Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στο μέτρο του ΥΠΑΝ για 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων
Γύρω από το «πτώμα» μιας αγοράς που μετρά περισσότερα από 100.000 λουκέτα εμπορικών καταστημάτων και «στρατιές» ανέργων, τα… αίματα έχουν ανάψει με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που επιτρέπει στα καταστήματα να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, όλο τον χρόνο.
Στον εμπορικό κόσμο έχει ξεσπάσει «πόλεμος». Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν έντονα στα σχέδια του υπουργείου. Kαι μεταξύ τους, όμως, υπάρχουν «ρωγμές», καθώς πολλοί εκπρόσωποί τους διαφοροποιούνται ως προς τις θέσεις τους, ενώ ζήτημα έχει προκύψει και με τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα καταστήματα που θεωρούν ότι εξαιρούμενα του μέτρου, πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους.
Τελικά αποτελεί ή όχι η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας το μέτρο εκείνο που θα αυξήσει την παραγωγικότητα ως «όπλο» κόντρα στην βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα;
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και τους κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκορδά, το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης και θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει πως τα καταστήματα εμβαδού μέχρι 250 τ. μ. θα μπορούν να παραμένουν- προαιρετικά- ανοικτά και τις επτά μέρες της εβδομάδας. Για τους μεγάλους και οργανωμένους της αγοράς δίνει το δικαίωμα λειτουργίας μόνο επτά Κυριακές ετησίως.
Μια μεταρρύθμιση που προσιδιάζει στα ευρωπαϊκά πρότυπα και όπως τονίζουν οι υποστηρικτές της, μεταφράζεται σε 10 δισ. ευρώ πρόσθετα στην αγορά. Οι γειτονιές που έχουν γεμίσει με άδεια «κουφάρια» καταστημάτων θα… ξαναζωντανέψουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μεγαλύτερο τζίρο και έσοδα, καθώς οκτώ μήνες τον χρόνο η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό προορισμό, θα τονωθεί η απασχόληση (1,5 εκατ. άνεργοι την τελευταία πενταετία) και θα επιτευχθεί αλλαγή του τουριστικού προϊόντος με την χώρα μας να επιλέγεται και για καταναλωτικές αγορές.
Η άλλη «όψη»
Η θετική αντιμετώπιση των σχεδίων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η μία όψη του «νομίσματος». Η άλλη θέλει την πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων και των συνδικάτων να βρίσκονται επί ποδός και να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Το επιχείρημά τους είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι η χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της επταήμερης λειτουργίας των καταστημάτων, θα υποχρεωθούν να κλείσουν και θα αυξηθεί η ανεργία.
Υποστηρίζουν επίσης, ότι τα έσοδα και οι τζίροι δεν πρόκειται να αυξηθούν, αφού το ελληνικό καταναλωτικό κοινό λόγω των «αιματηρών» περικοπών που έχει υποστεί στους μισθούς του, δεν θα βγει να…ψωνίσει ούτε την Κυριακή και να το πράξει, θα το κάνει αραιά και πού.
Πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» πίσω από το νομοσχέδιο του υπουργείου και «σκοπιμότητα υπέρ των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων». Και αυτό γιατί η εξαίρεσή τους που προβλέπει το ΥΠΑΝ θα κριθεί αντισυνταγματική, αν προσφύγουν στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και οι «μεγάλοι» όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Άλλοι πάλι αφήνουν αιχμές και για την στάση ορισμένων εκπροσώπων εμπορικών συλλόγων που μερικώς ή όχι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Στο… στόχαστρο έχει μπει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Παναγής Καρέλλας, ο οποίος όμως, έχει προτείνει την λειτουργία έξι Κυριακών των χρόνο και όχι όλων.
Οι βλέψεις των μεγάλων
Αν και μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες των εμπορικών κέντρων, των οργανωμένων αλυσίδων και των εκπτωτικών χωριών δεν έχουν λάβει επισήμως θέση για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, εκπρόσωποί τους δεν βλέπουν με θετικό τρόπο την εξαίρεση των δικών τους επιχειρήσεων από την επταήμερη λειτουργία. Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση και αν ισχύσουν οι νέες διατάξεις να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με αυτόν τον τρόπο είτε θα… ανάψει πράσινο και για τις δικές τους επιχειρήσεις να λειτουργούν όπως και οι υπόλοιποι- αυτό που φοβούνται και οι έμποροι- είτε θα αποσυρθούν οι διατάξεις με αποτέλεσμα να ισχύσουν μόνο οι επτά Κυριακές τον χρόνο για όλους.
Σίγουρα πάντως, το νομοσχέδιο αφήνει νομικά κενά και «γκρίζες ζώνες» ως προς αυτό το σημείο και δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ
Β. ΚΟΡΚΙΔΗΣ (Πρόεδρος ΕΣΕΕ)
«Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δε θα αυξήσει τον τζίρο, θα τον αναδιανείμει προς όφελος των μεγάλων που μπορούν να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Οι μικρομεσαίοι δεν θα αντέξουν»
Δ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ)
«Οι προτάσεις του ΥΠΑΝ υπηρετούν το δόγμα να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός και να αυξηθεί η βιωσιμότητα των «μεγάλων».
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Γ.Γ. Ομοσ. Ιδ. Υπαλλήλων)
«Ικανοποιούν μια χούφτα πολυεθνικών με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και θα πληγούν τα δικαιώματα των 400.000 μισθωτών στο εμπόριο»
Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ (Πρόεδρος ΕΒΕΠ)
«Τουλάχιστον το 30% των εμπορικών καταστημάτων δεν θα μπορέσει να επιβιώσει από τον ανελέητο ανταγωνισμό των συνεχόμενων Κυριακών λειτουργίας».
Η «γεωγραφία» λειτουργίας στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό επικρατούν τρεις τάσεις σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές: σε ορισμένες χώρες έχει απελευθερωθεί η λειτουργία τους και είναι ανοικτά όλες τις ημέρες, σε άλλες είναι κλειστά και σε κάποιες παραμένουν ανοικτά για συγκεκριμένες ώρες τις Κυριακές.
Στην Αγγλία, την Ισλανδία, την Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βαρκελώνη οι επιχειρήσεις είναι ανοικτές και τις Κυριακές.
Το «ποτέ την Κυριακή» ακολουθούν η Ολλανδία (οι Δήμοι αποφασίζουν για 12 Κυριακές τον χρόνο), η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία και το Βέλγιο. Ορισμένες ώρες την Κυριακή ανοίγουν οι επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ανοικτά παραμένουν τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Μάλτας.