Oι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν περισσότερο το μάρμαρο
Ολική ανατροπή στο φορολογικό σύστημα που διέπει περίπου 1.000.000 ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το 2013 με συντελεστή 26% για κέρδη ως 40.000 ευρώ ενώ από το ποσό αυτό και πάνω η φορολογία θα είναι 33%. Παράλληλα όλες οι εταιρίες (Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., ΕΠΕ) θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή 33%.
Τα αρμόδια οικονομικά στελέχη εκτιμούν ότι η θέσπιση των δύο συγκεκριμένων συντελεστών 26% και 33%, για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, καθιστά δικαιότερο το σύστημα, καθώς υπάρχει κλιμάκωση και έτσι μπορεί να αποφευχθεί σημαντική επιβάρυνση των υπόχρεων. Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και ομόρρυθμες εταιρίες θα επιβαρυνθούν και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πάντως ότι το τρέχον έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα ύψους 6 δισ. ευρώ (μόνο τα τρία δισ. ήταν από το ελευθέριο επάγγελμα) και κατέβαλαν φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά πάντως εάν οριστικοποιηθεί το συγκεκριμένο πακέτο θα σημάνει σημαντικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που διανέμουν μερίσματα -μέχρι τώρα φορολογούνται πρόσθετα με 25%- ενώ θα φέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις, που δεν διανέμουν και ο φορολογικός τους συντελεστής είναι στο 20%. Αυτοί βέβαια, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς ο συντελεστής θα είναι στο 26% και χωρίς αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα είναι ενταγμένοι στη φορολογική κλίμακα και δικαιούνται αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόταση που κυριαρχούσε ήταν να φορολογηθούν με 35% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις αλλά μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ. ΑΡ, οι πολίτικοι αρχηγοί συμφώνησαν να μειωθεί η επιβάρυνση αρχικά στο 28% και όπως φαίνεται στο 26%.
Oι αποφάσεις
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αποφάσεις που έχουν κλείσει έως αυτή τη στιγμή είναι:
• Με δύο συντελεστές θα φορολογηθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2013 και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Για τους ανωτέρω καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εξετάζεται (δεν περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο σχετική διάταξη) να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν όλα τα προνόμια που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Δηλαδή, θα εκπίπτουν οι επισφάλειες, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων. Επίσης θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα τα ασφάλιστρα προς τα Ταμεία τους.
• Καταργείται ο φόρος στη διανομή μερίσματος.
Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25%, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στο 42,5%.Η κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων και η υιοθέτηση συντελεστή 33% για τις μεγάλες επιχειρήσεις μειώνει αισθητά την επιβάρυνσή τους από το περίπου 42,5% που ισχύει με το σημερινό σύστημα και δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.
– Όσον αφορά τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. σήμερα κατά μέσο όρο ο συντελεστής φορολόγησής τους ούτως ή άλλως ανέρχεται στο 30%, αφού το 50% των κερδών φορολογείται με 20% στην πηγή και τα υπόλοιπα προστίθενται στα εισοδήματα των εταίρων και φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και άρα στην καλύτερη περίπτωση με συντελεστή 10%. – Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.
Oι αλλαγές για τα ακίνητα
Την ώρα που η αγορά ακινήτων βουλιάζει και επιστρέφει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία των ακινήτων. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει να επεκταθεί σε πρώτη φάση σε ολόκληρη τη χώρα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και σε δεύτερη, εφόσον η αγορά ανακάμψει, να υπάρξει προσέγγιση με τις αγορές εκεί όπου ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές έχουν ήδη εξισωθεί.
Οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές, αφού και ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το ΦΠΑ και το ειδικό τέλος που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ, θα αποφέρει στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη, ωστόσο, η διακομματική επιτροπή αναζητά τον τρόπο είτε με μείωση του αφορολόγητου ορίου είτε με την πλήρη κατάργησή του και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Στο θέμα αναμένεται να δοθεί οριστική λύση την προσεχή εβδομάδα, ενώ ήδη φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι μειώσεις των αφορολογήτων ορίων για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, η θέσπιση νέας κλίμακας για τις μεταβιβάσεις, αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%.