«Πυρά» κατά των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για αδιαφανή και άδικη ρύθμιση και αθέμιτο ανταγωνισμό εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους.
Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι η εξυπηρέτηση και η μείωση του δανεισμού του ομίλου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, επισήμανε ότι αυτό θα γίνει μέσω της πώλησης θυγατρικών επιχειρήσεων, όπως η Globul και η Hellas Sat, ενώ τόνισε ότι, μόλις ξεκαθαρίσει η νομοθεσία για τα εργασιακά, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην εκτέλεση του σχεδίου εθελουσίας εξόδου περίπου 1.600-1.700 εργαζομένων και, μάλιστα, στη συνέχεια θα κάνει προσλήψεις 300 έως 400 νέων, που θα έχουν γνώση των σύγχρονων τεχνολογιών.
Ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο ανταγωνισμός έχει γίνει σκληρός σε όλα τα επίπεδα, μιλώντας για «ιδιότυπες τακτικές προσέλκυσης πελατών κάτω από τη μέση», καθώς και για «άδικα αιτήματα του ανταγωνισμού για διαιτησία μέσω της ρύθμισης», «φωτογραφίζοντας» τη Vodafone, η οποία έχει ζητήσει την ρύθμιση των τιμών της Cosmote στην καρτοκινητή. «Παρά τα εμπόδια και την άδικη ρύθμιση», τόνισε, «δεν θα το βάλουμε κάτω», προβλέποντας ότι τα double play πακέτα της VDSL «θα αλλάξουν το τοπίο».
Αιχμές για τη VDSL κατά πάντων
«Είμαστε καθηλωμένοι από την ρύθμιση. Είναι ντροπή για την Ελλάδα να είμαστε ουραγοί στο γρήγορο ίντερνετ » είπε, αναφερόμενος στο διετές «μπλόκο» της εκμετάλλευσης της VDSL από την ΕΕΤΤ, για την οποία, όπως είπε, ο ΟΤΕ έχει επενδύσει 80-90 εκατ. ευρώ.
«Το καλοκαίρι προσφέραμε οικειοθελώς μείωση της χονδρικής κατά 3% της τιμής που είχε εγκρίνει η ΕΕΤΤ» τόνισε, όμως σημείωσε ότι στη συνέχεια «ο ρυθμιστής κατέληξε σε μία απόφαση γεμάτη όρους, αστερίσκους και προϋποθέσεις που δεν επιτρέπουν το λανσάρισμα του προϊόντος».
«Είμαστε η μοναδική χώρα, όπου μία εταιρία τηλεπικοινωνιών κατηγορείται ότι ξεπέρασε τα όρια νομιμότητας, επειδή επένδυσε στις νέες τεχνολογίες. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω» δήλωσε ο κ. Τσαμάζ, διερωτώμενος ποιον μπορεί να συμφέρει η καθυστέρηση της καθαρογράφησης της απόφασης της ΕΕΤΤ. «Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, η ημερομηνία διάθεσης της VDSL ήταν η 26η Νοεμβρίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι», τόνισε.
Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η CYTA έχει δώσει VDSL από αστικά κέντρα και από καφάου και συμπλήρωσε ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι «θα μπορούσαν με 1 εκατ. ευρώ ο καθένας να βάλουν πλακέτες στα αστικά κέντρα και να δώσουν VDSL». «Δεν μπορούν και δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν αυτά τα χρήματα» επισήμανε και τόνισε ότι αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν διάφορες προφάσεις, με αποτέλεσμα να «έχει σταματήσει η διαδικασία ανάπτυξης του γρήγορου ίντερνετ».
«Το πόσο θα επενδύσουμε θα καθοριστεί από τη ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή, το μοντέλο της ρύθμισης μας επιβάλει να αυξήσουμε τις λιανικές τιμές. Το μοντέλο μας τιμωρεί» είπε. «Το ιδανικό για τους ανταγωνιστές θα ήταν να γίνει ο ΟΤΕ εταιρία χονδρικής, να επενδύσει αντ’ αυτών, να αγοράζουν χονδρική σε εξευτελιστικές τιμές, να πωλούν στη λιανική όσο θέλουν και ο ΟΤΕ να είναι εκτός λιανικής. Δεν γίνεται, όμως, να υπάρχουν επενδύσεις στη χώρα χωρίς τον ΟΤΕ» δήλωσε.
Σχετικά με την πρόσφατη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορρύθμιση μίας σειράς αγορών αναφοράς, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι «πρέπει να την ακούσουν οι ρυθμιστές». Συμπληρώνοντας, η εκτελεστική γενική διευθύντρια νομικών θεμάτων του ΟΤΕ, κυρία Ειρήνη Νικολαϊδη τόνισε ότι οι δηλώσεις της επιτρόπου ψηφιακής ατζέντας της Ε.Ε, κυρίας Νείλι Κρουζ για αύξηση της χονδρικής τιμής του LLU και αποφυγή της υπερρύθμισης, χάριν της χρηματοδότησης των δικτύων νέας γενιάς, «μας βρίσκουν σύμφωνους», αφού «λένε αυτό που λέει η αγορά».
