεσίας προς τους παρόχους.
Όπως σημειώνουν, αν και η ΕΕΤΤ δικαιολογεί την απόφαση της, λέγοντας ότι το σκεπτικό της είναι η ενθάρρυνση των επενδύσεων και λόγοι δημοσίου συμφέροντος, εν τούτοις, καταργεί την ex ante ρυθμιστική της αρμοδιότητα επί του ΟΤΕ.
Μάλιστα, στελέχη της WIND επισημαίνουν ότι τυχόν εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα δημιουργούσε ιστορικό προηγούμενο, που ενδεχομένως να επηρέαζε και άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθιστώντας τες μη ρυθμιζόμενες εις βάρος των εναλλακτικών παρόχων.
«Μια τέτοια προσέγγιση λειτουργεί σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού, της ανάπτυξης της αγοράς και των καταναλωτών, καθώς σταδιακά θα οδηγήσει σε νέα φαινόμενα μονοπωλίου» υπογραμμίζουν.
Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι το επιχείρημα της ΕΕΤΤ περί «ενθάρρυνσης των επενδύσεων» αναιρείται από την ίδια την απόφαση, καθώς εισάγει ένα μοντέλο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς και μία κοστολογική προσέγγιση, που πρακτικά αποτρέπει οποιονδήποτε τρίτο από το να επενδύσει στην VDSL μέσω K/V (καφάου) ή από να ανταγωνιστεί στα ίσια τον ΟΤΕ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναλύσεις δείχνουν ότι στο σύνολο των -προς διάθεση μέσω καφάου- υπηρεσιών VDSL υπάρχει εμφανής συμπίεση περιθωρίου, που θα εξανάγκαζε τον ανταγωνισμό να δουλέψει με ζημία, καθιστώντας την οποία δραστηριοποίηση οικονομικά ανώφελη.
Στελέχη της εταιρείας καταλήγουν λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση αγνοεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της Αγοράς και δεν συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, «στραγγαλίζει» τον ανταγωνισμό, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά, υπονομεύει την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και βγάζει τους εναλλακτικούς εκτός παιχνιδιού.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ούτε ο ΟΤΕ έχει ακόμη απαντήσει στην ΕΕΤΤ, σύμφωνα με πληροφορίες στο μέγαρο του οργανισμού επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για την συγκεκριμένη απόφαση του ρυθμιστή, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις φαίνεται να κρύβουν παγίδες και εμπόδια στην αξιοποίηση της επένδυσής του στη VDSL. Σημειωτέον ότι ο όμιλος είναι «στο περίμενε» από την ρυθμιστική Αρχή εδώ από τον Μάρτιο του 2011 για την εκμετάλλευση της εν λόγω τεχνολογίας, που του έχει στοιχίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ.