Δεν συζητά το ενδεχόμενο συγχώνευσης, θέλει μόνο τον βραχίονα τηλεφωνίας-ίντερνετ
H Wind Hellas «σχηματίζει τον αριθμό» της Forthnet για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, καλώντας την σε μια επιχειρηματική συμφωνία που αν τελικά λάβει «σάρκα και οστά» θα αλλάξει τον «χάρτη» των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.
Και αν στις αρχές του 2011 οι συζητήσεις πάγωσαν καθώς οι συνθήκες και για τις δύο πλευρές δεν κρίθηκαν ώριμες ώστε να προχωρήσει ο «γάμος», πλέον η ανάγκη για μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου λόγω της οικονομικής κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει, η Wind Hellas έκανε το πρώτο βήμα. Την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της… μισής Forthnet, αλλά και αυτό… υπό όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Deal» αν και πρόκειται- τουλάχιστον σε αυτή την φάση που όλοι μιλούν με όλους- για μη δεσμευτική προσφορά, η Wind συζητά μόνο την εξαγορά της Forthnet και όχι την συγχώνευση μεταξύ των δύο ομίλων, ενώ ενδιαφέρεται μόνο για τον βραχίονα της σταθερής τηλεφωνίας και του ίντερνετ και όχι για την ψηφιακή πλατφόρμα τηλεοπτικών μεταδόσεων, τη NOVA.
Οι ομολογιούχοι μέτοχοι της Wind Hellas προκρίνουν την επιλογή της εξαγοράς, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις τους, ότι θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του management στο νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί, καθώς απαιτείται ευελιξία στην λήψη αποφάσεων, την εκπόνηση επενδυτικών σχεδίων και την εφαρμογή της στρατηγικής περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρίας. Αντιθέτως σε μια περίπτωση συγχώνευσης, η άσκηση διοίκησης θα είναι «μοιρασμένη» ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος διαφωνιών.
Άλλωστε οι πληροφορίες λένε πως για τους μετόχους της Wind λειτούργησε αποτρεπτικά στην απόφασή τους για μια συνένωση των δύο εταιριών και η «ασυνεννοησία» των μετόχων της Forthnet, η οποία εμφανίζεται πιο δυσκίνητη στην λήψη αποφάσεων, κάτι το οποίο θέλουν να αποφύγουν. Χαρακτηριστικό είναι πως εδώ και πολλούς μήνες έχει αποφασιστεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Forthnet κατά 30 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.
Στην αρχή «κλωτσούσαν» οι Άραβες μεγαλομέτοχοι, στην τελευταία γενική συνέλευση το ολλανδικό fund Cyrte Investments και το «σήριαλ» συνεχίζεται…
Το μισό… μαγαζί
Ένας από τους βασικούς λόγους που η Wind Hellas διεκδικεί την μισή Forthnet, μόνο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών δηλαδή, είναι πέρα από τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν και θα την καταστήσουν τον δεύτερο «παίκτη» στις τηλεπικοινωνίες μετά τον ΟΤΕ, και το ότι δεν θέλει να επιβαρύνει το χαρτοφυλάκιό της με το «βαρύ φορτίο» του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet.
Η τελευταία εμφανίζεται να έχει δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα βραχυπρόθεσμα αγγίζουν τα 333,6 εκατ. ευρώ και ακόμη και αν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου των 30 εκ. ευρώ, το ποσό αυτό θεωρείται… σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρέη που υπάρχουν.
Εξαγοράζοντας μόνο τον βραχίονα της σταθερής τηλεφωνίας και του ίντερνετ, η Wind Hellas στην ουσία θα αναλάβει μικρότερο μέρος των δανείων της Forthnet (υπολογίζεται περίπου στο 1/ 3 αυτών).
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν πηγές από την Wind Hellas, η εταιρία μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2009, με μηδενικό δανεισμό και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια (στα ταμεία της έχουν μπει από τους ομολογιούχους κοντά στα 420 εκατ. ευρώ που προορίζονται για επενδύσεις), δεν «φοβάται» τα χρέη της Forthnet.
Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, αν επιτευχθεί εν τέλει συμφωνία με την Forthnet, η Wind Hellas, μετά και την συνεργασία με τον Πάνο Γερμανό σε εμπορικό αρχικά και μελλοντικά σε μετοχικό επίπεδο, «χτίζει» ισχυρή θέση σε μια αγορά που επίσης έχει κλυδωνιστεί από την κρίση.
Ο παράγοντας HOL-τραπεζών
Στην Wind Hellas γνωρίζουν πως η «τύχη» της πρότασής τους για εξαγορά της Forthnet θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των συζητήσεων που κάνει η τελευταία και με την Hellas On Line του Σωκράτη Κόκκαλη.
Βέβαια, οι ίδιοι έχουν καταθέσει επίσημη πρόταση, ενώ οι συζητήσεις με την HOL βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο και θεωρητικό στάδιο. Εδώ και τέσσερις μήνες που έχουν καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει κάπου συγκεκριμένα.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις τους είναι το ύψος των δανείων και των δύο, καθώς και η HOL βαρύνεται με υποχρεώσεις ύψους 172,8 εκατ. ευρώ, ενώ και οι ζημίες της αγγίζουν τα 7,885 εκατ. ευρώ.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους υποστηρίζουν πως και οι τράπεζες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Forthnet και με τις οποίες η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και πολλούς μήνες για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της, βρίσκουν πιο εύκολο το εγχείρημα εξαγοράς της από την Wind δεδομένου ότι η τελευταία δεν έχει δάνεια και διαθέτει υψηλή ρευστότητα.
Αντιθέτως σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση Forthnet- Hol μόνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις θα άγγιζαν τα 374, 7 εκ. ευρώ. (333,7 εκ. της Forthnet, 41,1 εκατ. της HOL).
Γιατί η NOVA μένει εκτός συζητήσεων
Από την ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ της Forthnet και της Wind Hellas έμεινε εκτός η ψηφιακή πλατφόρμα τηλεοπτικών μεταδόσεων της πρώτης, η Nova. Η διοίκηση της Forthnet ή οι ξένοι μέτοχοι φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο για την πώλησή της.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση της Wind Hellas. Ο δεύτερος σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το γεγονός ότι η «αιμορραγία» συνδρομητών που παρουσιάζει η NOVA λειτούργησε αποτρεπτικά για την Wind.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως από τις αρχές του έτους, η NOVA απώλεσε περίπου 10.060 συνδρομητές, ενώ απώλειες εσόδων περίπου 5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα έχει την φετινή χρονιά από τη μετάδοση των αγώνων της Super League, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει και το ποδόσφαιρο. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται από την ΟΤΕ TV τότε κατανοεί ότι η Forthnet αγωνίζεται για να διατηρήσει τα κεκτημένα της.
Πάντως, για την αιμορραγία των συνδρομητών, ευθύνες αποδίδονται και στον διευθύνοντα σύμβουλο, Πάνο Παπαδόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί στο κομμάτι της NOVA ειδικά.
Το παζάρι για το τίμημα και η εκκρεμότητα της ΑΜΚ
Όλοι μιλούν με όλους στις τηλεπικοινωνίες εδώ και πολλούς μήνες, όμως, πότε θα επέλθει κάποιο deal; Είναι ένα βασικό ερώτημα στους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι βλέπουν πως ναι μεν το «πνεύμα» θέλει, αλλά η… σαρξ ασθενεί.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως και μια συμφωνία μεταξύ Forthnet και Wind Hellas αν και έχει καλύτερες προοπτικές υλοποίησης, λόγω της ισχυρής οικονομικής θέσης της δεύτερης, δεν θα γίνει- αν γίνει- άνευ εμποδίων.
Πρώτο εξ αυτών είναι το να συμφωνήσουν στο τίμημα οι δύο πλευρές. Από την στιγμή που η Forthnet έχει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, έτσι κι αλλιώς μειώνεται σημαντικά το προσφερόμενο τίμημα, αφού η Wind θα αναλάβει και μέρος των χρεών της Forthnet.
Ο βασικός μέτοχος της τελευταίας, οι Άραβες της Forgendo που κατέχουν ποσοστό της τάξεως του 42% περίπου, έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ και τα προσφερόμενα τιμήματα υπολείπονται των επενδύσεών του στην εταιρία.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αποτίμηση του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Forthnet σήμερα ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ ή περίπου 300 ευρώ ανά συνδρομητή τηλεφώνου και ίντερνετ, την ώρα όμως που ο συνολικός δανεισμός ξεπερνά τα 330 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και τα 110 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αντιστοιχούν στον βραχίονα των τηλεπικοινωνιών- τα οποία θα αναλάβει η Wind- θεωρείται απίθανο οι Άραβες να δεχτούν πώληση έναντι μόλις 150 εκατ. ευρώ.