Η Cosmote, το FTTH και η NOVA
Ερωτηθείς σχετικά για τα σενάρια πώλησης της NOVA σε κάποιον πάροχο ο κ. Τσαμάζ δήλωσε …«με τις ευχές μας», παρατηρώντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός», αφού «συμφέρει περισσότερο τον ΟΤΕ» διότι θα αποφευχθεί τυχόν εμπλοκή του ρυθμιστή. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι έχει δώσει οδηγία να μην εμπλακεί ο ΟΤΕ TV «στον ποδοσφαιρικό καυγά», καθώς «όλα αυτά είναι υπερτιμημένα». «Θα περιμένουμε να ξεφουσκώσουνε, να ηρεμήσουν και τότε θα σκεφτούμε» τόνισε.
Σχετικά με το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη δικτύου Fiber to the Home (FTTH – οπτική ίνα στο σπίτι) τόνισε ότι η VDSL του ΟΤΕ αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία FTTH δεν είναι αντίθετη από αυτό που κάνει ο οργανισμός.
O κ. Τσαμάζ μιλώντας για την κινητή τηλεφωνία, σημείωσε ότι η πορεία της Cosmote «συνεχίζει να είναι εντυπωσιακή, πάντα σε σχέση με το τι κάνουν οι ανταγωνιστές και το ποιες είναι οι συνθήκες της αγοράς». Όπως τόνισε, το οικονομικό περιβάλλον έχει κλονίσει τον ανταγωνισμό, ο οποίος έχει χάσει την ψυχραιμία του και ζητά την ρύθμιση της Cosmote στην καρτοκινητή.
«Κατέβασαν τις τιμές, δημιούργησαν πρόβλημα στην αγορά, κατεβάσαμε κι εμείς τιμές και αφού χάσανε όλα αυτά που χάσανε, τώρα λένε “ρυθμίστε την Cosmote γιατί δεν μπορούμε να την ανταγωνιστούμε”. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Δηλαδή, τι θέλουν πετύχουν; Να ανέβει η τιμή του καρτοκινητού της Cosmote; Θέλουν να ανεβάσουν τις τιμές, να βγει η Cosmote εκτός αγοράς και να είναι μόνοι τους» δήλωσε. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το δίκτυο 4G της εταιρίας έπιασε ταχύτητες 148 mbps.
Με την πώληση θυγατρικών θα καλυφθεί ο δανεισμός
Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου σημείωσε ότι η αναχρηματοδότηση και μείωση του δανεισμού αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησής του. «Μειώσαμε τον καθαρό δανεισμό κατά 1,4 δισ. ευρώ περιορίζοντας έξοδα και δημιουργώντας καλύτερες ταμειακές ροές» είπε και συμπλήρωσε ότι τον Ιούλιο αποπληρώθηκαν άλλα 760 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η αποπληρωμή 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013.
Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι χάριν της εξασφάλισης βιωσιμότητας έχει μπει μπροστά η πώληση της Hellas Sat και της Globul. Η πώληση της Globul θα γίνει με πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ για την Hellas Sat θα προηγηθεί ο καθορισμός ενός εύρους τιμής από οικονομικούς συμβούλους, θα αποφασιστεί η τιμή πώλησης και θα δοθεί εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής να ξεκινήσει την διαδικασία ενημέρωσης των άλλων μετόχων για τυχόν επιθυμία πρώτης προτίμησης. Εάν αρνηθούν, τότε θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός, τόνισε.
Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι στόχος είναι η πώληση των θυγατρικών να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Αναφερόμενος στην Hellas Sat, σημείωσε ότι πλέον ο δορυφόρος έχει τέσσερα – πέντε χρόνια ζωής και ότι εάν ο ΟΤΕ θέλει να συνεχίσει την δραστηριότητά στα δορυφορικά, θα πρέπει να επενδύσει περί τα 250 εκατ. ευρώ για νέο. «Αυτό δεν γίνεται» τόνισε, καθώς προηγείται η μείωση και η αναχρηματοδότηση των δανείων, καθώς και η επένδυση σε οπτικές ίνες.
Επίσης, παρατήρησε ότι η εξασφάλιση της συνέχισης της χρήσης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας θα γίνει μονάχα εάν ο υπάρχων δορυφόρος αντικατασταθεί με νέο, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, αποτελεί «στρατηγικό συμφέρον της χώρας» και πρέπει να γίνει γρήγορα. Ειδάλλως, θα χαθεί η τροχιακή θέση.
