Μετά τον Τούρκο Ακάν της Dogus, συζητά με τη βρετανική L&R για Ελληνικό
Το στίγμα ότι ο όμιλος Λάτση αναζητά διεθνείς συμμαχίες για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσε στην προχθεσινή της ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Γ. Λάτση, η Μαριάννα Λάτση.
Οι τελευταίες κινήσεις του Σπύρου Λάτση και οι αποφάσεις του επιτελείου του από το στρατηγείο της Γενεύης αποδεικνύουν την συγκεκριμένη στρατηγική του, ειδικά στον τομέα του real estate, τον μόνο «βραχίονα» που ο ίδιος σκέφτεται να διατηρήσει εντός των… ελληνικών τειχών μέσω της Lamda Development.
Στόχος του είναι να «τροφοδοτήσει» νέες επενδύσεις στα ακίνητα, τις μαρίνες και τον τουρισμό στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο, σε συνεργασία με ισχυρούς «παίκτες» του εξωτερικού, καθώς στους συγκεκριμένους κλάδους «ποντάρει» πολλά.
Διεκδικεί τα «φιλέτα» του Ελληνικού και της Αφάντου, είναι ο μεγάλος κερδισμένος του διαγωνισμού για το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, το IBC, διαχειρίζεται τρία εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) και έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο παιχνίδι των μαρίνων. Κάτι το οποίο αποδείχτηκε και από το big deal που έκλεισε το δεξί χέρι του Λάτση και διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου με τον Τούρκο «ομόλογό» του στον όμιλο Dogus, Χουσνού Ακάν. Μια στρατηγική συμφωνία για επενδύσεις στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τη μαρίνα Φλοίσβου την οποία θα διαχειρίζονται μέσω κοινής εταιρίας, όπου η κάθε πλευρά θα κατέχει το 50%. Το επόμενο «χτύπημα» η επιχειρηματική κοινότητα «στοιχηματίζει» ότι θα είναι στο «μέτωπο» του Ελληνικού, όπου οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με έναν από τους επίσης διεκδικητές του «φιλέτου», τους Βρετανούς της London & Regional Properties.
Η στρατηγική που φαίνεται να έχει χαράξει ο Σπύρος Λάτσης, ρίχνοντας το επενδυτικό του βάρος στις δραστηριότητες της Lamda Development είναι ξεκάθαρη από το καλοκαίρι. Όταν και πήρε την απόφαση να αποχωρήσει ο ίδιος από τον τραπεζικό κλάδο, μεταβιβάζοντας το 43,55% των μετοχών της Eurobank στην τρίτη γενιά- στα 9 συνολικά παιδιά του ίδιου και των δύο αδελφών του, Μαριάννας και Μαργαρίτας- και διαχωρίζοντας την Eurobank από τον όμιλο EFG.
Ειλημμένη είναι από τον Έλληνα Κροίσο και η απόφαση να απεμπλακεί και από τα ενεργειακά, αναζητώντας αγοραστή για το ποσοστό (41%) που ελέγχει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Δύο κινήσεις που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως και συνδέθηκαν με παράγοντες όπως το country risk και η ανάγκη για σταδιακή «απεξάρτηση» του μεγαλοεπιχειρηματία από την ελληνική αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τον όμιλο Λάτση και αναρωτιούνται «ποια θα είναι η επόμενη συμμαχία που θα «χτίσει» και πού θα… χτυπήσει».
Οι Τούρκοι συνέταιροι
Ο όμιλος Dogus εδώ και 15 μήνες «βολιδοσκοπούσε» τις ελληνικές μαρίνες, συμμετέχοντας και στον διαγωνισμό για την μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο σε κοινοπραξία με τις εταιρίες «Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες» και «Ανώνυμη Ναυτιλιακή Σύμης».
Η Lamda από την άλλη, από το 2010 θέλει να επενδύσει στη γειτονική χώρα, ενώ η «εντολή» από Γενεύη στον Οδυσσέα Αθανασίου είναι «αναζήτησε συμμάχους και χτύπα στο real estate, όπου δεν υπάρχουν εμπλοκές και παρουσιάζονται προοπτικές ανάπτυξης».
Έτσι το κοινό πρίσμα συμφερόντων των δύο ομίλων οδήγησε στη δημιουργία του joint venture που θα ελέγχει τη μαρίνα Φλοίσβου και το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο στην διεκδίκηση και του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στη μαρίνα, όταν αυτό πουληθεί. Η συμφωνία προβλέπει ότι η συνολική αξία της συναλλαγής θα προσδιοριστεί οριστικά με τύπο που θα λαμβάνει υπόψη το EBITDA της «Flisvos Marina» επί 7 φορές, αφαιρουμένων των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων, ανάλογα με την απόδοση της εταιρίας το 2015 και 2016. Η μαρίνα του Φλοίσβου άλλωστε, συνεχίζει παρά την οικονομική κρίση να παρουσιάζει λειτουργικά κέρδη, τα οποία στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 0,4 εκατ. ευρώ. Κέρδη που προέρχονται τόσο από τον ελλιμενισμό σκαφών, αλλά και από τις εμπορικές χρήσεις που «φιλοξενούνται» στον χώρο της μαρίνας.
