Aγωγές στον «μνηστήρα» του OΠAΠ και τον πρώην συνεργάτη του στην TIM για oικονομικές απώλειες
Ένας «σκελετός» βγήκε από τα… συρτάρια των διεθνών εταιριών επιχειρηματικών συμμετοχών, Texas Pacific Group (TPG) και Apax Partners που σχετίζεται μεν με την παλιά ιδιοκτησία της Wind, αλλά αφορά γενικότερα την Ελλάδα.
Ο λόγος είναι πως το TPG, του οποίου ιδρυτής είναι ο δισεκατομμυριούχος David Bonderman, είναι ένας από τους υποψήφιους επτά «μνηστήρες» που πέρασαν στην επόμενη φάση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ και η Apax Partners (η οποία επίσης αρχικά είχε δείξει ενδιαφέρον για τον Οργανισμό) δεν… έκοψε ποτέ τους «δεσμούς» της με την χώρα μας και αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην ενέργεια κ.α.
Οι αγωγές που κατέθεσαν επενδυτές εναντίον των δύο funds σε ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ για την πώληση της Tim Hellas (σημερινή Wind) το 2007 με «δυσμενείς όρους»- όπως υποστηρίζουν- καθώς οι ίδιοι αγόρασαν τα δάνεια με τα οποία «φόρτωσαν» την Wind οι δύο εταιρίες, αποτελούν σημαντικό πλήγμα στην εικόνα τους. Ειδικά για την TPG που συμμετέχει επισήμως στην… κούρσα διεκδίκησης του ΟΠΑΠ και θεωρείται ως ένας από τους δυνατούς «παίκτες» του διαγωνισμού, έχοντας ήδη καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά και πολλοί υποστηρίζουν πως ο φάκελός της είναι ανταγωνιστικός, το «χτύπημα» είναι μεγαλύτερο. Γιατί σίγουρα όταν κάποιος ενδιαφέρεται τόσο να κάνει business σε μια χώρα, εξετάζεται και το παρελθόν της.
Με την έννοια αυτή, σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η Apax Partners, η οποία φέρεται να διατηρεί «συνδέσμους» στην χώρα μας, κυρίως μέσω του fund Milos του Σωκράτη Κομινάκη. Παλαιότερα μάλιστα είχε εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον και για την τότε πώληση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής. Λέγεται επίσης ότι συνεργάζεται στην Ελλάδα και με μεγάλο όμιλο με δραστηριότητα στα τυχερά παιχνίδια.
Και οι δύο επενδυτικές εταιρίες μάλιστα θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με την TPG να έχει από την ίδρυσή της συγκεντρώσει και να διαχειρίζεται πάνω από 50 δισ. δολ. που επενδύθηκαν μέσω 18 funds σε leveraged buyout εξαγορές και μοχλευμένες επανακεφαλαιοποιήσεις distressed εταιριών. Από την άλλη, η Apax Partners τοποθετείται συνήθως σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με αξία από 1 δισ. μέχρι και 5 δισ. δολ. Διαθέτει ενεργητικό πάνω από 20 δισ. δολ. και επενδύει σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η υγεία, τα media, οι τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες και το λιανεμπόριο.
Δικαστική διαμάχη
Τα funds που εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν την Apax και την TPG κατέθεσαν αγωγές εναντίον τους ισχυριζόμενα, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, πως έχασαν τεράστια ποσά από την χρεοκοπία ειδικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί μέσω «οχημάτων» για λογαριασμό της Wind, την περίοδο που ελεγχόταν η εταιρία κινητής τηλεφωνίας από τις δύο παραπάνω εταιρίες συμμετοχών.
Μάλιστα, τα funds Cortlandt Street Recovery Corp. και Wilmington Trust Co. απαιτούν αποζημίωση 268 εκ. Ευρώ συν τους τόκους για την χρεοκοπία ομολογιών που είχαν εκδοθεί μέσω του οχήματος Hellas Finance.
Η Apax και η TPG είχαν αγοράσει το 80,8% της TIM Hellas από τους Ιταλούς της Telecom Italia τον Απρίλιο του 2005 έναντι τιμήματος, ύψους 1,114 δισ. ευρώ.
Μετά από δύο χρόνια όμως, αποφάσισαν να αποεπενδύσουν, κρεμώντας πωλητήριο. Τα κατάφεραν και την πούλησαν στον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις έναντι μόλις 500 εκατ. ευρώ και ενώ ήταν ήδη υπερχρεωμένη. Είχαν «προλάβει» να την επιβαρύνουν με δάνεια ύψους 2,9 δισ. ευρώ τα οποία όμως, ανέλαβε ο Σαουίρις με την ελπίδα πως θα μπορέσει να τα αναχρηματοδοτήσει. Οι σύμβουλοι που είχαν αναλάβει την συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η Lehman Brothers και η Morgan Stanley.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, όμως, που έφτασε και στο «κατώφλι» της Ελλάδας το 2008 τού ανέτρεψε τα σχέδια, ο οποίος τελικά την «εγκατέλειψε» στο έλεος και τα χέρια των δανειστών της, βάζοντας σε μια σκληρή και πολύμηνη περιπέτεια την ελληνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας.
Έτσι, η Wind Hellas, έχοντας φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή, τον Οκτώβριο του 2010 άλλαξε και πάλι ιδιοκτήτη. Πέρασε στον έλεγχο ομάδας πιστωτών, οι οποίοι προχώρησαν ταυτόχρονα σε μια κεφαλαιακή «ένεση» της τάξεως των 420 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρία κινητής τηλεφωνίας να μπορέσει να μειώσει τον δανεισμό της και να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την λειτουργία της.
Οι αγοραστές των δανείων της Wind, που εκδόθηκαν κατά την περίοδο των Apax Partners και TPG είναι αποφασισμένοι πάντως να συνεχίσουν μέχρι το τέλος την δικαστική τους διαμάχη με τις δύο εταιρίες, διεκδικώντας τις σχετικές χρηματικές αποζημιώσεις, καθώς τις θεωρούν υπεύθυνες για τις οικονομικές απώλειες που είχαν.
Το παρελθόν δεν… αγγίζει τη σημερινή Wind
Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των επενδυτών και των εταιριών Apax Partners και TPG δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με την σημερινή διοίκηση της Wind Hellas και τους μετόχους της εταιρίας, όπως τονίζουν στελέχη της.
Αντιθέτως, υποστηρίζουν οι ίδιοι, πως η εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει καταφέρει να είναι ελεύθερη χρεών μετά την ανάληψη του μετοχικού ελέγχου από την ομάδα των ομολογιούχων και σχεδιάζει την επόμενη μέρα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ως ένας από τους βασικούς «παίκτες» που καθορίζουν τις εξελίξεις.
Στο «γαϊτανάκι» των συζητήσεων που γίνονται για συγχωνεύσεις- εξαγορές, η Wind Hellas υπό την διοίκηση του Νάσου Ζαρκαλή, συζητά με την Forthnet, αν και ακόμη δεν υπάρχουν νέα δεδομένα για την έκβαση των συγκεκριμένων επαφών.
Η Wind Hellas ταυτόχρονα έχει ενισχυθεί και μετά την εμπορική αρχικά (μετοχική στη συνέχεια) συμφωνία και με τον Πάνο Γερμανό, ενώ έχει βελτιώσει αισθητά το μερίδιο αγοράς. Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχει αφήσει πίσω της τις παλιές «περιπέτειες».