Το ενδιαφέρον τους για το 50,36% της ΣΕΚΑΠ…
Συνεχίζεται το κυνήγι διεκδίκησης της καπνοβιομηχανίας «ΣΕΚΑΠ», δύο σχεδόν μήνες μετά την ανακοίνωση των αρχικών ενδιαφερόμενων, με δυο εταιρείες από τις πέντε να παραμένουν στην «κούρσα» πώλησης του 50,36% της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκληρό μαρκάρισμα από την τουρκική εταιρεία Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S., η οποία έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ και παράγει για λογαριασμό της σειρά σημάτων. Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν καταθέσου δεσμευτική οικονομική προσφορά.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό fund συμμετείχε και στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του, προτίθεται, εάν χρειαστεί, να συνεργαστεί με Έλληνα επενδυτή, εφόσον πάρει το «διαβατήριο» για την επόμενη φάση.
Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι αμείωτο, τα εργοστάσια της ΣΕΚΑΠ έχουν επισκεφθεί και άλλοι επενδυτές οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπία αναφορικά με το εάν θα παραμείνουν στο διαγωνισμό.
Την ίδια ώρα, στην περίπτωση που επικρατήσει η τουρκική πλευρά, δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμα και ζήτημα ισορροπιών σε μία περιοχή όπου υφίσταται το στοιχείο της μειονότητας, όπως η έδρα της ΣΕΚΑΠ, στη Ξάνθη.
Ποιοι έχουν μπει στην κούρσα
Οι Τούρκοι δεν είναι οι μόνοι που δείχνουν ενδιαφέρον για την καπνοβιομηχανία καθώς η λίστα περιλαμβάνει την Alfa Finance Holding AD (Βουλγαρία), εταιρεία συμμετοχών με αξία ενεργητικού άνω των 350 εκατ. ευρώ, η οποία για τη συγκεκριμένη επένδυση δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία Openmark Ltd., με εμπειρία στον κλάδο παραγωγής τσιγάρων.
Επίσης ενδιαφέρον έδειξε και η Damco Energy Α.Ε. (εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου), η Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος Α.Ε. (επιχείρηση επεξεργασίας καπνών με έδρα στο Κιλκίς και με μακρά συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ) και η αμερικανική York Capital Management Global Advisors LLC (εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,5 δισ. δολαρίων). Η παραπαίουσα οικονομικά ΣΕΚΑΠ κατορθώνει μέχρι στιγμής να διατηρείται στη «ζωή» με τις προκαταβολές των εμπορικών συνεργατών της και ό,τι εισπράττει από εξαγωγές.
Ο υποψήφιος επενδυτής για την καπνοβιομηχανία χρειάζεται να διαθέτει την απαιτούμενη χρηματοοικονομική ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε μία μίνιμουμ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, αλλά και να δεσμευτεί σε ένα πλάνο επενδύσεων με κόστος από 5 έως 10 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ παρουσίασε μεγάλες ζημίες τόσο το 2010 όσο και το 2011, με τα σωρευτικά αρνητικά αποτελέσματά της να διαμορφώνονται στη διετία σε πάνω από 33 εκατ. ευρώ.