Η γερμανική εταιρία βάζει ρήτρες κορώνας, κάνει απολύσεις και «διδάσκει» διαφάνεια
Η «Γερμανίδα κυρία» των επιχειρήσεων κάνει… καπρίτσια στην Ελλάδα. Η Siemens που με το σκάνδαλο των μιζών κλυδώνισε συθέμελα το πολιτικό σύστημα της χώρας και η οποία «τιμωρήθηκε» με εξωδικαστικό συμβιβασμό – χάδι με το ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζει να προκαλεί.
Τελευταίο περιστατικό σε μια αλληλουχία γεγονότων η απαίτηση της κοινοπραξίας στην οποία και η γερμανική πολυεθνική συμμετείχε (Siemens – Nexans – Prysmian) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων να υπάρξει ρήτρα δραχμής και κορώνας στην σχετική σύμβαση. Το ίδιο «παράλογα» χαρακτηρίζει η αγορά και άλλα αιτήματά της που αφορούσαν το τίμημα και το όλο project συνολικά.
Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση το τελευταίο διάστημα που η Siemens είναι για ακόμη μια φορά εκτεθειμένη στα… μάτια της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που έκανε με το Δημόσιο, ένας από τους όρους που είχε αποδεχτεί (εκτός από τις αντισταθμιστικές καταβολές 270 εκατ. ευρώ και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων») ήταν να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στην εταιρία και σε εκείνες που ελέγχει στην Ελλάδα και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τις αυξήσει.
Αντιθέτως ωστόσο η εταιρία τους τελευταίους μήνες έχει προβεί σε «γερό ψαλίδισμα» του προσωπικού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Και όλα αυτά την ώρα που πριν από μερικές εβδομάδες «αθόρυβα» σχεδόν, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Siemens διοργάνωσε μυστικό συνέδριο, παραδίδοντας «μαθήματα» διαφάνειας, θέλοντας να αλλάξει την εικόνα της, ως μιας εταιρίας υπόλογης στον ελληνικό λαό.
Οι… απαιτήσεις για το έργο των Κυκλάδων
Ο φάκελος που κατέθεσε το κονσόρτιουμ, όπου συμμετείχε και η Siemens, για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, περιείχε πολλές αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους του διαγωνισμού και ως εκ τούτου κηρύχθηκε άγονος. Όμως, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετο και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είχε αποκλείσει την Ελλ. Καλώδια του Ν. Στασινόπουλου για τεχνικούς λόγους και πέρασε στην 2η φάση την κοινοπραξία της Siemens. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ωφελεί την γερμανική εταιρία, αφήνοντας αιχμές ότι ίσως υπήρξαν «πιέσεις» για να μην προχωρήσει η Siemens.
Κάτι τέτοιο όμως είναι «μετέωρο», αφού ο ΑΔΜΗΕ εξέτασε την οικονομική της προσφορά και με βάση αν αυτή συνάδει με τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού, προχωρά η εκάστοτε εταιρία. Και αν μη τι άλλο, της Siemens παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Η προσφορά της ήταν στα 550 εκατ. E, όταν ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 400 εκατ. E, ενώ έθετε ζητήματα εγγυήσεων και συναλλαγματικού κινδύνου. Προέβαλε απαίτηση να υπάρξει ρήτρα κορώνας και δραχμής στη σύμβαση για να αποφύγει το country risk. Τελικά ο φάκελός της απορρίφθηκε, δικαιώνοντας ως έναν βαθμό και τις καταγγελίες για αποκλίσεις, που είχε κάνει η Eλλ. Kαλώδια.
Mπαράζ περικοπών θέσεων εργασίας
Kόντρα στη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο κινείται η Siemens, καθώς έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ περικοπών θέσεων εργασίας, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Oκτώβριο του 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι 14 τουλάχιστον άτομα θα απολυθούν από την Gores/Siemens στην Eλλάδα, εταιρία στην οποία η Siemens διατηρεί συμμετοχή της τάξεως του 49% (το 51% το πούλησε το 2008 στην ισραηλινή Gores), όπως και το brand name στα προϊόντα της. Πρόκειται για εταιρία που παράγει λογισμικό για τα ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα της Siemens όχι μόνο για τις ανάγκες της εγχώριας, αλλά και διεθνούς αγοράς.
Πριν από λίγες μέρες η Siemens φέρεται να ανακοίνωσε επίσης 90 απολύσεις υπό μορφή μεταγραφών και πιο συγκεκριμένα κοινοποιήθηκε η «απαλλαγή» από την εταιρία «Kίντεκ». Kαι μπορεί ως επιχειρηματική κίνηση να είναι σεβαστή, όμως σίγουρα δεν τηρείται η αρχική συμφωνία. Σημειώνεται ότι απολύσεις έγιναν από τον Iούνιο και στην EBIOΠ-TEMΠO στην Eύβοια, όπου μέτοχος είναι η Siemens, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Yπολογίζεται πως από τις 600 οργανικές θέσεις εργασίας που είχε η Siemens πλέον διαθέτει 340 περίπου μέσα από απολύσεις ή από απαλλαγές εταιριών που ήλεγχε.
Xορηγίες και συνέδρια κατά της απάτης
Στις 18 Oκτωβρίου η Siemens προχώρησε στη χρηματοδότηση συνεδρίου για την καταπολέμηση της απάτης. Πρόκειται για διοργάνωση από το Eλληνικό Iνστιτούτο κατά της Aπάτης (Acte). H χορηγία αυτή από πολλούς ερμηνεύτηκε ότι έγινε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η γερμανική εταιρία ότι θα διαθέσει σημαντικά χρηματικά ποσά για εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Eλλάδα.
Όμως το γεγονός ότι η Siemens έχει «βεβαρημένο παρελθόν» στη χώρα μας λόγω του σκανδάλου με τις μίζες σε πολιτικούς και «παραδίδει μαθήματα» ηθικής και διαφάνειας, «αγωνιζόμενη» κατά της διαφθοράς, αν μη τι άλλο εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως οξύμωρο ή ακόμη και προκλητικό.
Yπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η Siemens προσπαθεί να «εξιλεωθεί» για τα παλιά της «αμαρτήματα» στα… μάτια της Eλλάδας. Πόσω μάλλον όταν διαθέτει επιχειρηματική παρουσία στη χώρα μας και συμμετέχει ή θα συμμετάσχει μελλοντικά σε διαγωνισμούς διεκδικώντας έργα.