Οι πληροφορίες θέλουν τη νέα εταιρία να διεκδικεί από κοινού και άλλες μαρίνες, όπως της Πελοποννήσου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, ενώ βάσει της κοινής ανακοίνωσης των δύο εταιριών εξετάζουν και επενδύσεις σε άλλους τομείς όπως τα ακίνητα και entertainment. Κάποιοι δεν αποκλείουν το deal με την Dogus να αποτελέσει το «όχημα» για την Lamda Development να υλοποιήσει έναν από τους εδώ και δύο χρόνια στόχους της για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών και στην γειτονική Τουρκία.
Το Ελληνικό
Η Lamda Development του ομίλου Λάτση είναι ένας από τους τέσσερις «μνηστήρες» που έχουν περάσει στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της Ελληνικό ΑΕ. Οι άλλοι τρεις είναι η Qatar Diar (θυγατρική του QIA, του κρατικού fund του εμιράτου του Κατάρ), η βρετανική London Regional Properties και η ισραηλινή Elbit.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ο Λάτσης επέλεξε την «μοναχική οδό», κατεβαίνοντας αυτόνομα στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Στην δεύτερη φάση όμως, που όλοι μιλούν ακόμη με όλους, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχει χαράξει άλλη στρατηγική για να υπάρξει «συμμαχία» με κάποιον από τους υπόλοιπους διεκδικητές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε προσέγγιση με τους Βρετανούς της London Regional and Properties, οι οποίοι όμως, φέρονται να μιλούν και με τους Καταριανούς. Δεν αποκλείεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και- αν ευοδωθούν οι όποιες συζητήσεις- να υπάρξει ακόμη και τριπλή συμμαχία, με δεδομένες και τις σχέσεις του Λάτση με το Κατάρ.
Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να πουλήσει το 100% του Ελληνικού και όχι το 70%- σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό- και λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου για συμμετοχή σε μελλοντικές ΑΜΚ και λόγω αιτήματος δύο εκ των υποψηφίων (του Κατάρ και των Βρετανών) ώστε να μπορούν να πουλήσουν- αν κερδίσουν τον διαγωνισμό- μέρος της έκτασης στο οποίο θα έχουν κτίσει οικιστικά συγκροτήματα.
«Μοναχικός» ο… δρόμος της Αφάντου;
Εκτός από το «φιλέτο» του Ελληνικού, ο όμιλος Λάτση διεκδικεί και την έκταση στην Αφάντου της Ρόδου- κατεβαίνοντας αυτόνομα στον διαγωνισμό- λόγω της ελκυστικότητας του ακινήτου από τουριστική άποψη. Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε πλήθος υποψηφιοτήτων κυρίως από το εξωτερικό.
Υποψήφιος από την Ελλάδα εκτός από τον Λάτση είναι και η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ενώ από το εξωτερικό δίνουν «μάχη» η βρετανική London &Regional Properties, δύο αμερικανικά funds (ένα εκ των οποίων το ένα, το NHC διεκδικεί και την Κασσιώπη), η γνωστή από την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη, Minoan Group και η Atlantica του γερμανικού ομίλου TUI.
Και στην περίπτωση αυτή, πάντως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Lamda Development ίσως μέχρι το τέλος της διαδικασίας και της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, στοχεύσει σε προσέγγιση με άλλους επενδυτές, επαναφέροντας στο προσκήνιο την βρετανική L & R. Οι ίδιοι τονίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τελικά θα ευοδωθούν οι όποιες σχετικές συζητήσεις γίνονται για το Ελληνικό.
«Στοιχηματίζουν» μάλιστα ότι αν υπάρξει συμφωνία εκεί, τότε πιθανότατα να… ανοίξει ο δρόμος και για μια συνεργασία και στη Ρόδο. Βέβαια, όλα αυτά ακόμη παραμένουν στο επίπεδο των συζητήσεων.
Αστάθμητος παράγοντας είναι παρόλ’ αυτά και ο νέος συνέταιρος της Lamda Development από την Τουρκία, ο όμιλος Dogus, σχετικά με το αν θα μπορούσε να προκύψει κάποια συνεργασία για το ακίνητο της Αφάντου, έστω και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Πρόκειται άλλωστε για έκταση 1.850.000 τ.μ. και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, προσφέροντας την δυνατότητα για μια πλήρη τουριστική επένδυση, η οποία έχει «βαλτώσει» για περισσότερα από 20 χρόνια.