Το «αγκάθι» των δανείων, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα ανοικτά μέτωπα με την ΑΜΚ και τις τράπεζες
Σε… κινούμενη άμμο μοιάζει να βρίσκεται η Ηλεκτρονική Αθηνών. Οι επιφυλάξεις του ορκωτού λογιστή σχετικά με την δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης των δραστηριοτήτων της εισηγμένης, που είχαν ως αποτέλεσμα και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της, ήταν «καμπανάκι» κινδύνου για τον επικεφαλής της εταιρίας, Γιάννη Στρούτση, αλλά και για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Θα καταφέρει άραγε ο επιχειρηματίας να βγάλει από την «στενωπό» τον όμιλο, στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της «βουτιάς» του τζίρου του κλάδου κατά 50%, αλλά και του έντονου ανταγωνισμού από πολυεθνικούς παίκτες και κυρίως από τους Βρετανούς του «Κωτσόβολου», ο οποίος κατέχει τα «σκήπτρα» με μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%;
Ο αγώνας της επιβίωσης κρίνεται μακρύς και «ανηφορικός». Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους μάλιστα ο στόχος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΗΛΕΑΘ να επιστρέψει σε ορίζοντα διετίας η εταιρία στην κερδοφορία, είναι πολύ δύσκολος. Τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει, είναι πολλά την δεδομένη χρονική στιγμή.
Από τη μια η «αιμορραγία» των οικονομικών μεγεθών και οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και από την άλλη η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει μείνει στη… μέση και η δικαστική διαμάχη για το φορολογικό «μπλόκο» των 79,5 εκατ. ευρώ.
SOS για τα δάνεια
Εδώ και τρία χρόνια η Ηλεκτρονική Αθηνών έχει υποστεί «βραχυκύκλωμα» στα μεγέθη της. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παραμένει ζημιογόνος, με τις ζημίες να διαμορφώνονται στα 10 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 22,4% στα 100 εκατ. ευρώ. SOS εκπέμπουν όμως, κυρίως οι ελεγκτές για το ύψος των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών της, οι οποίες ανέρχονται σε 38 εκατ. ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 81 εκατ. ευρώ, και οι οποίες υπερβαίνουν το κυκλοφορούν ενεργητικό του ομίλου κατά 35,8 εκατ. ευρώ. Αν δεν επέλθει σύντομα συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ώστε τα βραχυπρόθεσμα δάνεια να καταστούν μακροπρόθεσμα και να ληφθεί νέα χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα, τότε η κατάσταση για την ΗΛΕΑΘ θα παραμείνει «ασφυκτική».
Για την εξασφάλιση ρευστότητας, ο κ. Στρούτσης το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει το βάρος του και στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών. Συνολικά έχει βάλει λουκέτο σε 10 περίπου καταστήματα της αλυσίδας του ή μετακίνησε άλλα σε μεγαλύτερα σημεία, έχει «ψαλιδίσει» τους μισθούς των εργαζομένων του από 5% έως 19%, ενώ έχει επαναπροσδιορίσει όλες τις πηγές κόστους (από ενοίκια και μεταφορικά μέχρι διαφημιστικά έξοδα κ.α.). Οι προσπάθειές του αυτές ναι μεν έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης έχουν μειωθεί κατά 20,38% σε επίπεδο ομίλου, είναι όμως, αρκετές;
Σημαντική «ανάσα» για την εταιρία θα αποτελέσει και η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ (εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους), καθώς από τον περασμένο Νοέμβρη οπότε και εγκρίθηκε η αύξηση, στα ταμεία της έχει μπει το ποσό του βασικού μετόχου (της οικογένειας Στρούτση) της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά υπολείπεται ακόμη 1 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο εμπορικό «κομμάτι» με μια επιθετική πολιτική τιμών επιδιώκει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, αλλά και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του Κωτσόβολου και των Media Markt.
Η φορολογική «καμπάνα» των 79,5 εκ. ευρώ
Η φορολογική «καμπάνα» ύψους 79,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Ηλεκτρονική Αθηνών για φερόμενη λήψη και σε συνέχεια έκδοση δήθεν εικονικών, ως προς τις συναλλαγές, τιμολογίων, συνολικής αξίας 39,7 εκατ. ευρώ την τριετή περίοδο 2006- 2009 αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τον Γιάννη Στρούτση.
Ο επιχειρηματίας έχει καταθέσει προσφυγές προς τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ενώπιον της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών προκειμένου να ακυρωθούν τα πρόστιμα των 79,5 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της ήταν και είναι πραγματικές, υποστηρίζονται από πλήρη φορολογικά στοιχεία, ενώ η διοίκηση τονίζει πως κατέβαλλε τον ΦΠΑ που αναλογούσε στην εταιρία μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών θέλει να εξαντλήσει κάθε δικαστική και διοικητική διαδικασία για την ακύρωση των «τσουχτερών» προστίμων και εκτιμά πως στο τέλος αυτό θα το πετύχει. Ήδη μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής ακυρώθηκαν οι προσβαλλόμενες πράξεις και η υπόθεση πέρασε ξανά στην ΔΥΟ Μεγάλων Επιχειρήσεων για να προχωρήσει με τις δικές της ενέργειες.
Επανέρχεται το σενάριο στρατηγικού επενδυτή
Μόλις τον περασμένο Μάιο ο Γιάννης Στρούτσης δεν απέκλειε την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της Ηλεκτρονικής, σενάριο το οποίο επαναφέρουν ορισμένοι κύκλοι, τώρα που η εταιρία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «ανάσα» για τον όμιλο δεδομένου ότι θα έμπαινε «ζεστό» χρήμα στα ταμεία, όμως, το θεωρούν δύσκολο εγχείρημα γιατί θα ήτα παράτολμο για κάποιον να επενδύσει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Αυτό το γνωρίζει καλά και ο κ. Στρούτσης, ο οποίος έχει δηλώσει κατά καιρούς πως θα πρέπει προηγουμένως η αγορά να σταθεροποιηθεί ώστε να μπορούν να γίνουν αξιόπιστοι σχεδιασμοί από μέρους του. Πάντως, ο ίδιος αντί για στρατηγικό επενδυτή- αν και είναι συζητήσιμος αν υπάρχουν αξιόλογες και αξιόπιστες προτάσεις- προτιμά την είσοδο απλών επενδυτών για να στηρίξουν τη μετοχή της εταιρίας.