«Ανηφορική» η αυτόνομη πορεία της μετά και το «ναυάγιο» με τη ΔΕΛΤΑ
Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» βρίσκεται η ΜΕΒΓΑΛ. Η αυτόνομη πορεία της, μετά το «ναυάγιο» του deal για την συγχώνευσή της με την Δέλτα- Vivartia, μοιάζει «ανηφορική» για τον πρόεδρό της και πρώην καρδιολόγο, Πέτρο Παπαδάκη. Οι «αρρυθμίες» που καλείται να αντιμετωπίσει και να… θεραπεύσει είναι πολλές. Από τη μια την «δυσφορία» των δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 80 εκατ. ευρώ και την… ασφυξία στην αγορά λιανικής και από την άλλη την «ασυμφωνία χαρακτήρων» των μελών της διοίκησης και τις δικαστικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει την τελευταία δεκαετία και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Και όλα αυτά την ώρα που ο ανταγωνισμός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και η ΜΕΒΓΑΛ παρακολουθεί το «παιχνίδι» από μη πλεονεκτική θέση, έχοντας ανοικτά όλα αυτά τα ζητήματα.
Η πλευρά της Μαίρης Χατζάκου (πρώην προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου στην εταιρία), η οποία ελέγχει το 13,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει ζητήσει εξηγήσεις από την διοίκηση Παπαδάκη για τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης την τελευταία πενταετία και για τους λόγους που δεν κατόρθωσε- με τελικό θετικό αποτέλεσμα- να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Από την άλλη, η οικογένεια Συμεωνίδη- Νίκης Χατζάκου (κατέχει το 28,5%), «χρεώνει» στους Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου πως περίμεναν πολύ (κοντά δύο χρόνια) για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Vivartia, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και συνεργασίες που θα μπορούσαν να αποδώσουν καρπούς, όπως εκείνη με την Danone για την «φασόν» παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, που σύμφωνα με τον Δ. Συμεωνίδη χάλασε, λόγω της ανακοίνωσης του deal με την ΔΕΛΤΑ.
Η οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών όμως, επήλθε, όπως λένε οι πληροφορίες, μετά την επιλογή του Πέτρου Παπαδάκη να απομακρύνει τα παιδιά του Συμεωνίδη που απασχολούνταν σε θέσεις- κλειδιά (τμήμα πωλήσεων- μάρκετινγκ). Και ο εμφύλιος συνεχίζεται στην εταιρία, καθώς οι κόρες της οικογένειας Χατζάκου διεκδικούν αποζημιώσεις από την εταιρία και προσωπικά από τον πρόεδρό της, Πέτρο Παπαδάκη, ενώ και ο τελευταίος έχει επιλέξει την δικαστική οδό για την επίλυση των διαφορών που έχει με την οικογένεια Χατζάκου.
Ο ίδιος αποδίδει τον «πόλεμο» που δέχεται από τους «εσωτερικούς αντιπάλους» του στο ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν είδαν με… καλό μάτι την ισχυροποίησή τους με τον Χατζηθεοδώρου, καθώς από 43% που ήλεγχαν, αύξησαν το ποσοστό τους στο 51% (μετά την εξαγορά 8% από την ΔΕΛΤΑ βάσει ρήτρας που υπήρχε στην αρχική συμφωνίας).
Δάνεια και ζημίες
Τα οικονομικά μεγέθη της ΜΕΒΓΑΛ τα τελευταία 2- 3 χρόνια παρουσιάζουν επιδείνωση λόγω της κρίσης που επηρέασε την καταναλωτική ζήτηση στην αγορά λιανικής και λόγω των δυσχερών συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο. Την διετία 2010- 2011 η εταιρία έχει «γράψει» συνολικές ζημίες της τάξεως των 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ «βαρύ» είναι το… φορτίο που κουβαλά όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της, οι οποίες αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.
Μία από τις εκκρεμότητες που καλείται να κλείσει η διοίκηση είναι και εκείνη με τον όμιλο MIG, καθώς έχει δανειστεί από τη Marfin το προηγούμενο διάστημα, με χρόνο αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2013, 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ προορίζονταν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα 2 εκατ. ευρώ για αγορά γάλακτος.
«Ανοικτό» παραμένει όμως και το ζήτημα για την εξαγορά του 8% από την Vivartia, δεδομένου ότι οι Παπαδάκης- Χατζηθεοδώρου θα πρέπει να της πληρώσουν το τίμημα (10 εκ. ευρώ) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός που εκτιμάται πως θα αποτελέσει μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση.
Αν και για τα δάνεια ο Πέτρος Παπαδάκης βρίσκεται- όπως και άλλες επιχειρήσεις- σε ανοικτή γραμμή με τις πιστώτριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση των δανείων, ωστόσο η αγορά δεν είναι αισιόδοξη ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν μια εταιρία που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και δίνει περισσότερες- όπως λένε- μάχες στον δικαστικό παρά στον επιχειρηματικό «στίβο».
Ο Πέτρος Παπαδάκης, πάντως, επιμένει πως «κόντρα σε όσους «ενοχλεί» η παρουσία της, η ΜΕΒΓΑΛ πάντα θα είναι παρούσα στα γαλακτοκομικά, προσπαθώντας να ενισχύσει τα μεγέθη της». Η στρατηγική του, πέρα από την συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών σε χαμηλά επίπεδα, επικεντρώνεται και στην περαιτέρω τόνωση της εξαγωγικής της δραστηριότητας.
Σήμερα τα προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ «ταξιδεύουν» σε πέντε ηπείρους και 30 χώρες. Αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο των εσόδων της -περίπου το 10%-, ενώ η γερμανική αγορά απορροφά το 30% του συνόλου των εξαγωγών της.
Η λύση των στρατηγικών συνεργασιών
Ο εναλλακτικός «δρόμος» για την ενίσχυση της ΜΕΒΓΑΛ περνά… μέσα από την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αυτή την φορά από το εξωτερικό. Η προοπτική αυτή όμως, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες υλοποίησης αφού οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση των μεγαλομετόχων της εταιρίας να μεταβιβάσουν μετοχές θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί και από την Vivartia, η οποία παρόλο που ελέγχει πλέον μόλις το 6,5% της εταιρίας, διαθέτει το δικαίωμα πρώτης άρνησης. Θα πρέπει μάλιστα, όπως λένε επιχειρηματικοί κύκλοι, να θεωρείται βέβαιο πως η Vivartia θα «μπλοκάρει» οποιαδήποτε προσπάθεια ξένου ανταγωνιστή να μπει στην βορειοελλαδίτικη βιομηχανία και να απειλήσει την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά.
Τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα ανεύρεσης νέου αγοραστή φαίνεται να αντιλαμβάνεται και ο Πέτρος Παπαδάκης, ο οποίος προς το παρόν, φαίνεται πως δηλώνει ανοιχτός σε στρατηγικές συνεργασίες, αλλά όχι σε στρατηγικό επενδυτή.