Και αυτό γιατί από την στιγμή που τα 110 εκατ. προορίζονται για την αποπληρωμή δανείων, μόλις 40 εκατ. θα είναι το «καθαρό τίμημα». Βέβαια, όλα αυτά ακόμη δεν έχουν οριστεί, αφού οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ένα δεύτερο εμπόδιο είναι η εκκρεμότητα που υφίσταται σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου των 30 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί από την Forthnet, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί λόγω… διαφωνιών.
Αν και οι Άραβες στην τελευταία γενική συνέλευση είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στο ποσό που τους αναλογεί (περί τα 14 εκατ. ευρώ), αντιρρήσεις φέρνει ο δεύτερος μεγαλομέτοχος με 25%, οι Ολλανδοί της Cyrte Investments, οι οποίοι ανησυχούν για το country risk. Οι πληροφορίες μάλιστα τους ήθελαν να αναζητούν αγοραστή του ποσοστού τους για να απεμπλακούν από την επένδυση στην χώρα μας.
Πολλοί είναι εκείνοι τέλος, που υποστηρίζουν πως μια επικείμενη εξαγορά της Forthnet θα σήμαινε την αλλαγή σκυτάλης στο management, με την σημερινή διοίκηση της εταιρίας να χάνει τα κεκτημένα της, αφού ο έλεγχος θα περνούσε στην Wind Hellas.
Η επόμενη μέρα φέρνει την Wind στη 2η θέση με 900.000 πελάτες
Τυχόν αποδοχή της προσφοράς για την εξαγορά της Forthnet από την Wind Hellas θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.
Η Forthnet αυτή την στιγμή, αν και στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφάνισε σημάδια κόπωσης, προσθέτοντας μόνο 4.500 πελάτες στην βάση της και το δεύτερο τρίμηνο οι συνδρομητές broadband μειώθηκαν στις 517.951 από 527.289, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ με περίπου 496.000 συνδρομητές στο εννεάμηνο και μερίδιο αγοράς στο 29%.
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Hellas On Line με τους συνδρομητές της να φτάνουν τους 483.000 και μερίδιο 28%, ενώ το ίδιο διάστημα οι συνδρομητές της Wind προσέγγιζαν τις 400.000.
Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Wind και Forthnet, η εταιρία σταθερής τηλεφωνίας της Wind με μια βάση περίπου 900.000 συνδρομητών θα έχει μέγεθος ευθέως ανταγωνιστικό με τα μεγέθη του ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις συνδέσεις.
Πιθανή εξαγορά υπολογίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα και ισχυρές συνέργειες και μείωση του κόστους.
Μετά και την εμπορική αρχικά και εν συνεχεία μετοχική συνεργασία της Wind Hellas με τον Πάνο Γερμανό, σε περίπτωση εξαγοράς της Forthnet, τα προϊόντα της τελευταίας θα τοποθετηθούν επίσης στα ράφια των καταστημάτων Public και Multirama του Πάνου Γερμανού, ενισχύοντας τόσο τα δίκτυα πωλήσεων όσο και τις πωλήσεις των προϊόντων της Forthnet. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες θέλουν τον Γερμανό να βλέπει με… καλό μάτι την πιθανότητα ενός deal μεταξύ των δύο εταιριών.
Από την άλλη η Forthnet σε περίπτωση σύμπραξης με την Wind αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες της έλειπαν μέχρι τώρα.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών τονίζουν ότι αν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και οι υπόλοιποι παίκτες των τηλεπικοινωνιών δεν πρόκειται να… μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Ειδικά η HOL του Σωκράτη Κόκκαλη θα αναζητήσει, όπως εκτιμούν σίγουρα, συνεργασίες είτε σε εμπορικό ή μετοχικό επίπεδο. Μπορεί να έχει την στήριξη της Vodafone, η οποία μετέχει με ποσοστό 18% στην HOL, όμως, πριν από καιρό οι πληροφορίες ήθελαν την εταιρία να επιδιώκει άνοιγμα και προς την κυπριακή Cyta με κάποιες πρώτες διερευνητικές επαφές.
Η Cyta παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ στην Ελλάδα, αλλά όχι και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε και η συνένωση της On Telecoms με την Vivodi. Το σχήμα αν και ξεκίνησε δυναμικά από την είσοδό της στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, στην πορεία παρουσίασε σημάδια οικονομικής κόπωσης, ενώ από το πακέτο της εξακολουθεί να λείπει η κινητή τηλεφωνία.