Η Paine & Partners συζητά με τον Πλακόπητα για εξαγορά μετά την έκδοση του ομολογιακού
«Πρώτα η εξυγίανση και μετά το deal». Αυτό διαμήνυσαν οι Αμερικανοί της Paine & Partners στον κ. Άγγελο Πλακόπητα κατά τις συζητήσεις που είχαν οι δύο πλευρές για την πώληση του ποσοστού που κατέχει η Global Finance στη Νίκας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι συζητήσεις της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, -η οποία πρόσφατα εξαγόρασε το ποσοστό της Global Finance στη Eurodrip- με τον κ. Πλακόπητα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί.
Αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι να προχωρήσει η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, που θα λύσει μέρος από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αλλαντοβιομηχανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Paine & Partners δέχτηκε να συμμετάσχει στο ομολογιακό, παίρνοντας ένα ποσοστό της εταιρείας. Και όταν καλυφθεί η έκδοση και μπουν τα χρήματα στο ταμείο της εισηγμένης, να εξαγοράσει πλήρως το ποσοστό που κατέχει η Global Finance στη Νίκας.
Σημειώνεται πως στις 21 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη γενική συνέλευση της Νίκας για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 3 εκατ. ευρώ, η οποία αναβλήθηκε λόγω της ανάγκης περαιτέρω εξέτασης νέων θεμάτων που αφορούν την εταιρεία, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Αυτό είναι το δεύτερο μετατρέψιμο ομολογιακό που θα εκδώσει η Νίκας, καθώς πριν δεκατέσσερις μήνες διατέθηκε ανάλογο δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ που κάλυψαν η Chipita (5,6 εκατ. ευρώ), η Eurobank (3,6 εκατ. ευρώ) και ο όμιλος Ρέστη (1 εκατ. ευρώ).
Όμως το παραπάνω ποσό δεν ήταν αρκετό για να καλυφθούν οι «τρύπες», με αποτέλεσμα η αλλαντοβιομηχανία Νίκας να μείνει και πάλι από «καύσιμα».
Η διαρκής πτώση της αγοράς (-10% το 2011 και περίπου -6% το 2012), η αδυναμία της εταιρείας να παραγάγει θετικές ταμειακές ροές και ο υψηλός δανεισμός που πλέον δεν εξυπηρετείται κανονικά υποχρέωσαν τη διοίκηση της Νίκας να απευθυνθεί πάλι στους προαναφερόμενους μετόχους για να ενισχύσουν με κεφάλαια κίνησης την εταιρεία ώστε να εξελιχθεί ομαλά το τριετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η νέα διοικητική ομάδα υπό τον Στέργιο Νέζη και τον Σωτήρη Λαύκα.
Έπειτα από διερευνητικές επαφές της διοίκησης, Chipita και Eurobank εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.
Ο βασικός μέτοχος με 67,48%, η GCI Food Enterprices Limited που ανήκει στην Global Finance αλλά και ο όμιλος Ρέστη (ελέγχει περίπου το 10%) δεν θα συμμετάσχουν στο ομολογιακό δάνειο ή σε άλλη μορφή χρηματοδότησης. Όμως ο Άγγελος Πλακόπητας συμφώνησε με τους αμερικανούς της Paine & Partners να συμμετάσχουν στο ομολογιακό, λαμβάνοντας ανάλογο ποσοστό των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν.
Το «στοίχημα»
Ο Άγγελος Πλακόπητας μέσω του venture capital που ήλεγχε τον Δεκέμβριο του 2003 εξαγόρασε το 49,92% της Νίκας από τον ιδρυτή της κ. Π. Νίκα, καταβάλλοντας περίπου 55 εκατ. ευρώ. Ήταν μια αλλαγή στη στρατηγική της Global Finance, η οποία ως τότε αποκτούσε μειοψηφικές συμμετοχές σε μικρές εταιρείες με ισχυρή ανάπτυξη, τις βοηθούσε κεφαλαιακά και ύστερα από τρία – πέντε χρόνια ρευστοποιούσε τη συμμετοχή της αποκομίζοντας – τις περισσότερες φορές – μεγάλες υπεραξίες. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Chipita, Goody’s, Γερμανός, Jumbo, Χατζηιωάννου Holdings κ.ά..
Οι αγορές τότε όμως δεν ήταν στα καλύτερά τους. Τα επενδυτικά κεφάλαια τύπου Global είχαν αντιληφθεί ότι το παιχνίδι των υπεραξιών δεν ήταν πλέον εύκολο και αναζητούσαν άλλους τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων που τους είχαν εμπιστευθεί οι μέτοχοί τους.
Ενας από αυτούς ήταν όχι απλώς η συμμετοχή σε κάποια εταιρεία αλλά η πλήρης εξαγορά (π.χ. τα επενδυτικά κεφάλαια Apax και TPG με την ΤΙΜ). Ετσι κέρδιζαν χρόνο καθώς μια εξαγορά θέλει ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα για να αποδώσει και οι μέτοχοι δεν θα προσδοκούσαν άμεσα αποτελέσματα.
Και πάλι όμως η επενδυτική κοινότητα στοιχημάτιζε τότε ότι τα «χρυσά» χέρια του κ. Πλακόπητα θα έκαναν το θαύμα τους και η αλλαντοβιομηχανία θα γνώριζε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Όμως το στοίχημα δεν βγήκε και μετά από εννέα χρόνια η επένδυση της Global όχι μόνο δεν έχει αποδώσει, αλλά το επενδυτικό fund φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί για τα καλά. Από το 2008 προσπαθεί ο Άγγελος Πλακόπητας να πουλήσει το ποσοστό του αλλά ακόμα δεν τα έχει καταφέρει.
Οι επαφές με private equity και distress funds
Τους προηγούμενους μήνες ο κ. Πλακόπητας είχε διερευνητικές επαφές με private equity και distress funds για τη Νίκας, ενώ πραγματοποίησε συζητήσεις και με ομοειδείς εγχώριες επιχειρήσεις.
Τελικά φαίνεται πως ο έλληνας μάνατζερ τα βρήκε με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Paine & Partners και είναι θέμα χρόνου για να ολοκληρωθεί το deal. Η εκκρεμότητα που μένει να ρυθμιστεί ακούει στο όνομα μετατρέψιμο ομολογιακό, το οποίο θα βάλει φρέσκο χρήμα στο ταμείο της εισηγμένης και θα καλυφθεί μέρος των υποχρεώσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολογιακού θα υπογραφεί η τελική συμφωνία, η οποία θα απεγκλωβίσει τον Πλακόπητα από την αλλαντοβιομηχανία.