Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την σύμβαση για απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών
«Φρένο» έβαλε στην Ηλέκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα το Ελεγκτικό Συνέδριο για την Φυλή. Η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ στα μισά του καλοκαιριού είχε αναλάβει την διαχείριση της χωματερής μετά από σχετική απόφαση του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΣΔΝΑ) και την προσωπική παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, καθώς η χωματερή αδυνατούσε να λειτουργήσει και το Λεκανοπέδιο θα «πλημμύριζε» με σκουπίδια.
Η λεπτομέρεια είναι όμως, πως είχε γίνει απευθείας ανάθεση της σύμβασης για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Φυλή με το επιχείρημα του «κατεπείγοντος» από την πλευρά του ΕΣΔΝΑ, γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από το Ζ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο πριν από δύο βδομάδες έκρινε ως «ασύμβατη» την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που ακολουθήθηκε.
Αν και η εταιρία του Γιώργου Μπόμπολα διαχειριζόταν τον χώρο άνευ σύμβασης και άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, έχοντας επιλεγεί ως «προσωρινή λύση» από τον ΕΣΔΝΑ, είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά άλλων επιχειρήσεων που επίσης ασχολούνται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Το βασικότερο επιχείρημα όλων αυτών είναι πως η Ηλέκτωρ αποκτά έτσι σημαντικό προβάδισμα στην διεκδίκηση του έργου της διαχείρισης της Φυλής, στον σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πριν από μερικές μέρες, ενώ αφήνουν σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του κ. Γιάννη Σγουρού..
Ωστόσο η ένταξη των έργων τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Aττική που ετάχθηκαν στο νόμο για τα ΣΔIT δίνει την ευκαιρία στην Hλέκτωρ να διεκδικήσει το έργο στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του 2012.
Ερωτηματικά
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν όσοι δεν συμφωνούν με τις ενέργειες που έγιναν από το καλοκαίρι από πλευράς ΕΣΔΝΑ είναι γιατί δεν επισκευάζονται τα μηχανήματα, που όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συνδέσμου, έχουν χαλάσει εδώ και δέκα μήνες και πώς χάλασαν όλα μαζί ξαφνικά.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι περίπου 80 υπάλληλοι του συνδέσμου που απασχολούνται στην χωματερή της Φυλής, απλώς εισπράττουν τους μισθούς τους, χωρίς να εργάζονται και προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ο κ. Σγουρός δεν επισκευάζει τα μηχανήματα ώστε να λειτουργήσει το προσωπικό τη χωματερή, το οποίο πληρώνεται για να κάνει την συγκεκριμένη δουλειά και αντ’ αυτού επελέγη η λύση της ανάθεσής της σε έναν ιδιώτη.
Ο ΕΣΔΝΑ και ο κ. Σγουρός αντιτείνει πως η Φυλή αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για την Αττική και την δημόσια υγεία και πως αν δεν προχωρούσε στην προσωρινή λύση της Ηλέκτωρ, τότε αυτή θα είχε… εκραγεί. Θεωρούσε μάλιστα σίγουρη την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι η υπογραφή της θα ήταν θέμα χρόνου.
Αντιτείνει στους επικριτές του ότι είχε μάλιστα από το καλοκαίρι ακόμη ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειές του για να επιλυθεί άμεσα το θέμα, τόσο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε μετά την απόφαση του τελευταίου πως «εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρανομήσουμε. Θα ενημερώσουμε την εταιρία ότι απορρίφθηκε η υπογραφή της σύμβασης και ως εκ τούτου θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες στον ΧΥΤΑ Φυλής. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, αν η κατάσταση στην Αττική φτάσει στο απροχώρητο».
Η αλήθεια είναι βέβαια, πως η κατάσταση με την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική είναι δραματική. Εκτός από το ότι τα οικονομικά του ΕΣΔΝΑ έχουν πιεστεί πολύ και οι δήμοι με δυσκολία πληρώνουν- αν πληρώνουν- τις εισφορές τους, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «βαριές καμπάνες» προστίμων αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα με τα απορρίμματα και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών.
«Χρυσή» σύμβαση
Ο διαγωνισμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής αναμενόταν να έχει ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο περίπου, όμως, τελικά δεν προχώρησε. Πρόσφατα προκηρύχθηκε εν τέλει και οι προσφορές ορίστηκε να κατατεθούν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου από τους ενδιαφερόμενους.
Άλλωστε πρόκειται για μια «χρυσή» σύμβαση εκείνη για την διαχείριση της χωματερής στη Φυλή, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 500.000 ευρώ τον μήνα (6 εκατ. ευρώ ετησίως). Μεταξύ των διεκδικητών που θα «διασταυρώσουν τα ξίφη» τους για να αναλάβουν το έργο, πέρα από την Ηλέκτωρ του Μπόμπολα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι και ο Σωκράτης Κόκκαλης (ο οποίος πιθανότατα κατεβαίνει σε συμμαχία με την γαλλική Suez), ο Δάκης Ιωάννου, η κοινοπραξία των Λασκαρίδη- Λάτση μέσω της εταιρίας Μεσόγειος, αλλά και πολλοί ξένοι όμιλοι.
Το θέμα είναι όμως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, τι μέλλει γενέσθαι μέχρι να αξιολογηθούν οι προσφορές και να επιλεγεί ο ανάδοχος από την στιγμή που τα σκουπίδια «απειλούν» την Αττική.
Έξι διαγωνισμοί, καμία προσφορά
Έξι διαγωνισμούς προκήρυξε στις αρχές του μήνα ο ΕΣΔΝΑ για τις εργασίες αποκατάστασης 11 παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ), αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε παρά την οικονομική κρίση.
Τα έργα αυτά αφορούν σε συμβάσεις ύψους 21,8 εκατ. ευρώ, αλλά όλοι οι διαγωνισμού απέβησαν άγονοι, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά σε κανέναν από τους διαγωνισμούς, προκαλώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στα μέλη του Συνδέσμου, εκτός από την «βόμβα» της Φυλής.
Ενδεχομένως, οι υποψήφιοι να είχαν διαβάσει τις δηλώσεις του περιφερειάρχη για την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ο σύνδεσμος, του οποίου είχε δεσμευτεί ακόμη και τραπεζικός λογαριασμός και αυτό να λειτούργησε αποτρεπτικά για τους διεκδικητές του έργου.
Οι εργασίες αφορούν πάντως, αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Νήσων Αττικής (Μέθανα, Αγκίστρι), Κερατέας, Μεγαρέων, Σπετσών, ΒΑ Αττικής (Βαρνάβας, Κάλαμος, Αυλώνας, Γραμματικό), ΝΑ Αττικής (Π. Φώκαια, Καλύβια).