Το μπλόκο στην ΕΛΛ.ΚΑ, η προσφυγή στην Κομισιόν και το «μυστήριο» με τη Siemens
Η «βόμβα» του ΑΔΜΗΕ στην Ελληνικά Καλώδια του Νίκου Στασινόπουλου, ότι η προσφορά της εταιρίας για το έργο της σύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα κρίθηκε τεχνικά μη αποδεκτή, πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Ο επικεφαλής της Βιοχάλκο έχει ήδη προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητώντας να υπάρξει άμεση παρέμβαση στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις για το «μπλόκο» που της επιβάλλει, ενώ στους επιχειρηματικούς κύκλους ψιθυρίζεται πως «ορισμένοι ευνοούν την υποψηφιότητα της έτερης κοινοπραξίας, όπου συμμετέχει και η Siemens». Το βασικό τους επιχείρημα είναι πως η Ελλάδα θέλει να δείξει «καλή διαγωγή» στην Γερμανία, ειδικά μετά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα μέρος του έργου θα πρέπει να το αναλάβει η ελληνική εταιρία, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις μέχρι και πολιτικής παρέμβασης προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι ο όμιλος Βιοχάλκο είναι από τους ελάχιστους που απασχολούν ακόμη χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους.
«Πόλεμος»
Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων μέσω υποβρύχιου καλωδίου αποτελεί ένα έργο 400 εκατομμυρίων ευρώ με απολύτως διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται μία διεθνής κοινοπραξία εταιριών ,ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η Siemens.Από την άλλη, η ελληνική εταιρία Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Βιοχάλκο που διεκδικεί το έργο. Και στη μέση ο ΑΔΜΗΕ η θυγατρική της ΔΕΗ για τα δίκτυα μεταφοράς που έχει προκηρύξει το διαγωνισμό και φαίνεται να …εκτιμά ότι η ελληνική υποψηφιότητα έχει σοβαρά προβλήματα.
Ένα σήριαλ εκτυλίσσεται από τον περασμένο Ιανουάριο όταν διενεργήθηκε ο διαγωνισμός με τις δύο κοινοπραξίες.
Το παρασκήνιο για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα δείχνει ότι γίνεται πραγματική μάχη για το ποια από τις δύο κοινοπραξίες θα αναλάβει αυτό το μεγάλο έργο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παράγοντες της αγοράς που υποστηρίζουν ότι ένα από τα θέματα που θέλησε να προωθήσει η καγκελάριος Μέρκελ στην Αθήνα ήταν και αυτό με την παρουσία της Siemens στο έργο.
Οι πιο ψύχραιμοι κάνουν λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια και να τιναχτεί όλο το έργο στον αέρα.
Από τη μία βρίσκονται οι εταιρείες Nexans (Alcatel) – Prysmian (Pirelli) και Siemens και από την άλλη βρίσκεται η κοινοπραξία α των Ελληνικών Καλωδίων με τη γαλλική Alstom.
Η ελληνική εταιρία πέρυσι εξαγόρασε τη βιομηχανία Fulgor, εξειδικευμένη στην κατασκευή υποβρύχιων διασυνδέσεων χαμηλής και μέσης τάσης. Έχοντας στο νου της να κερδίσει το έργο των Κυκλάδων υλοποίησε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορεί το εργοστάσιο της Fulgor να κατασκευάζει καλώδια υψηλής τάσης. Μέσω της ανάληψης του συγκεκριμένου έργου η Ελληνικά Καλώδια ήθελε να μπει στην παγκόσμια αγορά και να διεκδικήσει αντίστοιχα έργα σε όλο τον κόσμο.
Αιχμές
Η μία κοινοπραξία εκτοξεύει αιχμές εναντίον της άλλης. Η διεθνής κοινοπραξία εμφανίζεται να μιλάει για αδυναμία της ελληνικής εταιρίας να κατασκευάσει το έργο για λόγους τεχνικής επάρκειας. Η ελληνική εταιρία φέρεται να εκτοξεύει προς την άλλη πλευρά την κατηγορία ότι η προσφορά της εμφανίζει ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται λόγος για ληγμένα πιστοποιητικά και απουσία ασφαλιστικής ενημερότητας. Μάλιστα λέγεται ότι στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού η Επιτροπή Αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών αρχικά είχε απορρίψει την προσφορά της ξένης εταιρίας καταγράφοντας σειρά παραβάσεων στους οικονομικούς και τεχνικούς όρους του διαγωνισμού. Η ξένη εταιρία είχε καταθέσει προσφυγή και έγινε δεκτή η αποδοχή της προσφοράς. Για αυτούς τους λόγους η Ελληνικά Καλώδια προσέφυγε στα αρμόδια κοινοτικά όργανα καταγγέλλοντας τον μη αποκλεισμό της διεθνούς σύμπραξης αλλά και την έλλειψη ουσιαστικών δικαιολογητικών.
Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ που έχει προκηρύξει το διαγωνισμό και βρίσκεται στο μέσο της αντιπαράθεσης εισπράττοντας εκατέρωθεν καταγγελίες υποστηρίζει ότι μοναδικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση του έργου αλλά και η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Θα διεκδικήσει και το project της Κρήτης
Η ελληνική εταιρία θα διεκδικήσει και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.Η τεχνογνωσία που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι από την Ιαπωνία και σήμερα μπορεί να παράξει καλώδια μέχρι 20.000 Volt. Σύντομα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, θα μπορεί να παράγει υποβρύχια καλώδια μέχρι και 400.000 volt. Λόγω του μεγέθους του αλλά και του τεχνικού επιπέδου που απαιτεί, είναι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, αποτελεί κεντρικό στόχο για την εταιρία. Το ενδιαφέρον αφορά είτε την περίπτωση του ενός κοινού καλωδίου από τον ΑΔΜΗΕ είτε την περίπτωση ανάπτυξης ξεχωριστών καλωδίων από τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του έτους, θα περιλαμβάνεται η υλοποίηση του έργου, το οποίο, αφενός μεν αποτελεί αίτημα της Κρητικής κοινωνίας καθώς διασφαλίζει ηλεκτρική επάρκεια, αφετέρου θα διευκολύνει την εγκατάσταση στο νησί επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλου βεληνεκούς. Η διασύνδεση εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κρήτη, η οποία, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αύξησης των αναγκών της σε ενέργεια.