Ο κ. Τσαμάζ, πάντως, σημείωσε ότι δεν υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα, θα ακυρωθεί η πώληση της Globul, αν και τόνισε ότι με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος, το τίμημα είναι καλό. Επίσης, παραδέχθηκε ότι η Deutsche Telekom εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της, όμως τόνισε ότι θα έχει την ίδια αντιμετώπιση που θα έχουν όλοι οι υποψήφιοι«μνηστήρες».
Σχετικά με την σταδιακή αποχώρηση από τα Βαλκάνια, ο κ. Τσαμάζ επισήμανε ότι στη Βουλγαρία, εάν δεν επενδυθούν αρκετά χρήματα σε οπτικές ίνες, το μέλλον της Globul θα αρχίσει να κλονίζεται, αφού οι ανταγωνιστές προσφέρουν ήδη υπηρεσίες σταθερής, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις.
Οι Γερμανοί δεν θα «βάλουν πλάτη» στο χρέος
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ξεκαθάρισε ότι ο ΟΤΕ μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος από μόνος του και δεν θα χρειαστεί βοήθεια. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι η Deutsche Telekom έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει ο “lender of last resort” (δηλαδή ο τελευταίος πιστωτής), διότι είναι μέτοχος του ΟΤΕ κατά 40% και τυχόν αναχρηματοδότηση εκ μέρους της θα απαιτούσε και αντίστοιχες κινήσεις από τους υπόλοιπους μετόχους.
Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι ούτε η Deutsche Telekom επιθυμεί να αποχωρήσει από τον ΟΤΕ ούτε ο οργανισμός από την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα, που απασχολούσαν τους Γερμανούς μετόχους, έχουν επιλυθεί- πλην της ρύθμισης, για την οποία, όπως, είπε «υπάρχει δυσαρέσκεια για τον άδικο και αδιαφανή τρόπο», με τον οποίο γίνεται.
Ερωτηθείς για τα δάνεια που ελήφθησαν επί της διοίκησης του κ. Παναγή Βουρλούμη, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο δανεισμός ήταν χαμηλός και τίποτε δεν προμήνυε ότι θα ακολουθούσε μία κρίση τέτοιου βαθμού στη χώρα μας.
«Οι τραπεζίτες εκείνη την εποχή έκαναν ουρές για το ποιος θα αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια του ΟΤΕ» είπε, σημείωσε ότι και τώρα «είναι 100% σίγουροι ότι θα τα πάρουν πίσω» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει συνεργασία και συζήτηση με τις τράπεζες», επισημαίνοντας ότι η πώληση του δορυφόρου θα γίνει ανεξάρτητα από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού.
Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι οι επισφάλειες του ΟΤΕ είναι «λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ», οι υπερήμερες οφειλές του δημοσίου φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ και των εναλλακτικών παρόχων κυμαίνονται ανάμεσα σε 10 με 15 εκατ. ευρώ.
Εθελουσία, αλλά και προσλήψεις στο προσκήνιο
Για την εθελουσία, κόστους 100 εκατ. ευρώ, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», όμως, τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν «παγώσει», έως ότου καταλήξουν οι αλλαγές στα εργασιακά και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εθελούσια αποχώρηση 1.600 – 1.700 εργαζομένων «με σεβασμό στον συνάδελφο και χωρίς κανένα κόστος για το δημόσιο».
Όπως σημείωσε, ο ΟΤΕ θα επωμιστεί το 100% του κόστους του προγράμματος, καλύπτοντας το κόστος της αυτασφάλισης και των εισφορών, ενώ θα υπάρξουν και πρόσθετες παροχές.
Παράλληλα, μία σειρά εργαζομένων που υποαπασχολείται ή απασχολείται σε λάθος θέσεις, θα αλλάξει αντικείμενο μέσα από την δημιουργία νέων ή την ενίσχυση άλλων δραστηριοτήτων, όπως οι πωλήσεις του OTE TV και η εγκατάσταση ή συντήρηση κεραιών κινητής, σε μία προσπάθεια μείωσης τους κόστους λειτουργίας των καθαρά τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η εθελουσία θα δημιουργήσει ανάγκες και παρόλο που, όπως είπε, «είμαστε υπεράριθμοι και το κόστος μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα είναι υψηλό», η αποχώρηση «θα μας βοηθήσει να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να έρθουν στον ΟΤΕ και να εργαστούν μαζί μας», διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για 300 έως 400 άτομα, με γνώση των νέων τεχνολογιών.
Επίσης, ο κ. Τσαμάζ διέψευσε τυχόν πώληση ή παραχώρηση του Μεγάρου του ΟΤΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο οργανισμός «σε καμία περίπτωση δεν θα αποχωρήσει» από αυτό. «Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακαινιστεί και να γίνει σύγχρονο», τόνισε.
Αναφορικά με τα σενάρια σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα επιβεβαίωσε ότι το μοντέλο μισθοδοσίας της Cosmote που επιβραβεύει την παραγωγικότητα είναι σωστό και αξίζει να υιοθετηθεί.