Πώς ο Γ. Pαπτόπουλος έφτασε από την παντοδυναμία στα χρέη και τη σύλληψη
Εδώ και 16 χρόνια, η Express Service, η «πιο γρήγορη της Ευρώπης», το σλόγκαν με το οποίο καθιερώθηκε στην αγορά της οδικής βοήθειας, άρχισε να καταγράφει ζημιές. Η πιο μεγάλη καραμπόλα όμως για τον mr Express Service Γιάννη Ραπτόπουλο, είναι τα χρέη προς το δημόσιο, που έφτασαν στα 7,9 εκατ. ευρώ, μαζί με 150.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και οδήγησαν στη σύλληψή του. Δεν κρατήθηκε, αλλά πήρε προθεσμία για να δικαστεί σήμερα στο Αυτόφωρο.
Είναι αυτή η τελευταία πράξη για την εταιρεία του Γιάννη Ραπτόπουλου; Στην ασφαλιστική αγορά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πώς είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Tο 1996 ήταν η αρχή της κατηφόρας… χωρίς φρένα της Express Service, με τον Γιάννη Ραπτόπουλο να βλέπει τις ζημιές να διαδέχονται η μία την άλλη.
Ήταν τότε που οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεκίνησαν να προσφέρουν οδική βοήθεια στους οδηγούς των αυτοκινήτων. Ο mr Express Service, βλέποντας το οικοδόμημά του να τρίζει και τους πελάτες να φεύγουν, αντέδρασε. Κατέφυγε στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκε. Επιδικάστηκαν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, τις οποίες όμως ποτέ δεν πήρε από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αρνήθηκαν να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους.
Μεγάλα ανοίγματα
Η Express Service άρχισε να οικοδομείται από το 1975 στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας τον ισχυρό ανταγωνιστή της ΕΛΠΑ. Σταδιακά η επιχείρηση του Γιάννη Ραπτόπουλου (που ξεκίνησε από ένα απλό συνεργείο αυτοκινήτων) γιγαντώθηκε. Εξαπλώθηκε με ταχύτητα σε όλη την Ελλάδα, διαθέτοντας 95 σταθμούς εξυπηρέτησης, πάνω από 400 αυτοκίνητα, ελικόπτερο, μηχανές μεγάλου κυβισμού και προσωπικό που ξεπερνούσε τα 1.300 άτομα.
Θεωρώντας ότι κέρδισε το… μονοπώλιο της οδικής βοήθειας, ο Γιάννης Ραπτόπουλος προχώρησε σε μεγάλα ανοίγματα. Δημιούργησε την Express Service Ιατρική Φροντίδα, ενώ έθεσε σε λειτουργία και ιδιόκτητο ΚΤΕΟ στην περιοχή της Θέρμης.
Έχοντας αποκτήσει μεγάλη δύναμη, θέλησε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στον εκδοτικό χώρο. Το 1998 αγόρασε το εκδοτικό συγκρότημα της εφημερίδας «Μακεδονία». Το εγχείρημα δεν πέτυχε, αλλά αυτό δεν βγήκε σε κακό του mr Express Service, αφού πούλησε την «Μακεδονία» στον – φυλακισμένο σήμερα – Γιώργο Σαχπατζίδη και δύο συνεταίρους του, σε διπλάσια τιμή.
Μπορεί η αγοραπωλησία αυτή να άφησε κέρδη στον Γιάννη Ραπτόπουλο, είχε όμως αρχίσει ήδη η κάθοδος της Express Service, από την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στην οδική βοήθεια. Τα έσοδα μειώνονταν σταδιακά και ο ίδιος χρωστά στο Δημόσιο μεγάλα ποσά. Το όνομά του μάλιστα, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα που είδε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, με χρέη 14,9 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα χρέη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, η Express Service οφείλει 55.538.000 ευρώ, η ατομική εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου οφείλει 47.980.000 εκατ. ευρώ και η Express Service Ανώνυμη Εταιρία Εμπορίου, η οποία έκλεισε το 2007, οφείλει 30 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος όμως υποστηρίζει ότι το Δημόσιο του οφείλει εντόκως 27 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ που κακώς πλήρωνε. Ακόμα όμως κι αν πάρει το ποσό αυτό, δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα συσσωρευμένα χρέη.
Χαριστικές ρυθμίσεις
Τον καιρό της παντοδυναμίας του ο Γιάννης Ραπτόπουλος φρόντισε να «χτίσει» ισχυρές πολιτικές φιλίες (ιδιαίτερα με Βορειοελλαδίτες πολιτικούς), οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες, όταν άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Έτσι, αν και μεγαλοοοφειλέτης του Δημοσίου, απολάμβανε προκλητικής ασυλίας από τις υπηρεσίες, με εντολές υπουργών. Η αρχή έγινε το 2001, όταν η τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Express Service, ο κ. Ραπτόπουλος προσέφυγε στο ΣτΕ, αλλά η προσφυγή του ακυρώθηκε. Όταν όμως ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ανέστειλε την απόφαση της Μιλ. Αποστολάκη.
Τον Μάρτιο του 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε υπογράψει δύο φορές την άρση του μέτρου δέσμευσης της προσωπικής περιουσίας του κ. Ραπτόπουλου κατά 50%, για χρέη σε φόρους και ΙΚΑ 70 εκατ. ευρώ.
Οι προκλητικές χαριστικές ρυθμίσεις συνεχίστηκαν όμως. Τη στιγμή που συλλαμβάνονται πολίτες για οφειλές μικροποσών στο Δημόσιο, ο κ. Ραπτόπουλος, με οφειλές σχεδόν 130 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το ΙΚΑ) κατάφερε να ρυθμίσει ένα μέρος του συνολικού ποσού που δεν ξεπερνά τις 590.000 ευρώ, σε 26 δόσεις. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η τελευταία δόση θα πληρωθεί στις 31/01/2323!